УКР РУС

Найкращі у 2016 році. 10 номінантів на звання "Найкращий молодий гравець"

23 грудня 2016 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" завершує масштабне опитування, підсумовуючи рік, що минає. Наостанок – топова десятка молодих футболістів. За одного з них вам належить віддати свій голос.

Спецпроект "Найкращі у 2016 році" включає в себе 4 номінації.

1) Найкращий футболіст України;

2) Найкращий футболіст України U-21;

3) Найкращий футбольний тренер України;

4) Найкращий футбольний менеджер України.

Отже, 10 найкращих молодих футболістів України.

Артем Бєсєдін ("Динамо")

Двадцятирічний форвард чемпіонів України, можливо, не зумів би заявити про себе у 2016-му, якби не гострий дефіцит забивних нападників. Сергій Ребров змушений був довіритися Бєсєдіну, і той не підвів. У чемпіонаті України Артем забивав "Карпатам", "Дніпру" та "Шахтарю". А дебютувавши в Лізі чемпіонів, молодий нападник відзначився вже у третьому матчі, взявши участь у побитті "Бешикташа". Таким чином Бєсєдін вписав своє ім’я в єврокубкову історію “Динамо", як один із наймолодших авторів голів.

До речі, у листопаді "динамівець" дебютував і у національній збірній України. Шевченко випустив його в товариському матчі проти Сербії. За підсумками передостаннього місяця року Бєсєдін визнаний найкращим молодим гравцем України. Щоправда, у загальному заліку 2016-го Артем посідає 5-ту сходинку.

Андрій Борячук ("Шахтар")

Академія "Шахтаря" виховала по-доброму нахабного, технічно оснащеного і націленого на ворота суперника форварда, який невдовзі може вирости у топового бомбардира. Восени Борячук забив два голи в УПЛ, засмутивши "Волинь" та "Зірку". А от в Лізі Європи, попри кредит довіри Паулу Фонсеки, 20-річний вінничанин не зумів розписатися у воротах "Коньяспора" та "Браги", хоча мав достатньо моментів. Головна проблема більшості молодих гравців – це нестабільність. Що більше ігрової практики матиме Борячук, то скоріше подолає "гойдалки" у своїй грі.

Олександр Зінченко (ПСВ, збірна України)

Півзахисник, який у попередньому сезоні ще виступав за скромну російську "Уфу", прогресує шаленими темпами. Влітку він поїхав зі збірною України на Євро-2016, де був одним із небагатьох гравців нашої команди, які намагалися грати у футбол. Трансфер у "Ман Сіті" став приємним шоком для українських вболівальників. Зрештою, Хосеп Гвардіола наразі відмовився від послуг Сашка, відправивши його в оренду у ПСВ. Але, повторюємо, – це наразі. Адже Зінченко має регулярну ігрову практику: грає в Ередивізі, а в Лізі чемпіонів двічі виходив на заміну проти "Баварії", понад годину протистояв "Ростову" і провів увесь матч проти "Атлетіко".

"Знаю, що у Саші голландська ще не на належному рівні, але я розмовляв із Філіпом Коку і його помічниками – всі виділяють Зінченка, – каже Євген Левченко, екс-хавбек збірної України, який працює експертом на телебаченні. – Саша тямущий не по роках, і найважливіше – не ніяковіє, бере на себе роль лідера як на полі, так і за його межами, що допомагає йому краще адаптуватися".

Віктор Коваленко ("Шахтар", збірна України)

Ще один півзахисник, якому пророкують велике майбутнє. Та що там майбутнє – Коваленко вже зараз грає на дуже високому рівні і користується довірою Паулу Фонсеки, що в атаці "Шахтаря", де багато років погоду робили бразильці, – один із небагатьох винятків.

Коваленко побував на чемпіонаті Європи у Франції, зіграв в усіх трьох матчах. "Вистрелити" не зумів, хоча на нього покладалися великі надії. Ще у минулому сезоні Віктор провів фантастичну гру проти "Шальке" у Гельзенкірхені, де забив свій дебютний гол у єврокубках. А вже у чинному сезоні розписався у воротах "Гента" і "Браги". Та й у чемпіонаті України статистика Коваленка – на рівні. 15 матчів, 4 голи. Зокрема, завдяки дублю "Дніпру" молодий хавбек став головним героєм матчу і приніс "Шахтарю" виїзну перемогу.

Валерій Лучкевич ("Дніпро")

Правий фулбек дніпровського клубу вже давно є гравцем основного складу. Тепер, коли фінансові тили "Дніпра" слабкі, як ніколи, і практично всі лідери команди, яка виходила у фінал Ліги Європи, розбіглися, Лучкевич став одним із прапороносців.

Він пропустив понад два місяці через травму меніска, а коли одужав, почав "рвати" суперників вже з першого матчу. Ефектним м’ячем приніс "Дніпру" виїзну перемогу над "Ворсклою", а гол + пас у поєдинку з "Зорею" посприяв вікторії дніпрян ще й над учасником єврокубків.

Валерієм вже давно цікавляться солідні європейські клуби. Періодично з’являються чутки про інтерес із боку "Лаціо", "Роми", "Гента", "Андерлехта". Зрозуміло одне: з таким талантом Лучкевич у "Дніпрі" надовго не затримається.

Богдан Лєднєв ("Динамо" U-19)

Вихованець "Дніпра" міг цього річ опинитися у "Малазі", однак у підсумку приєднався до "Динамо". За столичний клуб Лєднєв ще не дебютував, зате достатньо відіграв у "Динамо" U-19. Назабивав "Бешикташу", "Бенфіці" та "Наполі" у юнацькій Лізі чемпіонів одразу 6 голів, а кияни здобули 5 перемог і лише 1 матч звели внічию. Тим часом у чемпіонаті України Богдан видав вражаючу забивну серію із 7 матчів поспіль. Сподіваємося, незабаром той час, коли 18-річний талант зарекомендує себе в головній команді "Динамо".

Роман Підківка ("Карпати")

У Прем’єр-лізі Підківка дебютував три з половиною роки тому. З того часу ділив місце у воротах із старшими партнерами – Мартіном Богатіновим та Романом Мисаком. У новому сезоні саме Роман є основним голкіпером "Карпат". У першій частині чемпіонату Підківка зіграв 13 матчів, пропустив 21 м’яч. Доволі багато, але тут потрібно зважати ще й на гру оборони "Карпат", яка часто "привозить" своєму кіперу серйозні неприємності.

Підківка впевнено грає на виходах, має хорошу реакцію і потенціал стати спеціалістом по пенальті. Принаймні, у листопадовому матчі із "Шахтарем" 21-річний голкіпер впорався із ударом визнаного майстра стандартних покарань – Даріо Срни.

Едуард Соболь ("Зоря", збірна України)

Вихованець запорізького футболу вже понад три роки перебуває у структурі "Шахтаря". Проте вибороти собі місце під сонцем, коли на лівому фланзі діяли такі аси, як Шевчук, Ісмаїлі та Азеведо, виявилося надскладним завданням.

Оренда в "Зорю" пішла Соболю на користь, а 2016-й став найкращим роком у кар’єрі 21-річного оборонця. Він дебютував у збірній України і стабільно перебуває в полі зору тренерського штабу Андрія Шевченка. У чемпіонаті України Едуард – основний лівий захисник луганського клубу і зіграв 12 матчів чинного сезону. Плюс – відпрацював у 5 матчах "Зорі" в Лізі Європи, виходив на газон легендарних арен "Олд Траффорд", "Шюкрю Сарачоглу" та "Де Куйп".

Віктор Циганков ("Динамо")

"Щоб команді фартило, обов’язково потрібно мати рудого і єврея", – легендарну фразу Анатолія Бишовця дістали з архівів, коли в основному складі "Динамо" з’явився 19-річний хавбек Віктор Циганков. Його руда чуприна дуже швидко принесла команді дивіденди. Віктор забив "Олімпіку" та "Зірці", а у Лізі чемпіонів врятував для "Динамо" нічию у Стамбулі, по-джокерськи вийшовши на заміну.

У листопаді юнак дебютував у національній збірній України, зігравши проти Фінляндії. Через кілька днів вдруге надягнув футболку Головної команди – у спарингу зі сербами.

Загалом Циганков завершує цей рік, зігравши за "Динамо" в усіх турнірах 17 матчів, у яких забив 4 голи і виконав 5 асистів. Дуже і дуже перспективно!

Роман Яремчук ("Олександрія")

Роздаючи своїх форвардів наліво і направо, "Динамо" відпустило і Романа Яремчука, одного з лідерів молодіжного складу. Оренда в "Олександрію" пішла 21-річному нападнику на користь. Він спробував свої сили у Лізі Європи, а також видав ударний відрізок у жовтні-листопаді, коли забив 6 голів у 5 матчах чемпіонату та Кубка України. Причому, одразу двічі від Яремчука перепало "Шахтарю".

Лише тепер "Динамо" зрозуміло, яким "діамантом" володіє, тож після закінчення першої частини поквапилося повернути Яремчука у Київ. Це при тому, що "Олександрія" зі зрозумілих причин не хотіла прощатися із Романом, та й він сам був не проти допомогти команді ще й навесні.

Проголосувати!