УКР РУС

Не все ще втрачено. Перші підсумки матчу "Бешикташ" – "Динамо"

29 вересня 2016 Читать на русском
Автор: Володимир Скиба

"Футбол 24" виділяє важливі моменти матчу 2 туру Ліги чемпіонів у Стамбулі.

Втрати центральних півзахисників

Перед грою у Туреччині "Динамо" зазнало серйозних кадрових втрат у центрі півзахисту. Федорчук отримав пошкодження на передматчевому тренуванні і навіть не потрапив у заявку. А Сидорчук відбував дискваліфікацію. Ребров довірив місце у стартовому складі Віталію Буяльському. Але в середині першого тайму травмувався і він. На поле вийшов Корзун – останній центрхав, який залишився у розпорядженні тренера. Білорус – гравець, який більше орієнтований на оборону, тому і став діяти в опорній зоні, а Рибалка змістився вище.

Трійці Корзун – Гармаш – Рибалка бракувало мобільності та динамічності, яку могли б забезпечити Сидорчук та Буяльський. До того ж, білорус отримав жовту невдовзі після того, як вийшов на заміну. Тому змушений був діяти обережніше. Усе це позначилося на недостатній ефективності киян у центрі поля.

Дебютний гол Циганкова в Лізі чемпіонів

Віктор Циганков забив уже через три хвилини після того, як з’явився на полі. Гол "Бешикташу" був чимось схожий на той, який він забив на вихідних "Олімпіку": замкнув дальню стійку, тільки тепер після стандарту. Можна пригадати ще й асист Гармашу у матчі з "Наполі". Всі три моменти схожі, і в усіх Циганков дуже грамотно обирав позицію та вривався у вільні зони. Правильний вибір позиції не менш важливий за індивідуальну майстерність. І молодий півзахисник "Динамо" показує, що з цим у нього все добре.

У "Динамо" не знайшлося лідера

Кілька днів тому Ребров говорив, що киянам не вистачає лідера. Ним намагається стати Віда, який, за відсутності Шовковського і Ярмоленка з "Олімпіком", вперше вивів "Динамо" на поле з капітанською пов’язкою. Проти чемпіона Туреччини капітаном був уже Ярмоленко. Але ні українцю, ні хорвату, ні будь-кому іншому не вдалось по-справжньому завести команду не те що з перших хвилин, а навіть після пропущеного голу.

Лідер не обов’язково повинен виділятися по грі. Він має давати імпульс всій команді, задавати правильний настрій і спонукати партнерів до активних дій. Гравці ж "Динамо" були скутими як на початку гри, так і після пропущеного голу. Лише під кінець матчу, після того, як забив молодий Циганков, у діях киян стало більше впевненості. Але цього виявилося замало, щоб на характері вирвати перемогу.

Проблеми при переході з оборони в атаку

"Динамо" мало серйозні проблеми, намагаючись швидко переходити в атаку. Особливо це кидалось в очі у першому таймі. Динамівці часто не могли перейти навіть на половину поля суперника. Власне, і перший гол прийшов після невдалого переходу в атаку: гравці "Бешикташа" перехопили м’яч і заробили штрафний, з якого і забив Куарежма.

Кияни систематично втрачали м’яч, віддавали неточні короткі чи дальні передачі при переході з оборони в атаку. М’яч до Мораєса просто не доходив. Одні з найнебезпечніших моментів киян сталися після активних дій і пресингу бразильського форварда, але аж ніяк не після швидкої атаки у стилі минулорічного "Лестера".

Програні фланги

Ні Морозюк, ні Антунеш не змогли впевнено зіграти у захисті. Адріано та особливо Куарежмі, за підтримки флангових захисників, раз за разом вдавалося робити небезпечні простріли та навіси. Португалець взагалі міг зробити дубль або й хет-трик ударами після зміщень з флангу.

Флангові півзахисники "Динамо", на відміну від "турецьких" колег по амплуа, не мали такої свободи. Головне, що не вдавалося Ярмоленку та Гонсалесу – креативні дії та створення загрози біля воріт суперника. Напруги біля воріт Рудька було значно більше. За той же перший тайм "Динамо" не завдало жодного удару по воротах суперника. Одна із причин – недостатня активність та продуктивність флангових гравців.

Показовий момент стався на 25-ій хвилині, коли "Динамо" вперше у матчі провело швидку атаку завдяки відбору Мораєса у центрі, але Ярмоленко, який перекладав м’яч під улюблену ліву, так і не зміг пробити. А в самій кінцівці матчу, вдало змістившись з флангу і вийшовши один на один, Андрій не зумів переграти воротаря. Один такий момент за матч (ще й нереалізований) для гравця високого класу – вкрай мало.

Збереження шансів на вихід у плей-оф

Попри не найкращий рівень гри, "Динамо" все ж здобуло нічию на виїзді, що можна вважати позитивним результатом. В паралельному матчі групи "Наполі" обіграв "Бенфіку". Відтак, ситуація між трьома командами у таблиці залишається заплутаною. "Наполі" має 6 очок, у "Бешикташа" – 2, у "Динамо" і "Бенфіки" – 1. Наступний матч "Динамо" зіграє вдома проти "Бенфіки". Домашня перемога над португальцями може стати ключовим моментом у боротьбі за плей-оф.

Але для цього обов’язково треба покращувати рівень гри, інтенсивність у півзахисті та взаємодію флангових захисників і вінгерів. Якщо тренерський штаб вдало проведе роботу над цими аспектами, то шанси "Динамо" не будуть виглядати так песимістично, як гра чемпіона України в перших двох турах Ліги чемпіонів.

"Бешикташ" – "Динамо": І знову Циганков! Наші оцінки