УКР РУС

Національний скандал як ключ до великих тріумфів. Німеччина - Італія. Анонс

28 червня 2012 Читать на русском

Якби ця історія відбувалась десь, наприклад, в Україні, то футболісти національної команди мали б перед своїм народом залізне виправдання, чому не склалось зі здобуттям трофею.

28 червня, 21:45. Варшава, "Стадіон Народови". Головний арбітр - Стефан Ланнуа (Франція)

Пряма трансляція на телеканалах "Перший Національний" і "Футбол".

У фіналі чемпіонату світу-1982 збірна Італії шокувала не лише і не стільки світ, скільки і насамперед свою Батьківщину. Рідна земля віджила після скандалів, що роздирали місцевий футбол. Одним із героєм її став Паоло Россі, кращий бомбардир турніру, а у фіналі під натиском "Скуадри" не витримали німці, тодішні чемпіони Європи - 3:1. Історія повторилась на чемпіонаті світу-2006. Тоді команда Марчелло Ліппі не те, що не вважалась фаворитом. Її просто не враховували за потужного гравця, позаяк італійський футбол зірвала бомба Кальчополі, за підсумками якого туринський "Ювентус", чемпіон країни двох останніх сезонів, команда, гравці якої складали кістяк "Націонале", була переведена до нижчої ліги і позбавлена титулів. І що? "Адзурра" проходить впевнено через перипетії турніру та натикається на господаря - команду Німеччини, саме у півфіналі, як на цьогорічній європершості. У додатковий час своє вагоме слово сказав "ювентіні" Алекс дель П'єро, який поставив фінішну крапку на сподіваннях такої натхненної "Бундесмашін" Клінсманна - 2:0.

Цьогоріч (не знаю, може вони на фарт це навмисно роблять - починають усі ці розслідування, арешти) італійський футбол трясло від розкриття договірних матчів, де начебто брали участь навіть деякі члени заявки на ЄВРО-2012. Перед самим турніром Італія вщент розбита Росією у товариській грі - 0:3. Та де тепер та Росія, а де команда, на чолі якого геніальний полководець Андреа Пірло? Правильно, Італія знову за крок до фіналу в ганебний з точки зору скандалів рік для її другої релігії. Навіть лунали голоси, що варто припинити змагання на два роки, аби очиститись від змов і мафіозного впливу на виявлення переможців ігор. Італійські футболісти на ділі доводять - найкраще очищення можливе через горнило кубкових боїв. У досить непростій групі команда Пранделлі нічим не поступається чемпіону Європи та світу Іспанії, але таки втрачає перемогу. Далі у переможній грі з хорватами припускається однієї помилки, що знову змушує взяти лише одне очко. На щастя, цього разу Іспанія та Хорватія не зіграли в скандинавський розклад і пропустили італійців у плей-оф. Чому на щастя? Та тому, що збірна Італії демонструє дуже глибокий і незвично красивий для неї футбол. Значно цікавіший за те, що показує така атакувальна буцімто Іспанія.

 

"Я мав 14 років. Дивився цей матч з батьком. Ніколи більше не пережив таких емоцій, адже це був МАТЧище". Це слова Чезаре Пранделлі, наставника збірної Італії про "Partita del Secole", (Матч століття) півфінал Мундіалю-1970. Італійці випустили перемогу на 90-й хвилині, коли зрівняв Карл-Хайнц Шнеллінгер, захисник "Мілана", за який не забивав 9 років. У додатковий час Німеччина знову забила (2:1), проте за якусь мить табло висвічувало вже рахунок 3:3. Джанні Рівера забив вирішальний гол для Італії. Уперше і востаннє в додатковий час ЧС глядачі стали свідками п'яти голів.

Загалом в 7-ми офіційних зустрічах Італія здобула 3 перемоги і жодного разу не складала зброї перед німцями. Один з найнезручніших історичних супротивників для команди Йоахіма Льова, який був помічником Клінсі на ЧС-2006 і знає, що таке програвати італійцям за дві хвилини до кінця матчу, коли вже на горизонті видніє серія пенальті. Якщо вже завершувати тему статистики, то варто згадати про підсумки півфіналів ЄВРО для команд. Із шести півфіналів Німеччина виходила у фінал 5 разів. Італія мала три таких матчі, де вигравала, програвала і зіграла внічию. А через те, що у 1968-му не було ні додаткового часу ні серії пенальті, переможця гри СРСР - Італія визначило підкидання монетки. Щасливішим виявився Джачінто Факкетті. Тоді й було здобуте єдине італійське золото на єврочемпіонатах.

Цікаво, що у півфіналах ЄВРО "Скуадра Адзурра" жодного разу не відзначалась, проте двічі виходила до фіналу. Невже на цьогорічній першості нас чекають дві нулівки на півфінальній стадії? Адже португальці та іспанці саме так і розійшлись в основний і додатковий час. Чесно кажучи, з манерою гри обох сьогоднішніх опонентів не дуже віриться в такий підсумок. Обидві полюбляють атакувати, хоча кількісне наповнення і вибір в атаці у Льова значно багатіший.

Судіть самі, у попередній грі тренер "бундесів" тотально змінив атакувальне тріо. Замість Гомеса, Подольскі та Мюллера, як принесли 3 мінімальних перемоги в групі, з'явились молоді крайки Шюррле та Ройс, а також досвідчений бомбардир, бойовий кінь не одного чемпіонату Європи та світу - Міро Клозе. Команда невимушено розтрощила греків - 4:2, хоча різниця, як мінімум, мала б бути розгромна. Велика інтрига в тому, кого ж вибере Льов для атаки цього вечора? Чи знову поза грою залишиться один із кращих бомбардирів ЄВРО-2012 Маріо Гомес? А може, знову усіх здивує і випустить суперталановитого Маріо Гьотце, який майже не грав на турнірі? А що, чим не варіант. Єдині проблеми зі здоров'ям у команді відчував Бастіан Швайнштайгер, проте він повністю відновився і готовий зіграти. Щоправда, його атакує преса за невиразну гру, але то вже таке.

В Італії і склад куди бідніший, і проблем побільше. Маджо пропускає матч через перебір жовтих. Інший крайній захисник, який може закрити весь фланг, Ігнасіо Абате, травмований і ризикує не зіграти. Це важливо, адже саме з правого флангу захисту суперника німці забили половину голів грекам. Біда ще й у тому, що під великим питанням Даніеле де Россі, гравець який з'їв чималу частку атакувального потенціалу збірної Іспанії, граючи на позиції третього центрбека. Зате відновились Джорджіо К'єлліні та Тіаго Мотта, які мають знову посісти свої місця в основі.

Збірна Італії на цій першості найчастіше влучає у площину воріт опонента - 50 разів у чотирьох матчах, з чого, однак, отримала лише 4 голи. Команда Йоахіма Льова била чи не найменше - 33 рази. Проте забила 9 голів! Німеччина - один із найкращих спеціалістів у справі пенальті. З шести попередніх серій на великих турнірах вона 5 разів виходила переможцем.

В останньому матчі ЄВРО-2012 на польській землі обов'язково перерветься чиясь серія. Або це буде німецька, яка становить 15 перемог поспіль в офіційних іграх, або досягнення імені Пранделлі - 14 офіційних матчів за його каденції без поразок.

Букмекерська контора William Hill дає такі коефіцієнти на цей матч:

Перемога Німеччини - 1,91

Нічия - 3,20

Перемога Італії - 4,50

Тарас Котів, Футбол24