УКР РУС

Найтитулованіші поляки - мисливці за сенсаціями. Презентуємо суперника "Металіста"

21 серпня 2014 Читать на русском

Хожувський "Рух" - зовсім не той суперник, кого неймовірно важко пройти у стадії плей-оф. Тим паче, що клубний футбол Польщі занепав. Але й слабкою ця дружина не виглядає - принаймні битися буде.

"Рух" - найтитулованіший з польських клубів, історія якого налічує 14 чемпіонських трофеїв. Але всі ці успіхи простягаються десь в далечині, в попередніх поколіннях, яким досі фактично тільки й залишається, що ностальгувати. Останнє чемпіонство датоване 1989-им. Потім були спалахи сенсаційності, красивої гри, але не більше. Срібло, бронза - все не те, коли ти знаєш ціну справжнього успіху. Коли ти походиш з гордого гірняцького регіону, яким є Верхня Сілезія. Та якщо все ж відкинути максималізм, то побачимо добротну команду, яка стабільно вистрілює кожні два сезони ось уже 6 років.
 

За цей час "Рух" двічі посів треті місця і одного разу взяв віце-чемпіонство. Що цікаво, на наступний сезон у чемпіонаті приходив повний провал і ледь не боротьба за виживання. Причина цього не лише у єврокубках, а й у системі польського футболу, де лідери малобюджетних команд тільки-но засвітяться, переходять у європейські або багатші польські клуби. У своїй першості за фінансовими можливостями "Рух" лише восьмий. Проте, незважаючи на чималенькі втрати у розмірі 16 мільйонів злотих (антирекорд), "сині" вже пройшли дуже далеко як для себе в Європі. На стадії третього кваліфай-раунду Ліги Європи у попередні роки були розгроми від "Аустрії" і "Вікторії", а ось цього разу завдяки казковій розв'язці у вигляді голу на останніх секундах в Данії поляки пройшли "Есб'єрг".

Після несподіваного тріумфу над "Есб'єргом"

Варто відзначити, що в поточному сезоні з чотирьох ігор з "Вадуцом" і згаданим данським клубом "металурги" (а команду, очолювану Яном Коціаном, називають ще й так) виграли лише один двобій (3:2 над ліхтенштейнцями). Тодішня форма "Руху" залишала бажати кращого - за перші 3 тури не було здобуто жодного очка. Як на зло, саме тепер, перед матчами з "Металістом", Хожув набрав хід. Титулована "Вісла" ледь відскочила на власному полі (2:2), а "П'яст" не мав такого щастя - 0:1.  Перший тріумф на внутрішній арені символічно здобули в Глівіце. Цей виїзд був не зовсім таким, адже саме місцевий стадіон став прихистком "Руху" на час ремонтних робіт з розширення власного. Попри закриття УЄФА кількох фан-секторів на 1 євроматч (футбольні чиновники угледіли в діях хожувських "кіболі" расизм - поляки дуже протестували, але нічого вже не вдієш) голосна підтримка щонайменше кількох сотень фанатів може стати суттєвою підмогою "Руху". Польські ультрас живуть улюбленим  клубом вміють вболівати на дуже високому рівні.

 

Фани "Руху" на виїзді в Данії

Відзначимо, що хожувський клуб зможе розраховувати не на всіх гравців проти "Металіста". Досі травмовані новачок-воротар Скаба (прийшов з "Легії"), а також молоді хавбеки Шевчик і Жуховскі. Певні проблеми зі здоров'ям останнім часом мав і Марек Зєньчук - один з найавторитетніших у команді словацького спеціаліста Яна Коціана. Лівий хавбек, який феєрив на польських полях за краківську "Віслу" - вже не молодий (36 років), але ще здатний на фантастичний гол метрів з 25, з льоту по дузі і в дев'яточку. Або, скажімо, з 35 метрів ідеально підкрученим ударом зі штрафного. З останнього - дальній гарматний удар у ворота "Вадуца" в Лізі Європи. На грізному лівому фланзі Зєньчука підтримує 22-річний захисник, вихований на німецьких полях Даніель Джівнель.

 

Марек Зєньчук - майстер ударів 

 

З голами в хожувській команді все більш-менш гаразд, чого не скажеш суто про напад. У чемпіонаті Гжегож Кушвік спромігся забити перший гол від форварда аж у 5-му турі. Зате переможний. 27-річний страйкер ніколи не вражав результативністю (в середньому відзначався раз на 4 матчі). Але у схемі Коціана саме він залишається єдиним атакером. Воно й недивно, адже у "металургів" в запасі лише молодий Міхал Ефір. Швидкий, талановитий, результативний у молодіжці варшавської "Легії", але у свої 22 ну дуже вже травматичний. Під ними розташовується плеймейкер Філіп Стажиньскі. 23-річний хавбек не дарма носить почесний 10-ий номер. Стажинькі - головний по стандартах і креативу. Такий собі "Фігу" хожувського масштабу. Принаймні саме таке у Філіпа прізвисько.


 
Форварда Гжегожа Кушвіка нарешті прорвало
 
Помилки у захисті, втискання у власний штрафний, неправильні позиційні дії - всього цього було в достатку навіть в переможній грі з "П'ястом". Але останнім часом фарт на боці "Руху". І в Данії, де вже пройшли сильнішу за себе команду, і вдома. Тож від першої гри в місті Глівіце можна чекати як впевненої перемоги "Металіста", так і несподіваної поразки. Тим паче, що в євротурнірі команда Яна Коціана викладається ніби з подвійним бажанням.

Хожувський "Фігу"

Цікаво, що капітаном хожувської дружини є 38-річний центральний захисник Марцін Маліновскі. Гравець, що зірок з неба ніколи не хапав, але в Екстракласі проводить уже 18-ий сезон. Його напарник в центрі захисту молодший лише на 7 років. Пйотр Ставарчик небезпечний у чужому карному, де може і пас гольовий віддати, і сам завершити атаку. Та роки беруть своє, отже, у захисті суперника швидким "металістам" буде чим поживитися.
 

Ставарчик (по центру) - захисник і любитель забити

Воротар "Руху" Кшиштоф Каміньскі побоюється, що "Металіст" змусить його команду сісти глибоко до своїх воріт навіть на польській території. Узагалі "сині" до матчів з харків'янами підходять з великою повагою до суперника. Силою бронзового призера України Каміньскі вважає індивідуальності та напад. Тренер Коціан дотримується тієї ж думки. Польський воротар зізнається, що симпатизує команді з Харкова, яка вразила його в останніх євросезонах ще за часів Маркевича. У Польщі взагалі не дуже вірять в прохід "Руху", однак мають надію, що нестабільна команда Рахаєва (кого ще з легіонерів позбудуться "синьо-жовті" найближчим часом?) таки дасть збій.
 

Каміньскі летить за м'ячем

У сусідньому до Хожува місті Забже грає добре відомий Харкову Северин Ганцарчик. Екс-захисник "Металіста" підказав харків'янам, що до чого з нинішнім суперником. Ганцарчик вважає, що поляки мають лише 10 відсотків шансів на тріумф. Нехай це не дуже розслабляє українську команду, але й справді, навіть зараз вартість команди Рахаєва у 10 разів більша. Якщо "Рух" здолає "Металіст", то заробить більше, ніж становить річний бюджет клубу. "Сині" живуть на 14 мільйонів злотих, що є одним з найнижчих показників в Екстракласі (орієнтовно 3,3 мільйона євро). Боси "Руху" порахували, що від гри на груповій стадії ЛЄ можуть отримати 15 мільйонів злотих - тож ставка ігор з "Металістом" дуже висока. Наш суперник прохідний, але на легку прогулянку сьогоднішній харківській команді, ще й після втрати Азеведо, абсолютно не варто розраховувати.

Тарас Котів, Футбол24