УКР РУС

Наскільки комфортно ходити на матчі УПЛ: стадіон "Україна"

15 березня 2018 Читать на русском
Автор: Андрій Сеньків

Футбол 24 розпочинає серію матеріалів про стадіони, які приймають матчі української Прем'єр-ліги. Почнемо зі Львова, а саме домашньої арени Карпат, стадіону "Україна".

Керівники українських клубів постійно жаліються, що на футбол ходить мало людей. І нічого з цим не поробиш – раніше йшли на зірок, а їх тепер нема. І все – хоч лусни.

Ми прекрасно розуміємо, що економічні чинники вплинули на наш футбол й гравці калібра Соси чи Одонкора в Україну не приїдуть. Тепер треба заохочувати вболівальників чимось іншим – наприклад, комфортом на стадіоні, зручністю й інтересом перебування там.

Як це виходить в клубів Прем'єр-ліги? Що добре, а над чим треба працювати? Футбол 24 запускає серію репортажів з українських стадіонів. Першою випала честь стартувати львівській "Україні", яка 11-го березня приймала матч Карпат та Олімпіка.

Ми обрали 9 головних складових крутості стадіону й дали кожній з ній оцінку за 5-бальною шкалою. А потім – вирахували середній показник.

Оцінки: 5 – відмінно, 4 – добре, 3 – задовільно, 2 – погано, 1 – жахливо

Локація

Стадіон "Україна" знаходиться недалеко від центральної частини Львова – в Снопківському парку, навколо якого є багато транспортних розв'язок і маршрутів. Якщо ви знаходитеся в центрі, то можете дійти до стадіону пішки – для цього треба 20-30 хвилин. З рештою районів Львова – також нема проблем, розміщення стадіону дозволяє добратися до нього з кожного району міста. Входів на стадіон два, вони знаходяться протилежно один до одного.

Оцінка – 5

Каси

На всій "Україні" працює чотири каси. Дві каси розташовані біля входу зі Снопківського парку, інші дві – з вулиці Стуса. На кожній із сторін одна каса продає квитки номіналом в 50 гривень, інша – в 100 і 250 гривень. Тому черга формується біля "дешевшого" місця купівлі.

Якщо врахувати, що на стадіон справді прийшло більше трьох тисяч глядачів (як пише у протоколі), то кас – дуже мало. Біля кас зі сторони Стуса сформувалася чимала гра. Цікаво, що було б, якби на матч прийшло більше людей.

Каси "України" зі сторони вулиці Стуса

Каси "України" зі сторони Снопківського парку та народна творчість

Придбати квиток на стадіон можна ще одним способом – в магазині "Фанат", де продається фірмова продукція Карпат. Він знаходиться на вулиці Вороного в центрі Львова. Системи онлайн-продажу квитків у Карпат нема.

Оцінка – 2

Вхід на стадіон

Тут існує та ж проблема, що з касами. Людей на футбол ходить мало, але, щоб потрапити на стадіон, все одно треба стояти в черзі. Це нормально взагалі?

Входи на стадіон знаходяться біля кас. Їх два. На кожному відкрито по одній хвіртці. Є ще службовий вхід – це сусідня хвіртка. Інколи відкривають ще одну. На грі з Олімпіком це зробили лише на вході зі Снопківського парку – черги все одно були.

Квитки і людей перевіряють стюарди. Це не займає багато часу, але співвідношення кількості входів і кількості глядачів спричинює корок.

Оцінка – 2

Місце на стадіоні

Квиток на стадіон Україна автоматично дає вам перепустку в будь-який сектор, окрім ВІП. Тому місце на вашому квитку – формальність (стюарди не надають цьому особливого значення). Лише два сектори стадіону знаходяться під накриттям. Саме туди біжать люди, коли падає дощ.

Якою б не була погода, стільці на арені завжди брудні. Газету, яку варто ставити під дупу, можна придбати біля стадіону. Сервіс!

Бувають і вже вицвілі крісла. Їх час точно минув.

Зима також вносить свої корективи. Є кілька секторів, які не розчищені від снігу. Заради справедливості – цього й не потрібно, бо людей на стадіоні обмаль.

Ще одна біда – відсутність табла. Ну як відсутність... Воно наче є, але його майже не видно. Судіть самі.

Колись велике табло знаходилося на цьому місці:

А тепер воно тут:

Таке табло радше підходить до футзальних залів. Де мало простору й закрите приміщення. На великому стадіоні з багатьма варіантами оглядовості його потрібно шукати. А що головне в футболі? Рахунок! А його не видно.

Оцінка 1

Розважальна програма

Раніше на матчах Карпат працювали чирлідерки. Вони танцювали перед грою і в перерві. Зараз їх нема – холодно. Коли потепліє, то глядачі знову побачать красу на домашній арені "левів".

Інших розваг чи конкурсів під час матчу не передбачено.

Оцінка 3

Туалети

На "Україні" є два туалети, в кожному з яких є приміщення і для чоловіків, і для жінок.

Стан туалетів – жахливий. Багато сміття, відсутність ремонту і сморід. Якщо можете, то робіть свої справи вдома, а не тут.

Далі – no comments.

Оцінка 1

Їжа та напої

Великого асортименту й вибору нема. Напої: чай (10 гривень), кава (15 гривень), кола (20 гривень за півлітри) й безалкогольне пиво (30 гривень за півлітри). Перекусити можна багетом з шинкою і сиром (30 гривень). Палаток з їжею всього дві. Вони, що логічно, пустують під час гри, але в перерві людям знову доводиться пережити це. Чергу.

Оцінка 3

Атрибутика

На "Україні" є дві палатки, де можна придбати шарфи, шапки, чашки й решту бажаного з символікою Карпат. Виглядають вони не зовсім товарно, але вони є. Це похвально.

Оцінка 4

Можливості для людей з інвалідністю

Потрапити на стадіон люди з інвалідністю можуть через службовий вхід (сусідня хвіртка до загального входу). Спеціально для них зробили накриття недалеко від поля. Як туди дібратися самотужки без допомоги інших, або як потрапити в туалет, де нема спеціального оснащення, – загадка.

Оцінка 3

Середня оцінка 2,7

"Україну" люблять за її атмосферність і простоту. Це легендарний стадіон з великою історією у красивому парку. Він рідний і дуже близький. Та ці речі неможливо помацати на дотик, а у фізичному комфорті й зручності саме це виходить на перший план.

Тому було б добре зробити капітальний ремонт орендованого у міста стадіону. Або просити про це у міської адміністрації. Що трапиться швидше й чи трапиться взагалі?