УКР РУС

НБУ просить НАБУ перевірити дії суддів, які прийняли рішення про повернення грошей батьку Суркісів з ПриватБанку у подвійному розмірі

13 грудня 2017 Читать на русском

Національний банк України 12 грудня звернувся до Національного антикорупційного бюро України з проханням перевірити законність дій суддів Київського апеляційного адміністративного суду.

Судді Київського апеляційного адміністративного суду прийняли рішення на користь родини Суркісів щодо оскарження їх пов’язаності та стягнення коштів з націоналізованого державою ПриватБанку.

"При розгляді справи судді проігнорували докази, надані Національним банком та ПАТ КБ Приватбанк, та підтвердили рішення суду першої інстанції про стягнення з банку на користь Рахміля Суркіса коштів, які при націоналізації банку не були обмінені на акції додаткової емісії та до сьогодні обліковуватися на його депозитних рахунках. При цьому судом не вирішено питання відносно припинення дії відповідних депозитних договорів", – вказано у повідомленні прес-служби НБУ.

У Нацбанку підкреслюють, що ці судові рішення безпідставно подвоюють зобов’язання банку перед батьком братів Суркісів Рахмілем.

"Національний банк України занепокоєний тим, що зазначені дії можуть завдати банку зі 100% державною часткою шкоди в особливо великих розмірах", – йдеться у повідомленні.

Як повідомлялося, 17 травня 2017 року Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов родини Суркісів щодо стягнення з ПриватБанку коштів на загальну суму в 1,05 млрд грн, 266,2 тис. доларів США та 7,8 тис. євро.

З матеріалів суду слідувало, що президент київського Динамо Ігор Суркіс мав у ПриватБанку рахунок на 151 млн грн, віце-президент УЄФА Григорій Суркіс – 163,1 млн грн, Поліна Ковалик (дружина Г.Суркіса) – 514,1 млн грн, Марина Суркіс (дочка І.Суркіса) – 174,5 млн гривень, Рахміль Суркіс – 44,8 млн грн.

6 листопада Київський апеляційний адміністративний суд відхилив апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції та залишив у силі рішення на користь родини Суркісів. Нацбанк подав касаційну скаргу на це рішення до Вищого адміністративного суду України. Дата розгляду ще не призначена.