УКР РУС

"Найкращий тренер світу" Марсело Б'єлса і Лілль – новий сенсаційний проект багатія, який збирається конкурувати з ПСЖ

23 серпня 2017 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

"Футбол 24" пояснює, що спільного у Skype, Формули 1, Барселони, Монако, суперколекції спорткарів і геніального та екстравагантного тренера Марсело Б'єлси.

До всього вищепереліченого безпосередньо чи опосередковано причетний він. Іспанський бізнесмен з паспортом Люксембургу. Жерар Лопес хоче зробити прорив у новій для себе сфері – футболі. Колишній власник Лілля Мішель Сейду допоміг клубу побудувати новий стадіон, але визнав – його можливості цим вичерпуються. Наприкінці 2016 року французький клуб з великими амбіціями придбав один з наших героїв.

Доменіко Тедеско – несподіваний тренер Шальке, поліглот, який у захваті від трансферу конкурента Коноплянки і був кращим за Нагельсманна

Від села і бідного дитинства до Формули 1 і найкращої колекції автомобілів

Це нині він мультимільйонер, а народився Лопес у звичайнісінькому іспанському селі в Галісії. Його родина не мала елементарних побутових умов (митись доводилось у тазику) і харчувалась з того, що сама вирощувала. У якийсь момент їм стало цього мало. Малий Жерар невідомо звідки мріяв про авто порше, швейцарський годинник і кросівки найки. Настав час, коли він не просто отримав усе це, йому все це стало доступне у незліченній кількості. Справи почали налагоджуватись після еміграції в Люксембург, де його тато спочатку працював з юних літ на будівництві, а згодом сім'я почала розкручувати маленький бізнес. Лопес вивчив 7 мов і почав, як він каже, блискуче розуміти людей. Вивчившись у Маямі, він повернувся в Європу.

Знаходити шляхи розвитку маленьких компаній і розвивати їх до небес. Інвестувати з вірою у проект, а потім без поспіху та з впевненістю продавати. Це його ключ до успіху. Разом зі своїми партнерами Лопес одним з перших інвестував у нові технології. Зі скромного проекту Skype, в який бізнесмен повірив і почав вкладатись, виріс до такого рівня, що був проданий за понад 3 мільярди доларів. Через 4 тижні після старту у 2003 році цим засобом комунікації користувались 10 тисяч чоловік. Через 2 роки Skype був уже незамінним для 54 мільйонів. З розвитком Інтернету Жерар просто опинився в ідеальний час на своєму місці. Зробити щось нове, бути першим і переламати ринок. Імовірно, що зараз у Ліллі він захоче використати свої принципи та ідеї з бізнесу.

"Лілль" безкоштовно впускатиме жінок на стадіон після сексистського скандалу

Зі свого першого мільйону Лопес нарешті втілив мрію – купив ролекс і першу спортивну машину. Так народилась його суперколекція 86 авто (спорткари та ретро) – за визначенням Top Gear, можливо, найбагатша колекція автомобілів на світі. Далі більше. Іспанський люксембуржець увійшов у Формулу 1 з командою Лотос. Успіхів особливих не зазнала, але 2 рази гран-прі виграти зуміла. Тепер захід у футбол. Кілька років тому він хотів купити Марсель, але Маргарита Луї-Дрейфус відмовила. "Головне, щоб мені було весело і цікаво", – такими ідеями керується у своїй роботі Жерар Лопес. Що ж, зараз цікаво має бути не лише йому.

Екс-директори гвардіолівської Барселони і сенсаційного Монако допомагатимуть Б'єлсі в Ліллі

Лілль, звичайно, був на слуху протягом на початку 2010-х і навіть виграв чемпіонат і Кубок Франції в один рік, але побачити там Марсело Б'єлсу.... Аргентинського наставника, на якого рівняються Гвардіола, Почеттіно, Сампаолі. Тренера, який пробув у Лаціо декілька днів у 2016-му і розвернувся через невиконання трансферних обіцянок і повністю провалене літнє меркато. Аргентинець так і пробув безробітним аж до липня 2017-го. Від розлучення з Марселем до початку роботи в Ліллі минуло 2 роки. На презентації у своєму новому французькому клубі Б'єлса був єдиним у компанії 4-х чоловіків, хто вдягнув звичний спортивний костюм замість піджака та сорочки.

Б'єлса пояснив, чому покинув "Лаціо" після двох днів роботи

Хто ці люди, покликані зробити революцію у скромному Ліллі? Спортивний директор Лукас Кампос працював на цій же посаді у Монако. Трансферний гуру. Мбаппе, Бернарду Сілва, Бакайоко, Лемар, Менді, Фабінью – всі ці зірки на його "совісті". Без них не було б феноменального у сезоні 2016/17 Монако. Більшість з них невдовзі підуть у топовіші клуби. Але завдяки їхньому піковому відходу монегаски поповнять бюджет на сотні (один 180-мільйонний Мбаппе чого вартий!) мільйонів євро.

Він працював тренером другорядних португальських команд, а потім з Жозе Моурінью в Реалі. Головним скаутом. І пішов у Монако. Це було у 2013 році. Пішов З Мадриду. У Монако, який вже не міг собі дозволити купувати Фалькао чи Хамеса за шалені мільйони. Клуб мав піти новим шляхом. І його успіх виявився істинно сенсаційним. Після нового розпродажу він уже не мав сили їздити по всьому світу шукати нових зірок. Хотів у ситніший Марсель, але по дорозі його перехопив кращою зарплатою Лопес. А ще Кампос зберігає блискучий зв'язок з найвідомішим агентом планети Жорже Мендешем. Португальська протекція? Ні, просто найкращі працюють з найкращими.

Генеральний директор Марк Інгла був одним з головних босів Барселони часів Хосепа Гвардіоли. Колишній віце-президент блауграна навіть балотувався у президенти. Не вийшло. Але саме Інгла відіграв визначальну роль у ризикованому запрошенні Гвардіоли на посаду головного тренера Барси у 2008 році. Зараз генедиректор називає Лілль захопливим спортивним проектом, який має вийти на перші ролі в Лізі 1 і кинути виклик ПСЖ вже найближчим часом.

"Доги" мають намір працювати за взірцем нинішнього Монако і колишньої Барси. Ставка на молодих талантів, довіра до перспективних виконавців, створення зірок з юних і голодних до успіху. Хоча не обходиться без гучних як на мірку цього клубу трансферів. Влітку 2017-го вже побито трансферний рекорд Лілля. Півзахисник олімпійської збірної Бразилії Тьяго Майя перейшов із Сантоса за 14 млн євро. За нападника Челсі Міши Батшуаї готові віддати цілих 40 мільйонів. На трансферні потреби Б'єлси уже витрачено 65 млн євро. При цьому продали гравців лише на 12.

Революція і тотальна довіра до великого оригінала Б'єлси, або жити в бунгало, тільки хардкор!

Ексцентричний наставник має змогу підпорядковувати у своєму новому клубі все під себе. Б'єлса одним з перших рішень дав вказівку спорудити на трибунах тренувальної бази Лілля спеціальне місце на підвищенні. Звідти, з висоти свого становища аргентинський наставник ще краще оцінюватиме перспективи своїх виконавців.

Також "Ель Локо" ("Божевільний") влаштував кардинальну чистку складу. Під роздачу потрапили заслужені зірки клубу: Ріо Мавуба, Вінсент Еньяма, Марко Баша. Вигідно продали в Монако і Севілью Суаліхо Мейте і Себастьєна Коршія (по 5 млн євро). На заміну прийшли гравці, особливо нікому не відомі. Молоді, але з непоганим досвідом у клубах зі скромнішими амбіціями. Звертає на себе увагу потрійне бразильське підсилення під основу в середню лінію: Майя, Мендес, Араужо. Середній вік стартового складу Лілля на перший матч сезону (він же і єдиний за 3 тури переможний) становив трохи більше як 23 роки. Коли Марсело у 2014 році казав про свого гравця у Марселі Бенджаміна Менді, що той стане одним із найкращих фулбеків світу, мало хто вірив по-справжньому. Тепер він найдорожчий захисник в історії футболу.

"Марсель" продемонстрував, як Б'єлса мотивує своїх підопічних. ВІДЕО

Багато хто припускає, що Б'єлса того і погодився на пропозицію клубу, який в останні роки був ближчим до вильоту, ніж єврокубків, через повну довіру керівництва і дозвіл робити все по-своєму. Все-таки його попередні клуби були трохи більш іменитими: Атлетік і Марсель завжди намагаються дивитися в бік єврокубків. А тут Лілль, про успіхи якого вже й призабути встигли. Бос клубу Жерар Лопес міг би йому купити і більш досвідчених виконавців. Але навіщо? Тактична система "Божевільного" вимагає нелюдських фізичних зусиль. Тож, зізнається сам власник, він повністю розуміє і підтримує кадрову політику тренера.

"Локо" розпорядився, щоб на базі Лілля побудували 20 "бунгало". Це міжсезоння стало справжнім хардкором для гравців. По 2 тренування на день: о 10 і 18:30. Прокидатись, їсти, спати, жити на базі. Гравці жили у своєрідних бунгало, де до ваших послуг ліжко, кондиціонер і навіть електрика! Хочете в душ? Будь ласка, спустіться у роздягальню. Хочете розважитись? Навіщо вам ті клуби та інші пригоди на свою ... Ось вам кімната з PlayStation і настільним тенісом. Аргентинський Тренер почав у новому клубі з того, щоб зробити зі своїх футболістів сім'ю, братів. Ну, а потім вичавлює з них максимум. Екстремальним чином. Так, як ніхто досі з ними не робив. Екс-вінгер Аякса Ель-Газі зізнався, що жирова частка його тіла скоротилась з 11 відсотків до 8.

Курйозний розгром на старті – у воротах Лілля 3 голкіпери за матч Ліги 1

Б'єлса почав сезон 2017/18 з великої перемоги над Нантом Раньєрі 3:0. Але вже в наступному турі Лілль поступився на полі новачка. Це був розгром. З якимись шаленими рішеннями в частині воротарської позиції. Спочатку основний голкіпер Майк Меньян кинув м'яч у голову супернику – отримуйте вилучення. На той момент (початок другого тайму!) тренер використав усі 3 заміни. Двоє гравців травмувались, а ще один розлютив Б'єлсу, отримавши жовту картку. У підсумку на ворота спочатку став нападник Ніколя Ла Превіль. Він спочатку в дивному стилі виручив при виході сам на сам, а за мить пропустив з кутового. "Ель Локо" вирішив, що тепер хлопець знову потрібен йому в атаці, тож відправив у ворота захисника Ібраіма Амаду. У підсумку Лілль програв 0:3.

Турнірні гойдалки і атакувальний стиль

"Найкращий тренер світу", – так про Б'єлсу відгукується один із найтитулованіших наставників Хосеп Гвардіола. Натомість найбільшими тріумфами "Локо" є золото Олімпіади зі збірною Аргентини, кілька чемпіонств на батьківщині та фінал Ліги Європи з Атлетіком. Мало як для найкращого. Але міра його успіху визначається іншим. Б'єлса як ніхто інший розуміє можливості і розвиває гравців, він є вчителем для багатьох успішніших тренерів і впливає на гру своїми ідеями. У нього неповторний стиль – сидіти навприсядки біля бокової лінії, ви ніколи не побачите Марсело у діловому костюмі. Атака, всі в атаку. У його улюбленій тактичній формацію 3-3-1-3 лише 4 гравці спрямовані на оборону. Цей футбол хочеться дивитись, він нізащо не дасть грі №1 перетворитись у занудне видовище.

Після перемоги 3:0 на старті сезону над Нантом прийшли дві поразки із загальним рахунком 0:5. Проти скромних суперників. Результати і конкуренція з грандами у Франції та Європі це все, звісно, завдання на найближче майбутнє. Для початку, можливо, потрапляння у топ-5 Ліги 1. Але власник Жерар Лопес так артикулює головну ідею клубу: "Футбол має бути шоу. Для мене стиль має пріоритет над результатом". Вибір Б'єлси у такому разі був очевидним. Новенький стадіон "П'єр Моруа" на 50 тисяч глядачів, побудований попереднім президентом до Євро-2016. Шахтарське містечко на 230 тисяч повинне зацінити усі переваги нового духу часу. Тут, врешті-решт, народився Шарль де Голль. Тут має народитись ще одна велика команда.

Тарас Котів, "Футбол 24"