УКР РУС

Не хвилюйтеся за Террі! Підсумки 11 туру АПЛ

13 листопада 2012 Читать на русском

Останній тур Прем'єр-ліги запам'ятається не лише тим, що "МЮ" пішов у відрив, узурпувавши першу сходинку, а й травмою Джона Террі.

Недовго музика грала! Це про "Челсі". Після розкішного старту в команди Ді Маттео настав певний спад форми (ох і виснажили "аристократів" баталії з нашим "Шахтарем"!), тож вже в третьому матчі чемпіонату "аристократам" не вдається покласти до скарбнички три пункти. Відтак, певною мірою повторюється ситуація минулого сезону, коли "сині" були змушені ковтати пилюку від черевиків "містян" і копитець "червоних дияволів". Складно передбачити, чи довго триватиме падіння "Челсі". Констатуємо лише, що воно є.

Сучасний "Ліверпуль" - суперник далеко не найсерйозніший, тим паче, на виїзді. Брендан Роджерс поступово вдосконалює гру мерсисайдців (і це відчувається), але на "Стемфорді" фаворитом була інша команда. І ця команда повинна була вирішувати долю матчу задовго до фінального свистка. Пригадаймо собі шалені моменти Оскара, Мати, Азара, Обі Мікеля, і, насамперед, Торреса. Однак Фернандо не зумів, не ухитрився, не прорахував. Проблема забивного форварда - ось що потрібно вирішувати "аристократам" насамперед. Тож неспроста з новою силою зароїлися чутки, які сватають в команду Абрамовича самого Радамеля Фалькао. Чукотський володар, начебто, вже не шкодує для цього 60 мільйонів євро.

До речі, символічно, що іншого форварда аналогічного класу - Едісона Кавані ті ж чутки скерували в "Арсенал". Уявляєте, яка б крута мегабитва розгорнулася між цими "хижаками" в бомбардирських перегонах? А ще додайте сюди ван Персі, Руні, Агуеро! Казка, а не чемпіонат. Але поки що це залишається витвором нашої багатої фантазії, а тому повернімося до більш приземлених речей.

Джон Террі. Іронія долі і її гірка посмішка в тому, що капітан, тільки-но "відсидівши" дискваліфікацію, одразу повів за собою партнерів, забив гол і... "зламався". Відверто кажучи, почувши жахливий крик мужнього лідера "Челсі", автор цих рядків не сумнівався: у Джона дуже серйозна травма. Невеличкий, проте міцно складений Суарес встиг набрати пристойну швидкість, перш ніж протаранити коліно Террі. Однак нещодавні новини з табору "синіх" змусили зітхнути з полегшенням: розриву "хрестів" у Джона немає, а це вже дуже добре. Начебто, через кілька тижнів капітан знову буде в строю.

Його важливість для команди годі переоцінити. Власне, проблеми у "Челсі" розпочалися саме тоді, коли Террі "забанили" через Ентона Фердінанда. І дуже непросто їм доведеться тепер, коли потрібно наздоганяти втікачів із Манчестера. Бракує харизми. Щодо "Ліверпуля", то "червоні" могли навіть із перемогою поїхати додому. Та Суарес і Енріке пробачили оборону господарів. Команда Рожерса подобається з кожним разом все більше. Це відчувають і прихильники "Лівера". Попри те, що до зони вильоту якихось шість очок (коли востаннє було таке?), кредит довіри до тренера зростає з кожним таким матчем, як проти "Челсі".

"Арсенал" і "Ман Юнайтед" подарували нам найфеєричніші матчі туру. Щодо "гармашів", то вдруге поспіль вони втратили перемогу, ведучи в рахунку - 2:0. Що це? Співпадіння? Жиру намацав свою гру, зате Полді дещо скинув оберти. У бідолашного Венгера увесь час шило вилазить з мішка. Там полатає, як тріщить по швах вже ось тут. Хоча... В аналогічний період минулого року все було значно безнадійніше, що не завадило потім "канонірам" здійснити вражаючий весняний спурт. Прихильники "Арсеналу" втішають себе думкою про це.

Щодо "МЮ", то команда Фергі нагадує типового героя бойовиків. Так-так, саме того, якого спершу перетворюють на біфштекс, але він знаходить у собі сили та мужність зібратися докупи і роздати на горіхи всім без винятку покидькам. "Дияволи" стають передбачуваними. Щоб розлютитися, їм треба проковтнути гол або й два. Перемога над "Віллою" виявилася для манкуніанців вже п'ятою вольовою у чемпіонаті. А це більша половина від здобутих звитяг (всього їх дев'ять). На цьому відрізку чемпіонату "МЮ" справді має найпереконливіший вигляд. Проте, чи надовго? В АПЛ втриматися на плаву упродовж тривалого періоду вдається небагатьом.

У середині турнірної таблиці відбулося по-своєму захоплююче протистояння. "Ньюкасл" поступився "Вест Хему" і подивіться, хто забив! Кевін Нолан. Обігравши свій колишній клуб, капітан "молотків" допоміг теперішнім партнерам закріпитися на шостій сходинці. Схоже, саме "Вест Хем" буде тепер тією щукою, роль якої в минулому сезоні виконував "Ньюкасл". "Все тече, все змінюється" (с)

На дні - ті ж персонажі. КПР абсолютно бездарно зіграв у Стоку, "Редінг" беззубо намагався пробити оборону "Норвіча". І лише результат "Сотона" можна вважати певним досягненням, адже нічию з технічним "Суонсі" вдається вирвати не кожному. У турі наступному - нова битва "за життя". Повірте, КПР - "Саутгемптон" таки варто переглянути.

Резюме 11 туру

Найкраща відвідуваність: "Арсенал" - "Фулхем" (60,093 глядачі)
Найгірша відвідуваність: "Віган" - "Вест Бромвіч" (17,812 глядачів)
Найбільша домашня перемога: "Евертон" - "Сандерленд" - 2:1, "Ман Сіті" - "Тоттенхем" - 2:1, "Сток Сіті" - КПР - 1:0
Найбільша виїзна перемога: "Астон Вілла" - "МЮ" - 2:3, "Віган" - "Вест Бромвіч" - 1:2, "Ньюкасл" - "Вест Хем" - 0:1
Вольові перемоги: 3 (""Евертон", "МЮ", "Ман Сіті")
Голепад: 6 м'ячів ("Арсенал" - "Фулхем" - 3:3)
Кількість м'ячів: 26
Середня результативність: 2,6

Загальна статистика

Найкраща відвідуваність: "МЮ " - "Сток Сіті" (8 тур, 75,585 глядачів)
Найгірша відвідуваність: "Віган" - "Сток Сіті" (3 тур, 16,247 глядачів)
Найбільша домашня перемога: "Арсенал" - "Саутгемптон" - 6:1 (4 тур), "Фулхем" - "Норвіч" - 5:0 (1 тур)
Найбільша виїзна перемога: КПР - "Суонсі" - 0:5 (1 тур)
Вольові перемоги: 14 ("МЮ" - 5, "Ман Сіті" - 3, "Евертон" - 2, "Саутгемптон", "Тоттенхем", "Челсі", "Арсенал")
Голепад: 7 м'ячів ("Арсенал" - "Саутгемптон" - 6:1, 4 тур; "Норвіч" - "Ліверпуль" - 2:5, 6 тур)
Кількість м'ячів: 307
Середня результативність: 2,82

Серії

Безпрограшна: "Ман Сіті" - 11 матчів
Нічийна: "Фулхем", "Редінг" - по 3 матчі
Без перемог: КПР - 11 матчів
Переможна: "МЮ" - 5 матчів
Серія поразок: "Тоттенхем", "Сандерленд" - по 2 матчі

Ну а в турнірі "редакція - читачі" перша сенсація! Я вперше не зумів перемогти, адже Роман Мацьків, якого обрав жереб, дав справжній бій і досягнув нічиєї - 6:6. Після суботнього ігрового дня автор цих рядків взагалі горів із рахунком 3:6, адже Мацьківу вдалося вгадати рахунок матчу "Віган" - "Вест Бром". Тим не менше, наступного дня він не записав до свого активу жодного очка, тоді як мені поталанило влучити в десятку з прогнозом на битву "Ман Сіті" і "Тоттенхема".

Отож тепер баланс такий: +5=1-0, різниця очок 59:44 на користь "Футболу 24". Свої прогнози на 12 тур АПЛ прошу залишати ось тут, у нашій офіційній групі "В Контакте". Майбутнього суперника обере сліпий жереб.

Олег Бабій, Футбол 24