УКР РУС

Несмачний: В Криму немає війни. І нехай краще буде так, ніж як на Сході України

8 січня 2015 Читать на русском

Відомий у минулому футболіст Андрій Несмачний став зіркою у київському "Динамо". А ось ази футболу він опановував у Криму. В регіоні, який на початку цього року Росія анексувала в Україні.

"Футбол 24" розпитав в експерта про непросту ситуацію із футболом на півострові у корінного кримчанина, екс-гравця "Динамо" та збірної України Андрія Несмачного.    

- Андрію Миколайовичу, як прокоментуєте рішення УЄФА по кримському футболу?

- Прикро, що в Криму практично помер футбол. Раніше були хороші команди, перспективні молоді футболісти. Шкода дитячо-юнацький футбол. Дуже багато вихідців було з півострову, які стали хорошими футболістами. А на сьогодні там все сумно і, звісно, без сліз на все це не глянеш.

- Так дитячо-юнацький футбол в Криму розвиватиметься під патронатом УЄФА, на цю справу гроші виділятимуть. Для дітей, схоже, ситуація суттєво не зміниться…

- Ви подивіться на загальну ситуацію. Чи будуть ці гроші доходити за призначенням? Ось це питання… Уся система повністю корумпована. Тому сумніваюся, що в Криму сьогодні щось можна робити. Ситуація наразі нестабільна і хто думатиме про дітей, я не знаю. Навіть за спокійної ситуації раніше особливо не розвивали дитячо-юнацький футбол, а що ж зараз говорити.

- Не допоможе навіть призначення УЄФА своєї людини, яка відповідатиме за витрачання коштів?

- Колліна не один рік працює в Україні, він щось суттєво покращив в суддівському корпусі? Людина обслуговувала ігри на найвищому рівні, і що з цього? Як ми бачимо, яке суддівство було, таке залишилося зараз і буде надалі. Тому не вірю, що людина з УЄФА щось докорінно змінить в Криму. Хіба у Європі немає корупції, хабарників? Увесь світ на цьому побудований. Усе залежить від групи людей, які зацікавленні у функціонуванні шкіл, будуть вливати туди кошти. Але на них впливатиме політична та економічна ситуація. Мені здається, що рішення УЄФА залишити кримський футбол під юрисдикцією України є малоперспективним. Нічого з цього не вийде.

- А яке рішення, на ваш погляд, могло би задовольнити усі сторони?

- Складно судити, потрібно враховувати усі нюанси, бути в середині цієї "кухні". І взагалі наші розмови суттєвого впливу на процеси не мають. Тому немає сенсу про це говорити.

- Як гадаєте, перспективні юні футболісти із Криму переходитимуть в російські чи українські клуби?

- Діти не є незалежними, усе залежатиме від рішення їхніх батьків. Побачимо, як воно буде. Є плюси і мінуси в обох напрямках – Україні та Росії. Суть в тому, що раніше дитячо-юнацькі команди приймали участь в міжнародних турнірах, на яких були селекціонери. Як буде із кримчанами зараз – не знаю.  На сьогодні виїхати і повернутися на півострів – уже проблема. Тільки через космос можна добратися в Крим.   

- Спілкуєтеся зі своїм дитячим тренером, можливо іншими футбольними людьми з Криму?

- Був зв'язок раніше, а тепер там усе вимкнули, тому зв'язок обірвався. Усі українські оператори заблокували, тому ми не можемо спілкуватися. Для цього потрібно їхати в Крим.

- А як почуваються ваші рідні в Криму?

- Нормально, спокійно. Головне, що немає війни, не має того, що відбувається на Донбасі. Це головне. Нехай буде так, а ніж те, що відбувається на Сході України. 

Розмовляв Гліб Ваколюк