УКР РУС

Наймолодші дебютанти ЛЧ: наступник Холанда, олімпійський чемпіон і хорватське розчарування

13 травня 2021 Читать на русском
СПЕЦПРОЕКТ
Автор: Любомир Кузьмяк

Історія кожного з цих хлопців є особливою. Дебютувати у Лізі чемпіонів, перебуваючи у статусі школяра – неабиякий аванс. Для декого з них він, скоріше, виявився перевіркою на міцність, а дехто схопився за нього і повністю виправдовує очікування. Знайомимося з п’ятіркою найбільш ранніх футболістів у історії головного клубного турніру Європи.

Юссуфа Мукоко (20.11.2004) 16 років 18 днів

Зеніт Борусія (Дортмунд) (1:2) 08.12.2020

Фото bvbbuzz.com

Рекордний показник наймолодшого гравця у літописі Ліги чемпіонів було оновлено у чинному розіграші турніру. Єдиний випадок у нашій підбірці, коли команда дебютанта перемогла (дортмундці запустили камбек із Зенітом якраз після виходу юнака на старті другого тайму). Історія Мукоко – це про рекорди. Етнічний камерунець – наймолодший футболіст ЛЧ, Юнацької ЛЧ, Бундесліги, наймолодший автор гола не лише у німецькому чемпіонаті, а й у новітній історії топ-5 ліг. Не дивно, що Ерлінг Холанд називає свого партнера найталановитішим гравцем світу.

Вболівати за улюблені команди смачніше з Pepsi та Lay's! Замовляй бокс для справжніх шанувальників футболу, щоб дивитися матчі Ліги чемпіонів було ще цікавіше.

Селестін Бабаяро (29.08.1978) 16 років 87 днів

Андерлехт – Стяуа (1:1) 23.11.1994

Фото Goal.com

Єдиний представник у нашому топ-5, чиє досягнення зберігається не з минулого десятиліття. Ця подія трапилася так давно, що інших четверо дебютантів ще навіть не народилися. Нігерійський захисник зібрав чималу колекцію трофеїв – від чемпіонств у Бельгії та АПЛ до перемоги в Кубку та Суперкубку УЄФА із Челсі. Не варто недооцінювати і тріумф 1996-го, коли Бабаяро став олімпійським чемпіоном разом із Окочею, Кану та Бабангідою. Сам дебютний матч у Лізі чемпіонів Селестін, мабуть, згадує з негативом. На 37-й хвилині захисник Андерлехта отримав два попередження і достроково залишив поле (чим теж встановив рекорд, щоправда, сумнівний).

Раян Шеркі (17.08.2003) 16 років 102 дні

Зеніт – Ліон (2:0) 27.11.2019

Фото www.90min.com

Француз алжирського походження усе футбольне життя провів у структурі Ліона. У складі юнацької команди "ткачів" протистояв Шахтарю. Хлопчина змалечку бив рекорди і перебував у скаутських звітах провідних європейських команд. Преса не перестає сватати Шеркі у найкращі клуби і дотепер. Хоча основне завдання для Раяна на даному етапі – закріпитися в основі Ліона. Поки він є стабільним гравцем ротації. У рекордному матчі юний Шеркі провів заключні 15 хвилин і це один з двох його поєдинків у Лізі чемпіонів.

Ален Халіловіч (18.06.1996) 16 років 128 днів

Динамо (Загреб) – ПСЖ (0:2) 24.10.2012

Фото Eurosport

Наставник загребського Динамо Анте Чачіч у компенсований час двобою із ПСЖ провів заміну талантів: замість 18-річного Матео Ковачіча вийшов 16-річний Ален Халіловіч. Після поєдинку фото дебютанта розлетілося у ЗМІ – погляд юного хорвата на Златана Ібрагімовіча став мемом. Незабаром Халіловіча нарекли одним із найбільших талантів Європи і його підписала Барселона. Проте не дивно, якщо ви раптом втратили Алена з радарів. У каталонській команді він не затримався, а після цього змінив ще шість клубів. Зараз хорвату 24 і він є футболістом Бірмінгема, який виступає у Чемпіоншипі, другому англійському дивізіоні.

Юрі Тілеманс (07.05.1997) 16 років 148 днів

Андерлехт – Олімпіакос (0:3) 02.10.2013

Фото 90min.com

Ще один делегат Андерлехта у нашій п’ятірці. Незважаючи на особливий статус, Тілеманс опинився у тіні героя зустрічі Костаса Мітроглу, який того вечора оформив хет-трик. В будь-якому випадку бельгійський талант загалом виправдовує отримані аванси: отримав статус наймолодшого капітана в історії Андерлехта, у 20 перебрався в Монако, де непогано себе проявив, а згодом підписав контракт з Лестером. Юрі є одним з ключових виконавців у команді Брендана Роджерса і, здається, його найбільші успіхи ще попереду.