УКР РУС

Найкращий "Мілан"-2015, історичне лідерство "Наполі", український слід. Підсумки 14 туру Серії А

1 грудня 2015 Читать на русском

Чому "Металіст" і "Шахтар" можуть пишатись італійським вікендом, а Ігуаїн як Марадона, а також - як "Мілан" зіграв найкращий матч року, "Ювентус" знову почав претендувати на Скудетто, Рим тотально провалився, а Калініч не зміг вийти із нічийного ступору.


Про все це і, звісно, не без бонусів розповідаємо в підсумках 14 туру Серії А.

Ураганний "Мілан" імені Ньянга

За своєю статурою 20-річний нападник "Мілана" нагадує Поля Погба, а за лідерськими якостями в атакувальній лінії - Маріо Балотеллі у його найкращий період. Так, подібне супервраження складається про француза не часто, але в суботу його феєрія підкорила "Сан-Сіро", "Сампдорію" і навіть сторонніх фанатів. Мбайє Ньянг не лише віддав гольовий пас і двічі вразив ворота генуезців. Не менш важливо, що робив це "міланіст" з чемпіонським духом і не без шику. За хвилину до свого другого голу і третього в матчі Ньянг у стилі Златана в повітрі виловив снаряд і спробував тут же п'ятою переправити у сітку - Вівіано лише завадив казковому взятті воріт, а м'яч у ціль француз і так поклав.

Неможливо не погодитись із Адріано Галліані, що "Мілан" провів найкращий матч у 2015-му. Матч, що навіяв спогади про славетні сезони в Лізі чемпіонів. Причому Міхайловіч, який на радощах поставив задачу виграти ще й останні 5 матчів першого кола, зіграв у надзвичайно атакувальній манері. Фактично крайні форварди Бонавентура і Черчі знущались над "Сампою" понад 70 хвилин, а дует Ньянг-Бакка змусив на годину повністю забути, що є ще Луїс Адріано на лавці і Балотеллі з Менезом у лазареті. До слова, про екс-форварда "Шахтаря". Адріано спершу в простій ситуації загубив супермомент, але потім сповна реабілітувався. М'який прийом на груди і вишуканий удар з льоту без шансів на сейв голкіпера - це було сильно. Що ж до гостей, то тут бідолашний Вінченцо Монтелла має непочатий край роботи: його перші матчі з генуезцями розчарували навіть більше, ніж останні епохи Дзенги.

Команда мрії 14-го тижня Серії А


"Металіст" би пишався, але він наш

"Рома" ще ніколи в сезоні так мало не била по воротах: лише 4 прицільні удари, чого явно замало для домашньої битви з непереконливою на чужих полях "Аталантою". Після погрому від "Барси" і провалу з бергамаскі можна було знову жартівливо обігрувати прізвище П'яніча - одного з небагатьох гравців у недільному складі Гарсії, який загострював ситуацію і креативив попереду. А ось його земляк Едін Джеко всі нечисленні моменти тринькав. Не дивно, що на перший план вийшли гравці "Аталанти". Один із наймініатюрніших дуетів атаки Максі Моралес-Алехандро Гомес розривав захист "вовків", ніби це фаворит завітав у гості до андердога. Екс-вінгер "Металіста" спочатку відкрив рахунок божественним крученим ударом з-за меж карного, а згодом втік від опікуна і заробив пенальті. 0:2 з привітом від Папу Гомеса, для якого "Рома" стала улюбленою жертвою: 4 голи у ворота "джаллороссі", стільки ж загалом його авторства у сезоні 2015/16. Із найбожевільнішими кандидатами на зміну Руді Гарсії, все ж, почекаємо. Навряд чи хтось із нинішніх "вовків", послаблених травмами Салаха і Жервінью, вивів би супермашину. Хоча, подейкують. невиграш у БАТЕ і невихід у плей-офф Ліги чемпіонів може позбавити французького фахівця роботи вже за тиждень.

"Лаціо" за крок до відставки Піолі

Четверта поразка в 5 матчах - такі результати в СеріАлі спровокували хвилю чуток про ультиматум для Стефано Піолі. Наступний поєдинок з "Ювентусом" може стати останнім для 50-річного керманича "орлів". Тріумф над "Дніпром" - це не показник, тим самим недавно похизувалась і "Ворскла". Тому подвиги римлян у Лізі Європи нікого не врятують на фоні 1-го тріумфу в 7 турах чемпіонату. До речі, про подвиги. Лукаш Скорупскі, воротар "Емполі", що належить "Ромі", зробив усе, щоб не дати ворогам зі столиці розжитись очками. Кілька добротних сейвів - місце поляка в дрім-тім туру було забезпечено заздалегідь. "Лаціалі" і в минулому сезоні значно менше радували своїх прихильників на чужих аренах. У поточному ж просто катастрофа - 1 виграш і 6 поразок, різниця 4:17, що краще лише за "Сампдорію" і "Фрозіноне". Удома "Лаціо" серед лідерів, тим дивніші ці метаморфози.

"Сассуоло" не по зубах Калінічу і Ко

"Фіорентина" впала в нічийну серію. Третя поспіль мирова була підписана на полі 7-ї команди сезону. Цього разу навіть вихід по перерві Ніколи Калініча не допоміг "фіалкам": м'яч до хорвата просто не було кому передавати. Екс-"дніпрянин" опустився на 3-й рядок у класифікації бомбардирів, адже Едер забив із сумнівного пенальті в матчі з "Міланом" свій 10-й гол. Не допоміг флорентійцям і ранній гол Борхи Валеро. Цікаве було протистояння на "Чітта дель Тріколоре": господарі з найбільш італійською атакою, в якій відзначились 8 апеннінців, тоді як у "Фіорентини" абсолютно всі м'ячі поки на рахунку іноземців. Добити "Сассуоло" не так просто, якщо команда Ді Франческо грає номінально на своїй арені. На стадіоні в Реджо-нель-Емілії "нероверді" не програли жодного матчу сезону із 7. Існує в Кальчо лише одна така ж непереможна команда - "Наполі", про який і поговоримо нижче.

Такого з "Наполі" не було з часів великого Марадони

Історію у тактично вишуканому і непростому Кальчо творять геніальні снайпери. Після відходу з чемпіонського "Ювентуса" Карлоса Тевеса естафету провідника до Скудетто, схоже, перейняв інший аргентинець Гонсало Ігуаїн. "Піпіта" в матчі з "Інтером" відзначився у 8-му поспіль матчі. Голи екс-нападника "Реала" допомогли "Наполі" очолити таблицю майже на середині турнірного шляху вперше із сезону 1989/90. Чемпіонського сезону. Словом. Ігуаїн серйозно наривається. Наривається на порівняння з доном Дієго Армандо. Від часів Марадони у неаполітанців не було такого впевненого лідера атаки і настільки великої віри в здобуття Скудетто.

Утім Маурціо Саррі, що народився у Неаполі, не перейняв південної гарячковості і все ще дуже обережно говорить про перспективи команди, що пропустила перший гол за 8 матчів. Мовляв, ми ж ще навіть не гарантували собі прописку в еліті на наступний сезон. Пепе Рейна встиг відібрати сухий рекорд у Давіда Де Хеа, а його клуб - зробити те ж саме з лідерством "Інтера". Буксування "Фіорентини", нахабна влучність Ігуаїна - все склалось якнайкраще для одноосібного лідерства. "Інтер", звичайно, також заслужив на похвалу. Лише диво завадило команді Манчіні в меншості відіграти 2 м'ячі. Дві стійки міланців за фінальні 30 секунд без крапки у вигляді голу - бос "Наполі" Де Лаурентіс, звісно, видатний кінопродюсер, але навіть він оцінив кіношність цього трилера.

"Ювентус" знову вириває рівні матчі

Четверта поспіль перемога, третій матч сезону, в якому Буффон спокійно і без шкоди виробництву міг поблизу своєї рамки воріт попивати чайок у кріслі-гойдалці, закутавшись у ковдру - жодного удару в площину його воріт "Палермо" так і не завдав. Хоча статистика статистикою, але сицилійці грали дуже гідно, багато атакували і до першого пропущеного м'яча нічим особливо не поступались опонентам. "Ювентус" розумів, що для перемоги доведеться постаратись трохи більше, ніж просто "на класі". Дивовижний навіс екс-сицилійця Пауло Дибали допоміг зірвати замок чужої оборони, але те, що Манджукіч оперся на спину суперника при гольовому ударі, залишило неприємний осад. Ефективний і результативний вихід Морати і особливо Дзадзи додав упевненості, і справа завершила розгромом. "Юве" уже 5-й, і разом з "Інтером" і "Наполі" має стати головним претендентом на титул.
 
Тарас Котів, Футбол24