УКР РУС

"Не футбол, а ганьба". Йожеф Сабо – про 15 тур УПЛ

6 листопада 2017 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" обговорив із колишнім наставником Динамо і збірної України найпомітніші події українського вікенду.

– Шахтар і Динамо синхронно перемогли, причому кияни перервали свою 5-матчеву серію без перемог. Ваші враження?

– Те, що Шахтар виграє, я знав ще до матчу. Шахтар – сильніший, нікуди ми від цього не подінемося. Дай Боже, щоб вони потрапили в плей-офф Ліги чемпіонів. При цьому мені дуже сподобалося, як грав Маріуполь. Я думав, що господарі стоятимуть в обороні, натомість вони сміливо відповідали на атаки Шахтаря, гідно боролися вдесятьох. Молодці! Не обійшлося без помилок у захисті, але це нормально для нашого футболу. У наших гравців немає майстерності, ось вони і припускаються таких помилок.

– Динамо було важкувато проти Ворскли…

– Я б не назвав цю перемогу важкою. У першому таймі забили 2 м'ячі. Розумієте, у наших команд така психологія. Заб'ють 2 голи, а потім зупиняються, бо думають, що гру зроблено. Ось на Олімпік подивіться – вели 3:1 проти Зорі, але у підсумку втратили очки. Зарано заспокоїлися. Завдяки чому вони збиралися грати на утримання рахунку? Немає техніки, щоб контролювати м’яч, натомість йде брак за браком. От вам і результат.

Олімпік – Зоря – 3:3 – Відео голів та огляд матчу

Я на телебаченні працюю, бачу все – це ж ганьба просто. Показав колегам один момент, в якому відбулося 15 передач "без голови": туди-сюди, туди-сюди, туди-сюди, як у тенісі. Кому продати цей продукт? Хто купить права на трансляцію наших матчів?! Не футбол, а ганьба.

– Попри це, "мужики" Юрія Вернидуба знову продемонстрували характер і в меншості забили 2 м'ячі, врятувавши нічию.

– У Вернидуба дуже хороший підбір хлопців, хороша команда в нього. Все, що йому потрібно, – придбати хоча б одного надійного центрального захисника. Мені імпонує їхній футбол і характер. При рахунку 3:3 могли навіть перемогу вирвати, до речі.

– Верес – 6-та нічия поспіль. Про що це може свідчити?

– Можливо, у команди Вірта настрій такий. Виходять на поле, заздалегідь впевненими в перемозі. Мене також дивує ця серія нічиїх, адже команда у Вірта – непогана, є гравці, які виступали за національну збірну. Тобто, не можна сказати, що там зібралася лише молодь необстріляна. Майже всі – обстріляні і моментами демонструють непогану гру. Але іноді їхній футбол – нікуди не годиться. Вірту потрібно щось робити із тими нічиїми…

– Карпати не програють у 4-х матчах поспіль. Зайцеву вдалося навести порядок?

– Зміни у львівській команді найкраще проілюструвала гра минулого туру проти Динамо. Помітно, що Зайцев дав гравцям фізичні навантаження. Карпати стають такими, як колись – із настроєм, зарядженістю на боротьбу. Давайте, хлопці, так тримати! Команді потрібно вирватися із підвалин турнірної таблиці, щоб у її грі з'явилося більше впевненості. Бо зараз помітно, що Карпати бояться програти. Але ігрова дисципліна у львів'ян хороша, тому, думаю, справи у них налагодяться.

– 4 з 6 матчів 15 туру закінчилися нічиїми, причому 3 – нульовими. Статистики підрахували, що близько 40 відсотків матчів УПЛ у цьому сезоні – компромісні…

– Тренерам потрібно навчати гравців атакувати. Європа вже давно не грає у футбол так, як у нас. Там – атака на атаку. Зрозуміло, що захищатися також потрібно. Але це слід робити одразу після втрати м'яча – пресингувати на половині поля суперника, або ж у центрі. У нас же прийнято сідати у власний штрафний майданчик. В атаку потрібно йти 6-7 людям. Натомість в УПЛ часто бачу епізоди, коли подача з флангу, а перед воротами лише один гравець. Ну що він самотужки зробить?! Дуже поганий футбол у нас. Бувають матчі, коли немає жодного гольового моменту. А якщо моменти є, то немає майстерності, немає агресії. Ну що це за футбол?

Сторінка автора у Facebook

Сіра нульова маса і яскрава Зоря. Підсумки 15-го туру УПЛ