УКР РУС

Непередбачуване віденське дербі

5 серпня 2012 Читать на русском

Віденське дербі виникло всього за кілька років до того, як Австрія втратила більшість своїх територій і перетворилася з імперії на маленьку гірську республіку.

Можливо, за іншого розвитку подій воно стало б головним протистоянням Австро-Угорщини, адже Відень був чи не головним футбольним центром тієї країни...

Витоки

«Рапід» було засновано на околицях Відня 1898 року як перший робітничий клуб Австрії. Його суперник «Аустрія» з’явилася через 13 років у середовищі буржуа, при чому в тодішньому статуті клубу було прописано навіть вимоги до мінімального інтелектуального рівня футболістів. Хто зна, чи не цей факт спричинив поганенькі результати команди у перших сезонах австрійського чемпіонату, що стартував того ж таки 1911 року.

Попри класовий контраст клуби оселилися в одному й тому ж районі — Гітцінґу. Відтак матчі між ними набули ще більшого емоційного забарвлення. Перша гра відбулася більш ніж сто років тому — 8 вересня 1911 року, тоді з рахунком 4:1переміг «Рапід».

Подальша історія

У 1920-тих — 1930-тих у цьому дербі бачили протистояння сили проти техніки, що було пов'язано із ключовими гравцями обох команд — Францом Біндером («Рапід») та Маттіасом Зінделаром («Аустрія»).

Під час німецької анексії Австрії клуби знову опинилися по різні боки: «Рапід» пережив цю подію майже без втрат, вигравши чемпіонат Райху 1941 року (у фіналі віденці обіграли непереможний тоді «Шальке»). Натомість більшість гравців «Аустрії» було вигнано з Австрії на расовій основі, клуб втратив своє значення, а певний час навіть мав іншу назву — СК «Остмарк».

Перші 20 років після Другої світової війни стали періодом домінування «Аустрії» та «Рапіда» в чемпіонаті Австрії. Інакше кажучи, віденське дербі здебільшого грало роль «золотого матчу».

Останнім часом в історію дербі втрутилися хулігани обох команд. Найбільш пам’ятним у цьому плані було дербі навесні минулого року. Тоді на 26-ій хвилині гри, після другого голу у ворота «Рапіда» матч було зупинено через…

Статистика

Отож, «Аустрія» не показувала якоїсь надзвичайної гри у перші роки свого існування, здобувши перший титул тільки в середині 1920-их. Натомість «Рапіду» тоді не було рівних — команда брала золото за золотом під час Першої світової й у перші повоєнні роки, а з 1911 по 1917 роки «Рапід» не зазнав від «Аустрії» жодної поразки. станом на сьогодні «робітники» мають 32 чемпіонства, а їхні суперники — 23.

Загалом за цей 101 рік команди провели між собою бл. 400 ігор, з яких на офіційному рівні — рівно 302. У цьому загальному списку в активі «Рапіда» більше перемог (113 проти 91), проте за останні 45 років статистика «Аустрії» суттєво покращилася — 56 до 45 перемог після 1968 року. За останні двадцять років «Аустрія» двічі вела чотирирічну безпрограшну серію — з 25 травня 1996 по 9 травня 2000 та з 12 серпня 2001 по 6 серпня 2005.

 

Вболівальники

Рапід

 

Аустрія

Що буде?

Останні три зустрічі цих команд завершувалися внічию. Сьогоднішній матч буде лише третім туром нового сезону, тому з турнірної точки зору він поки що має невелике значення. Та попри це віденці завжди можуть здивувати. Не пропустіть — сьогодні о 17:00.

Марко Лютий