УКР РУС

Найкращі у 2016 році. 10 номінантів на звання "Найкращий тренер"

21 грудня 2016 Читать на русском
Автор: Володимир Скиба

"Футбол 24" називає 10 претендентів на звання найкращого тренера України 2016 року.

Спецпроект "Найкращі у 2016 році" включає в себе 4 номінації.

1) Найкращий футболіст України;

2) Найкращий футболіст України U-21;

3) Найкращий футбольний тренер України;

4) Найкращий футбольний менеджер України.

Отже, 10 найкращих тренерів України.

Олександр Бабич ("Чорноморець")

Маючи у розпорядженні переважно молодих виконавців, Бабич зробив команду, яка стала твердим середняком у чемпіонаті України. Йому вдалось вибудувати, перш за все, надійну оборону (менше у цьому сезоні пропустили лише тріо лідерів) і організовану гру команди при переході з оборони в атаку і навпаки. Зараз "Чорноморець" веде боротьбу за потрапляння в перші шість команд та не полишає надій на єврокубки.

У сезоні 2016/17 у "Чорноморці" лише два гравці старші за 27 років: Боровик (31) і Куценко (30), який провів лише 3 гри. Середній вік усіх футболістів, яких в цьому чемпіонаті задіював Бабич – рівно 23 роки. І з таким молодим складом "Чорноморцю", наприклад, вдалось провести 8-матчеву безпрограшну серію з середини серпня по середину жовтня. Також команда встановила рекордну для клубу "суху" серію, не пропускаючи у цих матчах 586 хвилин поспіль.

Юрій Вернидуб ("Зоря")

Луганська "Зоря" провела свій найуспішніший рік в сучасній історії. І важко переоцінити ту роботу, яку задля цього виконав тренер команди Юрій Вернидуб, який вже 5 років очолює "Зорю". Він планомірно будував боєздатну команду, яка навесні вийшла у фінал Кубку України та посіла 4-те місце в УПЛ, що є найвищим досягненням клубу в чемпіонатах України.

Зараз команда Вернидуба бореться з "Динамо" за друге місце в чемпіонаті, і відповідно за потрапляння у кваліфікацію Ліги чемпіонів. А вперше пройшовши у груповий етап Ліги Європи, "Зоря" одразу ж потрапила у справжню "групу смерті" з МЮ, "Фейєнордом" і "Фенербахче". І зуміла нав’язати боротьбу іменитим суперникам у кожному матчі. Компліменти "Зорі" робив, зокрема, і Жозе Моурінью. Також саме при Вернидубі до гравців рівня національної збірної доросли Караваєв, Петряк і Соболь.

Роман Григорчук ("Габала")

Єдиний з номінантів, який працює за кордоном – це Роман Григорчук, який очолює азербайджанську "Габалу". У цьому сезоні команда вдруге поспіль пробилась до групового етапу Ліги Європи, чого раніше не траплялось в клубній історії. А в одному з кваліфікаційних раундів азербайджанська команда пройшла іменитий французький "Лілль" завдяки мінімальній домашній перемозі.

Вболівальники у Азербайджані дуже поважають Романа Григорчука, адже такі успіхи команди стали можливі саме завдяки його кропіткій роботі. У внутрішньому чемпіонаті "Габала" пішла на зимову перерву на другому місці, лише на одне очко відстаючи від "Карабаха". Найвищим же досягненням клубу поки що є бронзові медалі чемпіонату. До речі, здобуті вже під керівництвом Григорчука в 2015 році.

Юрій Мороз ("Динамо" U-19)

Команда "Динамо" U-19 стала справжнім відкриттям осені 2016 року. Вона стала найкращою командою групового раунду Юнацької ліги УЄФА, впевнено вигравши свою групу (5 перемог, 1 нічия, різниця голів 16:7). Безумовно, в команді зібрались талановиті футболісти, які вже зовсім скоро можуть заявити про себе у дорослому футболі. Але ж дуже важливо поставити якісну гру та зробити справжній колектив. І саме це вдалось тренеру команди Юрію Морозу.

Заслуга Мороза полягає в тому, що йому вдається знайти підхід до ще несформованих повністю гравців і особистостей, об’єднати їх навколо однієї ідеї. І при цьому, важливо, що футболісти під його керівництвом прогресують та розуміють, що можуть конкурувати зі своїми однолітками з будь-яких академій Європи. Таким чином, у футболістів формується психологія переможців і впевненість у своїх силах.

Сергій Ребров ("Динамо")

Перш за все, варто згадати, що у 2016-му "Динамо" вперше за 17 років зіграло у плей-офф Ліги чемпіонів (в 1/8 проти "Ман Сіті"). Крім цього, кияни вдруге поспіль виграли чемпіонат України, лише двічі програвши в УПЛ у сезоні 2015/16. І головна заслуга в цьому якраз Сергія Реброва, який створив цю команду і побудував гру, яка принесла результат.

Початок у цьому сезоні вийшов не таким вдалим, як у попередньому. Але не слід забувати, що з "Динамо" пішла група гравців, частина з яких була основними. А заміни їм не знайшлось. Тому Ребров був змушений омолоджувати склад. І хоч результати восени були не найкращими, але саме в цей час заграли Циганков, Бєсєдін, Рудько, дебютували Тимчик, Оріховський, Очігава. Вони прогресують і набираються необхідного досвіду, щоб вже невдовзі стати новими лідерами в клубі. І завдячувати цим повинні Реброву.

Роман Санжар ("Олімпік")

Робота Романа Санжара в "Олімпіку" часто залишається непоміченою. Клуб ніби перебуває в тіні грандів нашого чемпіонату та успішних виступів тієї ж "Зорі". Але прогрес донецької команди на чолі з Санжаром вартий окремої уваги. "Олімпік" лише у 2014-му вийшов у Прем’єр-лігу, а вже за два роки впевнено йде в єврокубковій зоні і відбирає очки у "Шахтаря", що крім них у цьому сезоні лише раз вдалось "Динамо".

"Олімпік" на чолі з Санжаром – один із головних претендентів на звання "прогрес року". Чемпіонат 2015/16 донецька команда завершила на 9-му місці, вигравши лише 6 ігор за 26 турів. У цьому ж сезоні "Олімпік" уже виграв 8 разів у 17 матчах. У останніх 9 турах перед зимовою перервою команда програла лише 1 гру. Головне досягнення Санжара в тому, що попри скромну кадрову політику клубу, йому вдається витискати максимум з гравців і добре будувати саме командну гру.

Василь Сачко ("Ворскла")

Слід віддати належне роботі Василя Сачка у "Ворсклі", яка у 2016 році опинилась у важкому фінансовому становищі. Загалом у полтавській команді накопичився уже 9-місячний борг перед гравцями, тренерами і персоналом. Працювати у таких умовах вкрай важко, але до честі Сачка – йому вдається тримати команду в тонусі, адже "Ворскла" наразі входить в першу шістку чемпіонату та ще не втратила надії на єврокубкову зону.

Варто згадати і сезон 2015/16, який полтавці завершили на 5-му місці, завдяки чому влітку намагались через кваліфікацію потрапити у груповий етап Ліги Європи. Так, там команда зазнала невдачі проти хорватської "Локомотиви", але ж це не зламало команду. "Ворскла" гідно тримала удар і, зокрема, змогла взяти 4 із 6 очок у 2-х матчах з "Динамо", навіть обігравши киян на виїзді.

Паулу Фонсека ("Шахтар")

Португальський тренер був покликаний на заміну легендарному для клубу Мірчі Луческу, з яким пов’язані найголовніші успіхи "Шахтаря" у 21-му столітті. Задача не з легких, але Паулу Фонсека гідно справляється з нею. Попри невдалий початок сезону (програш в Суперкубку і виліт з Ліги чемпіонів), команді вдалось набрати чудову форму. "Шахтар" упевнено пройшов у плей-офф Ліги Європи і аж на 13 очок випереджає "Динамо" в чемпіонаті.

Команда Фонсеки демонструє феноменальну гру в атаці. Донецька команда перемогла у всіх 6 матчах групового етапу Ліги Європи, ставши 8-ю командою в історії, якій вдалось це зробити. До того ж, "Шахтар" показав 2-й в історії результат за різницею голів у групі ЛЄ (21:5), забиваючи в середньому 3,5 голи за матч. Крім того, у команди з 7-го серпня (!) триває безпрограшна серія, яка нараховує уже 25 ігор (23 перемоги і 2 нічиї).

Володимир Шаран ("Олександрія")

Тренеру "Олександрії" Володимиру Шарану вдалось зробити в Олександрії не просто міцного середняка, а реального претендента на єврокубкову зону. Сезон 2015/2016 команда завершила на 6-му місці, і завдяки дискваліфікації "Дніпра" отримала шанс зіграти в кваліфікації Ліги Європи. Там "Олександрія" вилетіла від "Хайдука", але цей досвід тільки допоміг команді і зробив її сильнішою.

Починаючи з 18-го вересня команда за 11 матчів у чемпіонаті програла лише одного разу (1:2 "Шахтарю"). Така впевнена хода турнірною дистанцією дозволила "Олександрії" перед зимовою перервою посідати 4-те місце в таблиці. Це стало можливим завдяки чіткій і грамотній грі як в обороні, так і в атаці, яку вдалось вибудувати Шарану. Крім цього, саме при ньому розкрився молодий нападник Яремчук, який змусив говорити про себе всю футбольну Україну та взимку повертається у "Динамо".

Андрій Шевченко (збірна України)

Призначення Андрія Шевченка головним тренером збірної України сприймалось неоднозначно. Мовляв, у нього недостатньо досвіду – і відразу ж така відповідальна посада. Але він зібрав досвідчений штаб і впевнено почав разом з ним втілювати своє тренерське бачення. Восени Шевченко на ділі довів, що наша збірна може грати в новий для себе, атакувальний футбол. І що ми можемо грати 1-м номером, незважаючи на рівень суперника. При цьому тренер почав процес омолодження національної команди.

Чому у збірної Шевченка є майбутнє

Після перших 4-х матчів у відборі на Чемпіонат світу-2018 Україна йде на 2-му місці у своїй групі, не програвши жодної гри. А у товариському матчі збірна спокійно перемогла сербів 2:0. Таким чином, Шевченко провів свої дебютні 5 матчів у якості тренера збірної України з 2-м найкращим показником в історії. Андрій Миколайович "без розкачки" почав змінювати підхід до справи у збірній і її стиль гри – і поки що йому це вдається. Результат говорить сам за себе.

Проголосувати!

Наскільки добре ви знаєте історію чемпіонату України? Тест від "Футбол 24"