УКР РУС

Найгучніші переходи з чемпіонату України в Бундеслігу

2 липня 2015 Читать на русском

Натхненний темою гучного трансферу Дугласа Кости у "Баварію", "Футбол 24" згадує найбільш знакові переходи футболістів із чемпіонату України до німецької Бундесліги.

1. Віктор Скрипник.  Український захисник, який зробив собі ім’я в запорізькому «Металурзі» та «Дніпрі», у 1996-му році перебрався у бременський «Вердер». Німецький клуб заплатив 1,5 мільйони марок і уклав з футболістом 3-річну угоду. Скрипник швидко закріпився у основному складі і надалі був ключовим гравцем команди. Додамо, що Скрипник йшов у Бундеслігу у ранзі найкращого бомбардира чемпіонату України, він був чудовим пенальтистом. Українець встиг провести у Бундеслізі 138 поєдинків і відзначився 7 голами. Двічі вигравав Кубок Німеччини та ставав чемпіоном країни. У 2004 році Скрипник повісив бутси на цвях і почав працювати тренером у академії «Вердера». У 2014 році очолив основну команду, де успішно працює донині. За версією transfermarkt став найкращим тренером Німеччини сезону 2014/15.

2. Юрій Максимов. За рік після підписання Скрипника «Вердер» підсилився ще одним українцем – півзахисником київського «Динамо» Юрієм Максимовим. Тодішній наставник киян Валерій Лобановський не хотів відпускати футболіста, але сам Максимов горів бажанням спробувати сили за кордоном. «Вердер» заплатив за 29-річного українця 3,5 мільйонів марок. Футболіст отримав футболку з номером «7». За 3,5 роки у бременській команді Максимов виграв Бундеслігу та двічі Кубок Німеччини. В цілому зіграв за «Вердер» 67 матчів, забив 9 голів.

3. Андрій Полунін. Наприкінці 90-х лідер «Дніпра» Андрій Полунін відмовився переходити у київське «Динамо» - заради іноземної кар’єри. У 1997 році футболіст успішно пройшов медогляд у берлінській «Герті» однак трансфер із дніпропетровського клубу зірвався через зависоку ціну (2 мільйони марок), яку «Дніпро» хотів отримати за свого півзахисника. У 1998-му Полунін все ж перебрався до Бундесліги. Новим клубом українця став «Нюрнберг». З першого ж матчу, у якому забив гол «Гамбургу», Полунін отримав довіру від тренера і регулярно з’являвся на полі. Проте в період зимового міжсезоння у команді змінився тренер, який привів з собою кілька нових виконавців і поставив хрест на майбутньому Полуніна у клубі. Українець відправився в оренду в «Санкт-Паулі», який виступав у другій Бундеслізі. Після піврічної оренди «пірати» за 800 тисяч марок хотіли викупити контракт футболіста у «Нюрнберга», але сам Полунін не погодився лишатись у другій лізі. Повернувшись у «Нюрнберг» Полунін так і не зміг домовитись з керівництвом і був відправлений до оренди в регіональну німецьку лігу. Згодом через проблеми зі здоров’ям повернувся з Німеччини в Україну.

4. Генріх Мхітарян. Вірменський півзахисник справив враження на наставника «Шахтаря» Мірчу Луческу своїми виступами за донецький «Металург». Таке буває дуже рідко, але гравець із чемпіонату України легко вписався у тактичні побудови румунського фахівця і гучно заявив про себе як в УПЛ, так і на євроарені. У 2013-му році Генріх перебрався у склад фіналіста Ліги чемпіонів дортмундської «Борусії» за 27,5 мільйонів євро і став найдорожчим в історії клубу. Після вдалого дебютного сезону у Німеччині (9 голів, 10 асистів), справи у Мхітаряна, як і клубу в цілому, пішли на спад. Наразі гравець продовжує свої виступи за «Борусію».

5. Адмір Мехмеді. Швейцарський форвард балканського походження приходив у «Динамо» Блохіна як один з найталановитіших гравців Європи. Проте закріпитись у команді норовливого Олега Володимировича у футболіста не вдалося і він через рік відправився в оренду у Бундеслігу до  «Фрайбурга». Там швейцарець швидко відновив форму і став одним з лідерів команди. А також увійшов у рейтинг найуспішніших дриблерів серед топ-5 європейських чемпіонатів. Звісно, «Фрайбург» скористався своєрідним тренерським баченням футболу Блохіна і викупив у киян Мехмеді за 5,5 мільйонів євро. Не залишились успіхи Мехмеді непоміченими і для ока грандів Німеччини. Після завершення минулого сезону леверкузенський «Байєр» викупив екс-динамівця у «Фрайбурга» за 6 мільйонів євро.

6. Раффаел. Ще один діамант, який не рогледів Блохін. Бразильський вінгер не прижився у стані «Динамо», куди перейшов у 2012 році, підписавши 4-річний контракт. «Динамо» витратило гравця на 9 мільйонів євро, а потім за мільйон відправило у оренду в «Шальке». А вже через рік менхенгладбахська «Борусія» переманила досвідченого вінгера за 5 мільйонів євровалюти.

7. Владлен Юрченко. Перехід молодого атакувального хавбека «Шахтаря»  у іменитий «Байєр» став несподіванкою для багатьох. Футболіст, який не зіграв жодного матчу за першу команду «гірників», а лише перебував у оренді у «Іллічівця», одразу потрапив у потужний клуб Бундесліги. Сума трансферу влітку 2014 року склала 255 тисяч євро. На футболіста у Німеччині покладали великі сподівання, сам Юрченко непогано проявив себе на перших передсезонних зборах з командою. Однак надалі Юрченко не зміг продемонструвати свої найкращі якості і засів у глухий запас. Час від часу тренерський штаб давав Юрченку небагато часу, який українець, відверто кажучи, проводив непереконливо. Однак футболіст має хороші перспективи і є наразі капітаном молодіжної збірної України.

Нагадаємо, що свою кар’єру у Німеччині розпочав і екс-форвард збірної України і цілого ряду європейських іменитих клубів Андрій Воронін, перебравшись ще у ранньому віці з академії «Чорноморця». Також наразі у Німеччині виступають екс-карпатівець Михайло Кополовець та Денис Причиненко.

Марк Копич, Футбол 24