УКР РУС

Не жартуйте так!!! За мотивами першого квітня

2 квітня 2013
Автор: Андрій Думич

Вчора був всесвітній день сміху. Або день дурнів, або... Словом, у кожній країні його називають по різному.

На теренах СНД першого квітня прийнято усіх обманювати. Не могли цим не скористатися і на футбольних сайтах. На “Футбол 24”, зокрема, була новина про те, що Артем Мілевський став обличчям запорізького автозаводу. Це, звісно, жарт, але можливо ми дали поштовх виробникам інших товарів підписати рекламний контракт із гламурним гравцем. А чому б і ні? Уявіть, наскільки популярним стало б, наприклад, пиво, яке б рекламував Артем.

Тепер прогуляємось іншими сайтами. Один із них написав про те, що Ліонель Мессі переходить в “Кривбас”. Звісно, що це бздура. Але бздура лише поки що. Он вже “Анжи”, начебто, готове клаусулу за Лео виплатити у 250 мільйонів євро. “Барселона” поки не відпускає, але хтозна, чи під час наступного трансферного вікна махачкалинці не заплатять вдвічі чи втричі більше (гроші то є!!!) і у босів “Барселони” загоряться очі. До чого тут “Кривбас”? Просто вже більше аніж півроку ходять чутки, що цю команду куплять шейхи. А ці люди, як відомо, гршей не рахують.

Воно нібито й якось зрозуміло, що ймовірність цього у відсотках - 0,000...01, але... Першого квітня 2012 року один із сайтів написав, що Гвардіола погодився очолити “Баварію”... Тоді це був просто жарт.

Була вчора й новина про те, що динамівцем Гармашем цікавиться “Валенсія”, яка готова викласти за нього 10 мільйонів (!!!) євро. Важко повірити, але, знову ж таки, але...

Узагалі, читаючи новини того дня, інколи дуже важко було зрозуміти, де правда, а де вигадка.

Ага, про тренерів. “Сьомін та Ґаззаєв можуть очолити “Дніпро”. В новині повідомлялося, що станеться це, якщо Рамос за підсумками сезону не виведе дніпропетровську команду у Лігу чемпіонів. Ех, хто ж тоді об'єднаним чемпіонатом буде займатися, якщо Ґаззаєва заберуть?

Добре, що під цією новиною попередили, що в такий день не варто все сприймати надто серйозно. На відміну від...

Одне інтернет-видання, з посиланням на якісь “Новості Єнакієва”, написало, що Ракицький сказав ось таке:

“Знаєте, я може бути і якийсь неправильний. Але для мене моя країна - це Донбас. Ніхто не буде сперечатися, що це унікальне місце. У людей, що виросли там, особливий менталітет, свої поняття. За "Шахтар" я готовий віддавати себе всього без залишку. Але я не можу грати за збірну бандерівців. Останньою краплею стала наша суботня гра у Львові. Чого тільки я не наслухався з трибун. А ці банери львівських фанів? Хто на них зображений? Адже Шухевич і Бандера злочинці. Нас так вчили в школі у Донбасі. Тому особисто я за об'єднаний чемпіонат. Донбас був, є і буде з Росією. І якщо б зараз була середина 90-х я б, як Вітя Онопко, почав виступати за російську команду. Не замислюючись”.

Як би там у Ярослава не складалися справи зі збірною, але все одно не можу ніяк повірити, що він таке сказав. А от у журналістів, які це писали, схоже, почуття гумору точно якесь неправильне. Бо той, хто знає, що Ярослав дійсно скаржився на львівських уболівальників, таку напіввигадану новину може сприйняти цілком серйозно. І знову ворожнеча, і знову суперечки в коментарях, і знову поділ на Схід та Захід. Це вже не жарт, це вже сепаратизм якийсь.

Ну і насамкінець. На жаль, українська інтернет-журналістика на такому рівні, що першоквітневі новини з'являються протягом усього року. А все тому, що одні сайти заради більшого перегляду просто вигадують новини, або, як-то кажуть, висмоктують з пальця, а більшість інших видань, навіть не задумуючись, що це щось на межі фантастики, без проблем передруковують їх, навіть не спробувавши знайти першоджерело, або ж просто перевірити інформацію зателефонувавши у прес-службу клубу. “Кривбасу”, “Дніпра” або “Динамо”, якщо йдеться про вищезгадані новини.