УКР РУС

Не тридцятий Скудетто "Ювентуса". Підсумки 37 туру Серії А

7 травня 2012 Читать на русском

Нарешті сталося - чемпіон Італії відомий. Ним, не в останню чергу завдяки "Інтеру", став туринський "Ювентус". Визначилися також команди, яких у наступному сезоні в Серії А ми точно не побачимо. Залишилося тільки дізнатися бронзового призера та учасників Ліги Європи.

Попрощаються із Серією А

Та окрім усього перерахованого вище сталися у 37 турі Серії А ще дві знакові події - з наступного сезону ми точно не побачимо у чемпіонаті Італії одних з найкращих нападників першості - Марко ді Вайо та Антоніо ді Натале. І якщо капітан “Болоньї” продовжить кар'єру за океаном - у Канаді, то лідер “Удінезе” узагалі вирішив завершити з футболом. Про все це - нижче.

Дербі Мілану на користь “Ювентуса”

Доля Скудетто вирішилася у Мілані. Перед звітним туром “Мілан” відставав від “Старої Синьйори” лише на один пункт і міг віддати туринцям чемпіонство за тур до фінішу лише за двох умов - поразка “россонері” та перемога команди Конте. Зрештою, так воно і сталося, і не в останню чергу завдяки Дієго Міліто.

До речі, якщо б не славнозвісний скандал кальчополі, то це Скудетто стало б для “Юве” вже тридцятим. Однак мінус два передані “Інтеру” чемпіонати, і “Старій Синьйорі” для третьої зірочки на формі потрібно перемогти у Серії А ще двічі.

Міліто перезабивав Ібрагімовіча

“Інтер” все ще бореться за підсумкову третю сходинку у чемпіонаті, тож розслаблятися у грі із принциповим суперником “неррадзурі” просто не мали права. Вони й першими забили. Тільки от Златан Ібрагімовіч, завдяки дублю, знову вивів вперед номінальних гостей. Та у складі “Інтера” це був день Дієго Міліто, який оформив хет-трик (щоправда, двічі він забив з пенальті). А остаточний рахунок матчу встановив Майкон на 87-й хвилині - 4:2.

Після цієї перемоги “Інтер” зберігає шанси на третю сходинку. Зрештою, як “Наполі”, “Удінезе” та “Лаціо”, але про це згодом. Наразі ж перенесемося до Трієста, де після матчу з “Кальярі” став чемпіоном “Ювентус”.

Туринцям, які свій матч грали водночас із міланським дербі, в разі поразки “Мілана” потрібно було просто перемогти. Особливих проблем у підопічних Конте не виникло - вони повністю контролювали хід гри і зрештою перемогли - 2:0, після чого і почалося святкування.

Хет-трик на прощання

Міліто став не єдиним, хто забив два голи в одному матчі. У протистоянні “Новари” з “Чезеною” забивав лише Марко Рігоні, який відправив у ворота морських коників три голи. Щоправда як для однієї, так і для іншої команди, результат цієї гри вже нічого не вирішував - наступний сезон вони розпочнуть у Серії В.

Приєдналися до невдах

Зрештою, як і “Лечче”. Підопічні Космі офіційно оформили виліт після того, як вдома не змогли здолати “Фіорентину”. Тим самим вони дозволили “Дженоа”, яка свій матч грала на день пізніше, почувати себе безпечно.

Повеселилися

Відбувся у цьому турі і матч, в якому не вирішувалося майже нічого, однак він став чи не найбільш видовищним. “Палермо” та “К'єао”, по-черзі виходячи вперед, зрештою зіграли внічию. Однак у воротах кожної з команд м'яч гостював по чотири рази.

Бронзові перипетії

Тож перша двійка тепер відома. Чемпіон - “Ювентус”, другий - “Мілан”, а от третій...

Бронзова перипетія закінчиться лише в останньому турі. Чотири кандидати, два з яких зустрічаються між собою. Щоправда, найреальнішим претендентом перед звітним туром був “Наполі”, проте неаполітанці самі собі винні. У виїзному матчі із “Болоньєю” вони майже увесь час провели в атаці, однак їм Бракувало попереду певного креативу. Та й в цьому сезоні партонепеї просто не вміють грати із командами, які віддають перевагу захисній тактиці. Зрештою, неаполітанці так і не забили, а от дві контратаки господарів завершилися успіхом. В одній із них автором гольової передачі став Марко ді Вайо.

Чому саме ми згадали про нього? Та тому, що він став справжнім лідером команди, не в останню чергу завдяки якому “Болонья” зберегла прописку у Серії А. Тільки от з наступного сезону грою ветерана італійського футболу насолоджуватимуться уболівальники канадського “Монреаля”. Ця гра стала останньою для Марко на стадіоні, який встиг стати для нього рідним, тож гравці та уболівальники влаштували йому належні проводи.

Не побачимо в наступному сезоні ми і ще однієї легенди італійського футболу Антоніо ді Натале. Капітан “Удінезе” вирішив завершити кар'єру футболіста і це попри те, що він демонструє гру, що багато молодих футболістів йому б позаздрили.

Виїзна гра з “Катанією” стане для нього останньою у чорно-білій футболці, тож він зробить все від нього залежне, аби його команда в наступному сезоні представляла Італію у Лізі чемпіонів, а, відповідно, зберегла за собою третю сходинку. Третю сходинку, на яку команда вийшла після перемоги над “Дженоа” - 2:0. Один з голів, до речі, на рахунку ді Натале.

Та окрім “Наполі” та “Удінезе” на путівку у кваліфікацію найпрестижнішого футбольного турніру Європи є ще два претенденти - “Лаціо” та “інтер”. Римляни в заключному турі прийматимуть “неррадзурі”. У боротьбі за бронзу все настільки заплутано, що якщо перемагає, наприклад, “Інтер”, то міланцям потрібно сподіватися на поразки “Наполі” та “Удінезе”. А от “Лаціо”, аби посісти третю сходинку, достатньо буде перемогти “неррадзурі” і сподіватися на поразку лише “Удінезе”, оскільки “орли”, завдяки перемозі над “Аталантою” та поразці підопічних Маццарі обійшли останніх у турнірній таблиці.

Поза єврокубками

Одним словом, здається складно, проте вже точно відомо, що з цієї четвірки три інші представники, які зрештою не потраплять у Лігу чемпіонів, будуть представляти Італію у Лізі чемпіонів. А могло б бути все набагато складніше, якщо б згадана четвірка свої матчі програла, а “Рома”, наприклад, свій матч виграла. Та й у боротьбу за путівку у другий за престижністю єврокубок спокійно могла втрутитися “Парма”. Однак ані “Парми”, ані “Роми” ми у наступному турі не побачимо.

“Рома” вдома не змогла перемогти “Катанією”, зігравши внічию - 2:2. Здавалося б, антигероєм цієї зустрічі стане Франческо Тотті, який на 9-й хилині не зумів реалізувати пенальті. Та згодом Імператор реабілітувався, адже два голи “вовків” саме на його рахунку. Тільки от нічиєї виявилося недостатньо, аби продовжити боротьбу за місце в Єврокубках.

Зрештою, мала надію на Лігу Європи і “Парма”, яка обіграла на виїзді “Сієну” - 0:2. особливо у складі “хрестоностів” старався Себастьян Джовінко, на рахунку якого найкращий гол у турі.

Та, зважаючи на перемоги інших претендентів “на Європу”, старання Атомного Мурахи виявилися даремними.

Остання інтрига

Перед останнім туром залишилася лише одна інтрига - хто ж буде третім. Найреальніші шанси, звичайно ж, в “Удінезе”, якому просто потрібно перемагати “Катанію” на виїзді. Але “Катанію”, яка в цьому сезоні позбавила очок вже не одного італійського гранда....

Андрій Думич