УКР РУС

Неперевершена десятка: Браун і ще дев'ять недооцінених трансферів АПЛ

15 серпня 2014 Читать на русском

За день до старту нового сезону англійської Прем'єр-ліги "Футбол 24" пропонує звернути увагу на футболістів, які можуть перевершити усі очікування.

Алексіс Санчес, Сеск Фабрегас, Дієго Коста...Мільйони, мільйони, мільйони. Ми не будемо зупинятися на обговоренні топових трансферів англійського міжсезоння. Набагато цікавіше заняття для автора цих рядків полягає в тому, щоб уважніше придивитися до другого ешелону новачків. Від них, начебто, не очікують чогось захмарного. Про них не так часто згадують на передовицях газет та інтернет-сайтів. Ми ж переконані, що дарма!

10. Джолеон Лескотт

Звідки і куди: "Ман Сіті" - "Вест Бромвіч Альбіон"

Ціна питання: вільний агент

З приходом на "Етіхад" Мануеля Пеллегріні Лескотт стрімко почав втрачати місце в основному складі. За підсумками минулого сезону Джолеон лише десять разів виходив на поле, що, звісно ж, не могло влаштовувати центрбека, який став автором першого голу збірної Англії на Євро-2012. Перед тим, як контракт добіг свого кінця, обидві сторони вирішили його не продовжувати.

Потрошитель. У Лескотта таке грізне прізвисько не лише через сувору гримасу, яка зазвичай не полишає його обличчя. При зрості 188 сантиметрів і вазі близько 90 кілограмів Джолеон - незамінний гравець у штрафному майданчику під час оборони, а також надзвичайно корисний у чужому карному - при стандартах. Хто-хто, а Лескотт полюбляє забивати.

"Я дуже радий, що ми змогли домовитися з Джолеоном. Коли зрозуміли, що він доступний, і у нас є реальний шанс його отримати, ми почали наполегливо працювати над цим", - пригадує Алан Ірвін, новоспечений наставник ВБА. На "Хоторнс" Лескотта чекає друга молодість.

9. Стів Сідвелл

Звідки і куди: "Фулхем" - "Сток Сіті"

Ціна питання: ?

Екс-гравцеві "Челсі", "Редінга", "Вілли" і "Фулхема" - 31 рік - час, коли центральний хавбек досягає максимальної мудрості у своїй грі, до того ж футбольна "старість" ще далеко. Проблема Сідвелла полягала в тому, що його попередній клуб не давав йому змоги прогресувати - "Фулхем" Мартіна Йола топтався на одному місці, а в минулому сезоні, після зміни одразу кількох тренерів, фінішував на передостанній сходинці і вилетів з еліти.

У "Стоку" заметушилися і, до честі "гончарів", зуміли вихопити Сідвелла з лап Чемпіоншипу. Дев'ята команда АПЛ полюбляє смачно атакувати, тож креативний хавбек, який пройшов вишкіл у багатьох відомих клубах і загартований не одним сезоном "видряпування очок", повинен знайти своє місце у побудовах Марка Х'юза.

8. Роберт Снодграс

Звідки і куди: "Норвіч" - "Халл Сіті"

Ціна питання: 7 мільйонів фунтів

На тлі надзвичайно блідої гри "Норвіча" у попередньому сезоні цей шотландський вінгер був приємним винятком, забивши шість голів. Стільки ж записав до свого активу і в сезоні 2012/13. Снодграс - вмілий майстер штрафних ударів, а його швидкісні рейди правим краєм атаки часто провокують у суперників головний біль. Приблизно сім мільйонів фунтів, які "тигри" перерахували "Норвічу", що розпочав новий сезон у Чемпіоншипі, - це дуже хороша інвестиція. А такий тренер, як Стів Брюс, обов'язково знайде їй застосування.

7. Стівен Колкер

Звідки і куди: "Кардіфф" - "Квінз Парк Рейнджерс"

Ціна питання: 8,5 мільйонів фунтів

Талановитий центрбек другий рік поспіль гратиме за новачка Прем'єр-ліги. З "Кардіффом" закріпитись в еліті не вдалося - великою мірою через безглузде рішення власника команди Вінсента Тана, який прогнав Малкі Маккея, головного тренера. А ось Колкер, якщо брати до уваги особистий результат, може занести собі попередній сезон до активу. Капітанив, забивав, вів за собою партнерів, проте усе звела нанівець політика президента, а також тривала адаптація молодого тренера Сульшера. У КПР хвацько заправляє Харрі Реднапп, який знає, чого хоче від кожного свого підопічного. Тут Колкер матиме шанс зрости до рівня гравця, що має тверде місце у збірній Англії. 

6. Мауро Сарате

Звідки і куди: «Велес Сарсфілд» - «Вест Хем»

Ціна питання: ?

Аргентинський форвард нагадує примхливе дитя, яке дещо заплуталося у своїх бажаннях. Розпочинав він надзвичайно стрімко і багатообіцяюче: за два роки Мауро пройшов шлях від новачка «Велес Сарсфілд» до найкращого бомбардира Апертури-2006. Та замість того, щоб примножувати свій авторитет у рідному чемпіонаті, або ж піти протоптаним трактом у Європу, Сарате рвонув за грошима у катарську першість.  Запрошення в «Лаціо» - найкраще, що могло трапитися з молодим форвардом у такій ситуації. В Римі його гра розквітла знову, проте ненадовго: непорозуміння з тренером Реєю, аренда в «Інтер», мізер голів, забуття.

На допомогу заблукалому Сарате прийшов рідний клуб. Упродовж сезону в «Велесі» Мауро забив 13 голів і виконав 5 асистів, ставши найкращим снайпером Торнео Фіналь-2014. Це впевнило Біг Сема в тому, що саме такий парубок потрібен на допомогу Нолану і Керролу. До слова, наприкінці 2000-х Сарате вже виступав на Альбіоні – за «Бірмінгем». Тож час на адаптацію йому може й не знадобитися.

5. Гілфі Сігурдсон

Звідки і куди: «Тоттенхем» - «Суонсі»

Ціна питання: 8 мільйонів фунтів

Коли «Тоттенхем» купував Сігурдсона у «Суонсі», на гравця збірної Ісландії, вочевидь, покладали більші надії, аніж ті, які він зумів виправдати. Упродовж двох сезонів хав забив лише вісім голів у чемпіонаті, а також 4 – в Лізі Європи. Та варто робити поправку на те, що й самі «шпори» в цей період були дуже далекими від ідеалу.

Від розлучення виграли обидві сторони. «Тоттенхем» отримав непогану фінансову компенсацію + виманив у «Суонсі» кіпера Ворма і фулбека Девіса. Натомість Гілфі повернувся на «Ліберті», де знає кожну травинку в газоні. З «лебедями» він ставав найкращим гравцем місяця в АПЛ, тепер матиме змогу примножити це – паси і дальні удари в ісландця просто чудові.

4. Браун Ідейє

Звідки і куди: «Динамо» - «Вест Бромвіч»

Ціна питання: 10 мільйонів євро

Незажаючи на те, що останній сезон Ідейє навряд чи назве вдалим (Стівен Кеші не взяв його на Мундіаль, а в «Динамо» він не завжди потрапляв до основного складу), все ж назагал його кар’єра продовжує розвиватися у позитивному ключі: спочатку був швейцарський середняк «Ксамакс», потім «Сошо» - ще одна посередність, проте з топового чемпіонату. З «Динамо» він скуштував смак єврокубків, а тепер же спробує сили у найсильнішому чемпіонаті Старого світу (нехай дарують мені прихильники Прімери).

Прикметно, що в кожному клубі Ідейє вдосталь забивав, а це надзвичайно приємна звістка для «дроздів», що в минулому сезоні потерпали від нестачі забивного форварда, яким свого часу були і Пітер Одемвінгі, і Ромелу Лукаку. Ну а ми триматимемо кулаки за другого динамівця на «Хоторнс». Горан Попов був першим млинцем, на жаль - глевким.

3. Граціано Пелле

Звідки і куди: «Феєнорд» - «Саутгемптон»

Ціна питання: близько 10 мільйонів євро

«Сотон» - найбільша загадка перед стартом нового сезону. З команди пішов цілий пласт її лідерів на чолі з капітаном Адамом Лалланою, а також тренер, який вміло нею управляв, - Маурісіо Почеттіно. Компенсувати масштабну втрату покликаний Рональд Куман, який, довго не думаючи, привів у команду перевіреного чоловіка – Граціано Пелле. З італійським форвардом гренадерських габаритів (пряма заміна «башти» Ріккі Ламберта) Кумана пов’язує не один рік спільної роботи в АЗ і «Феєнорді». Тож ви не знайдете тренера, який зуміє краще, аніж Куман, реалізувати всі таланти Граціано. Упродовж останніх двох сезонів Ередивізі італієць наколотив за «Феєнорд» рівно 50 голів, чимало з яких стали окрасою хіт-парадів «Футболу 24». Тренер і бомбардир сповнені ентузіазму продовжити феєрію і на Альбіоні.

2. Бафетімбі Гоміс

Звідки і куди: «Ліон» - «Суонсі»

Ціна питання: вільний агент

Дуже хорошого рівня бомбардир із Ліги 1, який стабільно, із сезону в сезон забивав у чемпіонаті від 10 до 16 голів. Пластичність помножена на вміння грати головою робить із Гоміса справжнього короля штрафного майданчика. На носі у нього – четвертий десяток років, тож перед фінальним ривком ігрової кар’єри хочеться спробувати чогось нового. АПЛ, ігри проти найкращих футболістів світу – якраз те, що треба, аби розбурхати у французі того хижака, яким він був у минулому десятилітті. У «Суонсі» вже є один топ-форвард – Вілфред Боні. Тримати когось із них в запасі – злочин. Найімовірніше вони виходитимуть в парі, а такий супертандем може звернути гори.

1. Сім де Йонг

Звідки і куди: «Аякс» - «Ньюкасл»

Ціна питання: приблизно 6 мільйонів євро

Придбати капітана чемпіонів Голландії, зрілого і майстерного атакувального півзахисника, за суму, що дорівнює (за чутками) шести «лимонам» - надзвичайний успіх для будь-якої команди,тим паче - середняка АПЛ. Це друга спроба де Йонгів підкорити «Ньюкасл» - в минулому сезоні на «Сент-Джеймс Парк» виступав молодший брат Сіма – Люк, проте Пардью без особливого жалю з ним улітку розпрощався.

«Ньюкасл» здобув собі реноме «французької колонії» - нещодавно кількість галлів тут йшла на два десятки. Зараз же Алан Пардью відкрив другий фронт – голландський, адже до Крула та Аніти додалися Янмаат і, власне, Сім де Йонг. Стежити за першими кроками відомих новачків буде дуже цікаво.

Олег Бабій, Футбол 24

Follow me on Twitter