УКР РУС

Найкращий подарунок столітньому Шенклі. Підсумки 3 туру АПЛ

2 вересня 2013 Читать на русском

"Ліверпуль" - єдиний клуб, який у новому сезоні ще не втратив жодного очка.

Два центральні поєдинки третього туру очікувалися з особливим нетерпінням. Все-таки "Ліверпуль" - "МЮ" і "Арсенал" - "Тоттенхем" - це протистояння, які сягають традиціями у далеке минуле. На старті сезону дуже цікаво поглянути, на що здатні непередбачуваний "Арсенал", оновлений "безбейлівський" "Тоттенхем", хочеться спробувати на зуб міцність "Ліверпуля", перевірити, з якого тіста зліплений Девід Мойєс тощо. Поглянули, спробували, перевірили. Можемо робити певні висновки.

Висновок перший: "Ліверпуль" змінився. Вчора команда Роджерса не продемонструвала проти "МЮ" видатної гри. Та й моментів, якщо пригадати, мерсисайдці створили лише двійко: на стартових хвилинах, коли забивав Старрідж, і вже у додатковий час - Стерлінг втік у контратаку і міг збільшити перевагу господарів. Що ж змінилося? "Ліверпуль" нарешті почав грати на результат. Роджерс нехтує яскравою грою, якої було достатньо в минулому сезоні, проте здобуває найголовніше - очки. Продуктивний прагматизм - схоже, саме такий "Ліверпуль" ми побачимо в новому сезоні. І такий Мерсисайд буде для конкурентів значно небезпечнішим.

Гру свого найкращого зразка продемонструвала пара центрбеків Аггер-Шкртел. Підкріплені Енріке і Джонсоном на флангах, а також чіпким і по-особливому брутальним Лейвою попереду, ці хлопці повністю зв'язали по руках і ногах ван Персі. Не дивно, що ще в першому таймі голландець відчув усе своє безсилля, тож спробував поквитатися із суперниками за допомогою неспортивних методів. На старті сезону колектив Роджерса виглядає дуже згуртованим і по-командному монолітним. Картину псує хіба що Яго Аспас. Вчора екс-форвард "Сельти" вкотре зіграв безбарвно. Стерлінг, який замінив іспанця у другому таймі, приніс своїй команді значно більше користі. Щоправда, поки є у строю Даніель Старрідж, невдачі Аспаса на командний результат не впливають. Якщо ж "Ліверпулю" вдасться втримати у своїх рядах Луїса Суареса (а блискучий старт у чемпіонаті - непоганий аргумент), майбутнє Яго - на лаві запасних.

Що ж, метаморфози "Ліверпуля" вивели команду в одноосібні лідери чемпіонату. Хіба можна уявити кращий подарунок для Біла Шенклі, легендарного менеджера "червоних", який сьогодні відсвяткував би столітній ювілей?

Висновок другий: "МЮ" регресує. Девід Мойєс назвав вчорашню гру своєї команди поки що найкращою в новому сезоні. Але від чемпіонів країни очікують окрім видовища ще й результату. Натомість маємо вже п'ять втрачених на старті очок і жодного забитого м'яча в двох останніх поєдинках. Та й про яке видовище йде мова? "Дияволи", звісно, домінували на "Енфілді". Проте атакам бракувало продуманості, манкуніанці частенько збивалися у банальну ватагу, намагаючись пройти через центр оборони господарів, де кураж спіймала стара гвардія "Ліверпуля". Відчувався гострий дефіцит Вейна Руні, який зазнав травми на тренуванні. А заміни, до яких вдався Мойєс у другому таймі, гри не підсилили. Особливо це стосується Луїша Нані, який є скоріше баластом команди, аніж конкурентоспроможним гравцем.

Відтак, на вболівальницьких форумах "дияволів" вже з'явилися перші заклики на кшталт: "Фергюсоне, повертайся і врятуй нас!" Прихильників команди можна зрозуміти: сезон тільки розпочинається, а манкуніанці вже програють лідеру 5 очок. Довіра до Мойєса суттєво похитнулася. Годі навіть припустити, що коїтиметься, якщо 22 вересня "МЮ" програє "галасливим сусідам" у Дербі Манчестера. Екс-тренер "Евертона" переживає непрості часи. Ніхто, зрештою, й не обіцяв, що буде легко. Тут би САФу визирнути із затінку і публічною заявою підтримати свого наступника. Фергі відмовчується. На щось чекає?

Висновок третій: зіграність б'є гроші. Дербі Північного Лондона стало чудовою ілюстрацією до повчальної байки про те, що далеко не завжи у футбол грають гроші. "Каноніри" на час написання цього матеріалу не провернули жодного очікуваного трансферу, тоді як список новачків "Тоттенхема" вражає: Сольдадо, Паулінью, Ламела, Шадлі, Еріксон... І що? "Каноніри" буквально розгромили свого суперника - нехай не за рахунком, зате по грі. Команда Венгера значно швидше маневрувала і приймала рішення, не боялася пробивати з будь-яких позицій, загрожувала воротам Льоріса зі штрафних (Касорла вкотре продемонстрував свою віртуозну майстерність аса стандартів). Гра ж "Тоттенхема" нагадувала Муссу Дембеле - повільна, важка і в'язка. Наприкінці матчу "шпори" влаштували "Арсеналу" міні-штурм, але це єдиний позитив для "шпор" за підсумками вчорашнього матчу. А ще Льоріс зіграв перфектно. Якби не кілька суперсейвів французького кіпера, ми б сьогодні писали про розгромне фіаско амбіційного проекту Віллаша-Боаша.

Загалом же восьмий тур видався досить скупим на голи. З урахуванням матчу "Челсі" проти "Астон Вілли", який відбувся раніше, маємо лише... 16 м'ячів. Одразу в п'ятьох поєдинках долю трьох очок вирішив лише один гол. А зустріч "Кардіффа" та "Евертона" узагалі закінчилася нулями. На фоні цієї засухи справжньою знахідкою став матч на "Селхерст Парку", де "Крістал Пелас" відсвяткував свій перший успіх в еліті, обігравши "Сандерленд". У заявці "чорних котів" ми не побачили не лише Філа Бардслі, але й Стефана Сессеньйона - кадрова революція Паоло Ді Каніо у розпалі. Відтак, бойовий дух колективу, яким "Сандерленд" славився наприкінці минулого сезону, зараз відсутній. Чи варто дивуватися, що "червоно-біло-чорні" зараз у зоні вильоту?

Продовжує дивувати "Халл Сіті". "Тигри" попили чимало крові у Мануеля Пеллегріні і його команди, утримуючи ворота на замку упродовж 65 хвилин. До того ж, новачки не відсиджувалися в обороні, а сміливо контратакували, створивши кілька нагод для взяття володінь Джо Харта. Періодами "Халл" демонстрував навіть кращу гру, ніж "Ман Сіті". Провально відіграли Агуеро і Джеко, помітно, що Ферна ще не повністю адаптувався до англійського футболу. Як і Хесус Навас, чиї навіси/простріли частенько не знаходили адресата. Врешті, усе вирішила індивідуальна майстерність Альваро Негредо (ось хто вже освоївся в новому чемпіонаті!) та Яя Туре.

Вона ж, ця майстерність, стала у пригоді і "Ньюкаслу". "Сорокам" не вдавалося пробити "Фулхем", аж поки Хатем бен Арфа не сотворив маленький шедевр у своєму стилі. Таким чином "Ньюкасл" здобув першу перемогу в новому сезоні. Здобув зі страшенним скрипом. Гри у команди як не було, так і немає. Пардью, скоріш за все, залишиться без Кабая, з розбалансованим Сіссе і переповненим лазаретом.

Цитати вікенду

Паоло Ді Каніо, наставник "Сандерленда": Деякі гравці зовсім не хочуть працювати. Я не можу змінити серце моїх футболістів, які працюють без пристрасті в очах.

Девід Мойєс, головний тренер "МЮ": Щодо самої гри, то я залишився задоволений. Команда провела найкращий матч у сезоні.

Брендан Роджерс, наставник "Ліверпуля": Гравці були неймовірні. Заради такого старту ми старанно працювали на передсезонних зборах.

Ерік Ламела, півзахисник "Тоттенхема": Мені подобається англійський стиль футболу.

Арсен Венгер, наставник "Арсеналу": Загалом матч вийшов дуже насиченим, їхній воротар видав свою найкращу гру, про що свідчать створені нами моменти.

Олег Бабій, Футбол 24

Тwitter автора - @Gullit_87