УКР РУС

Найкращий бомбардир ЛЧ з Нової Зеландії: протистояв СРСР, виграв єврокубок і став зброєю в руках Рехагеля

13 січня 2022 Читать на русском
СПЕЦПРОЕКТ

Футбол – далеко не найпопулярніший вид спорту у Новій Зеландії. Однак саме ця країна подарувала Європі свого видатного бомбардира Вінтона Руфера. Пригадуємо шлях одного з найкращих футболістів в історії Океанії.

Збірна Нової Зеландії лише двічі пробивалася у фінальну частину чемпіонату світу. Якщо виступ у 2010-му ще загалом свіжий у нашій пам'яті, то прем'єра 1982-го вже обросла легендами та претендує на звання класики.

На Мундіаль "ківі" потрапили після виснажливого відбору. У вирішальних раундах представник Океанії боровся з Кувейтом, Китаєм та Саудівською Аравією. Усі футболісти новозеландської команди не були професіоналами, за виключенням 18-річного представника англійського Норвіча Вінтона Руфера. У заключних трьох матчах Руфер відзначився чотирма голами, а Нова Зеландія вперше пробилася на чемпіонат світу (в активі Вінтона – переможний гол у вирішальному матчі з Китаєм).

Нашу любов до футболу формують яскраві особистості, які стають нашими кумирами. Вони змушують нас захоплюватися грою та переживати унікальні емоції. Насолоджуйся якісним футболом та дивися найкращі матчі разом із Żubrówka.

Żubrówka – для тих, хто хоче справжнього! Дізнатись більше про Żubrówka та коктейлі тут.

Із жеребом новачкам відверто не пощастило: Бразилія, СРСР та Шотландія. Як наслідок, три поразки і гнітюча різниця голів 2:12. Наймолодший гравець новозеландців Руфер на турнірі не забивав, однак отримав чудову пресу та оцінки експертів. Вже після ЧС-1982 Вінтон став лідером швейцарського Цюріха, де виступав протягом наступних п'яти сезонів. Тут варто зауважити, що батько Вінтона, Артур, був родом зі Швейцарії та емігрував до Нової Зеландії, де познайомився з жінкою на ім'я Енн, представницею місцевого народу маорі.

Вінтон Руфер проти Анатолія Дем'яненка / фото з відкритих джерел

Усі троє дітей Руферів професійно займалися спортом. Донька Донна грала у сквош, а сини Шейн та Вінтон захищали кольори національної футбольної збірної.

До 13 років наймолодший з Руферів діяв на позиції голкіпера, проте любов до Пеле змусила хлопця покинути ворота і стати форвардом. Власне, у 1982-му брати Руфери разом вирушили на батьківщину свого тата. Якщо старший Шейн у Швейцарії провів майже усю кар'єру, то для Вінтона то був лише трамплін нагору. Після успішних виступів за Аарау та Грассхоппер, які очолював Оттмар Хітцфельд, нападник підписав контракт з Вердером (попри серйозний інтерес Лаціо).

Руфер проти Мальдіні / фото Вердер

Під керівництвом Отто Рехагеля новозеландець вдосконалював свою гру (німецька преса захоплювалася його особливим виконанням пенальті з паузою та передчасним падінням голкіпера), сформував прекрасний дует з Клаусом Аллофсом, став найкращим бомбардиром Вердера, а бременська команда виграла Бундеслігу та Кубок Німеччини. Серйозний прорив "музиканти" здійснили і на євроарені. У 1990-му дійшли до півфіналу Кубка УЄФА, де вилетіли від Фіорентини (0:0 та 1:1), а Руфер відзначився 4 голами. Ще через два роки "музиканти" виграли Кубок володарів кубків.

І у цьому турнірі Руфер записав до активу чотири м'ячі. Хет-трик оформив у стартовому матчі з румунським Бакеу, а потім відзначився вишуканим голом у фіналі – не встояв Монако Арсена Венгера (2:0).

А у 1993-му Вердер взявся штурмувати третій європейський турнір – Лігу чемпіонів. У кваліфікації бременці легко здолали мінське Динамо (5:2 та 1:1). У першому поєдинку Руфер оформив дубль, а через два тижні відповів голом на влучний удар Валентина Белькевича. Далі був прохід болгарського Левскі (один гол у виконанні Вінтона) та врешті-решт груповий етап.

Якщо випередити Андерлехт німці змогли, то втримати Порту та майбутнього переможця ЛЧ Мілан команді Отто Рехагеля виявилося не під силу. Вінтон Руфер забив кожному із суперників (Андерлехту – двічі), втім цього виявилося замало для виходу у півфінал. Власне, матч з бельгійцями видався одним з найбільш драматичних в історії Ліги чемпіонів. До 66-ї хвилини Бремен "горів" 0:3, проте здійснив неймовірний камбек, який розпочав та завершив саме Руфер – 5:3!

Чудова результативність дозволила новозеландцю поборотися за звання найкращого бомбардира турніру. Вінтон Руфер не став одноосібним лідером і поділив цей статус із зіркою Барселони Рональдом Куманом – обидва забили по 8 голів. Погодьтеся, прекрасний результат для 31-річного футболіста.

У 1995-му, після шести сезонів на "Везерштадіоні" та у статусі легенди Вердера, Руфер вирушив у Японію. Далі були часті міграції по новозеландських командах і навіть повернення на півроку у Німеччину (у друголіговий Кайзерслаутерн, який тренував Рехагель – через два роки команда сенсаційно виграє Бундеслігу).

Руфер проти Заммера / фото Вердер

Після завершення активних виступів Руфер розпочав тренерську кар'єру, яку складно назвати особливо яскравою. Дивують не стільки результати, як місця роботи Вінтона. У 2014-му, наприклад, він очолив збірну Папуа-Нової Гвінеї. Зараз Руфер не займається тренерською діяльністю, проте заснував власну футбольну академію та проводить турнір для дітей у рідному Веллінгтоні. Кілька років тому чоловік пережив серцевий напад. Життя екс-футболіста врятував випадковий перехожий.

Руфер та Пеле / фото з соцмереж

Якби Вінтон Руфер був англійцем чи іспанцем, то, ймовірно, міг би вважатися зіркою європейського масштабу. Однак у нього було інше завдання – закохати у футбол націю, яка марить лише регбі. Можливо, Руфер не зумів створити конкуренцію улюбленому виду спорту новозеландців, проте залишив по собі велику футбольну спадщину. Доволі якісну, як для простого хлопця з Веллінгтона з плакатом Пеле на стіні.