УКР РУС

Найкращий клуб Азії

20 липня 2011
Автор: Марко Лютий

Принаймні такого результату дійшли у Міжнародній федерації футбольної історії та статистики.

Все почалося в жовтні 1957 року, коли з ініціативи шейха Абдула Рахмана бін-Саїда було утворено клуб під назвою «Олімпійський». Наприкінці 1958 року «Олімпійський» став «Аль-Гілалом», що арабською означає «Півмісяць».

Із зародженням у Саудівській Аравії національного чемпіонату 1976 року «Аль-Гілал» став першим чемпіоном країни, згодом повторивши це досягнення ще 12 разів (зокрема й цього року). Ще десять разів команда брала срібло.

На міжнародній арені клуб виграв шість трофеїв, по два різного виду – два чемпіонати Азії, два суперкубки Азії та два кубки володарів кубка Азії. Саме ці показники призвели до того, що IFFHS (Міжнародна федерація футбольної історії і статистики) визнала його найкращим клубом Азії у 20-му столітті.

Абдул Рахман бін-Саїд

Слід додати, що говорячи про міжнародні трофеї було упущено суто арабські звитяги у різноманітних все арабських турнірах.

Клуб знаний іще й тим, що в його складі 20 років грав відомий аравійський футболіст Самі Аль-Джабер. Якщо вам це ім’я нічого не каже, то ось цікавий факт із його біографії: Самі виступав за національну збірну Саудівської Аравії на чотирьох чемпіонатах світу поспіль (1994, 1998, 2002 та 2006 років), при цьому на кожному зумів відзначитися принаймні одним голом. Нині він є тренером клуба.

Самі Аль-Джабер поруч із сером Алексом Ферґюсоном перед товариським матчем «Аль-Гілал» – «Манчестер Юнайтед». Тоді аравійці перемогли 3:2.

Також ця команда з Ер-Ріада славиться своїми прихильниками, а саме – їх великою кількістю на домашніх іграх.

Дві невдачі 1980-их

У 1987 та 1988 роках «Аль-Гілал» двічі поспіль виходив у фінальний раунд Ліги чемпіонів, проте в обох випадках спіткав невдачу. У першому випадку фінал мав вигляд групи з чотирьох команд, й араби, поступившись лише японській «Фурукаві» у першій же грі, зрештою уступили їй титул чемпіона. Наступного року клуб відмовився грати фінал проти японського «Йоміурі», висловивши таким чином протест проти підбору арбітрів на цю гру.

Домашні трибуни під час гри Ліги чемпіонів, 2007 рік 

Чемпіон Азії 1992
Свій перший титул чемпіона Азії «Аль-Гілал» здобув 1992 року, коли двічі протягом турніру зіткнувся з іранським «Естеґлалом». Спершу в групі араби перемогли 1:0, а у фіналі переможця визначили за допомогою серії пенальті – 4:3.

 

Дубль 1997
Наступна хвиля спіткала команду 1997 року, коли «Аль-Гілал» здобув спершу Суперкубок Азії, а згодом і Кубок володарів кубка. У півфіналі другого турніру арабам знову протистояв «Естаґлал» і знову все вирішилося завдяки пенальті (5:4). У фіналі ж «Аль-Гілал» упевнено обіграв японську «Наґою» 3:1.

Вибірка вдалих штрафних ударів у виконанні гравців команди

Дубль 2000
2000 року аравійський клуб знову виграв два азійські турніри. Першим став Чемпіонат Азії, в якому «Аль-Гілал» лише одного разу втратив очки (нічия з «Персеполісом»). Фінал виявився дуже напруженим, а безумовним героєм тієї гри став бразилець Серджіо Рікарду. Він відкрив рахунок у зустрічі, після чого японці досить швидко його зрівняли й вийшли вперед. Проте на 89-ій хвилині Серджіо забив гол, що врятував аравійців від поразки, а на 103-ій хвилині своїм влучним ударом приніс «Аль-Гілалу» перемогу 3:1.

Як чемпіон Азії клуб здобув право на гру за Суперкубок, в якій його суперником став японський клуб «Сімідзу С-Палс». Загальний рахунок двоматчевої зустрічі – 3:2 на користь аравійського клуба приніс йому другий в історії азіатський дубль.

А зовсім недавно, в січні цього року, «Аль-Гілал» зіграв проти донецького «Шахтаря». Ось чим це закінчилося.

Кубок володарів кубка 2002

В цьому турнірі «Аль-Гілал» лише з одним суперником мав певні труднощі. На диво, це трапилося з першим же противником – сирійським «Тішріном», що виявився міцним горішком, якого аравійцям насилу вдалося пройти (2:3, 1:1). У фіналі плани «Аль-Гілалу» ускладнив пенальті в їхні ворота, через що корейський «Чонбук» зрівняв рахунок у майже виграній зустрічі. Зрештою в додатковому часі араби вирвали перемогу й здобула останній в історії Кубок володарів кубка Азії.

Теперішній президент «Аль-Гілала» Абдульрахман бін Мусаад із колекцією кубків, що здобув його клуб