УКР РУС

"Нас тут парафінять". Як "Шахтар" образився на львів'ян

21 травня 2015
Автор: Галина Чоп

Напружений півфінальний матч Кубка України нагадував справжню битву, а не футбольний поєдинок.«Гірники» зчепилися з дніпрянами не на жарт фоли, підкати, груба гра, апеляції до арбітра.

Для «Шахтаря», який вперше за останні шість років залишився без чемпіонства, мотивація дійти до фіналу Кубка була шаленою. Однак і «Дніпро», який приїхав на цей матч у статусі фіналіста Ліги Європи, теж поступатись не хотів. Проводячи фантастичний і, без перебільшення, історичний сезон, дніпряни були як ніколи близькими до того, щоб поборотись за перший у своїй історії Кубок України.

Натомість вийшла нічия – 1:1. «Шахтар» пройшов у фінал, де зустрінеться вже у класичному протистоянні з «Динамо». Однак смак перемоги «гірникам» суттєво зіпсували вболівальницькі симпатії «Арени Львів», яка з яскравим азартом підтримувала «Дніпро». Після матчу одразу кілька гравців «Шахтаря» емоційно висловились щодо львівської публіки і заявили, що більше грати у Львові не хочуть.

Фото: ФК «Шахтар»

Планували спаринг, а вийшла битва

Перед грою із «Шахтарем» Мирон Маркевич заявив, що цей матч дніпряни проведуть із прицілом на фінал Ліги Європи проти «Севільї». Наставник дніпропетровського клубу не відмовився від своїх слів і випустив на поле приблизно такий же стартовий склад, який вийде через тиждень на газон Національного стадіону у Варшаві.

Перемога у протистояннях з «Наполі» суттєво додала впевненості хлопцям Мирона Маркевича. І хоча дніпряни не змогли нав’язати «гірникам» гру, або ж перехопити тотальний контроль м’яча, все ж таки у першому таймі більше небезпечних моментів виникало біля воріт Андрія П’ятова. Закономірно, що один із них після передачі Валерія Федорчука завершився голом Ніколи Калініча у ворота «Шахтаря» на 30 хв зустрічі.

У другому таймі напруження сягнуло нереальних показників. Ні «гірників», ні дніпрян не влаштовувала нічия за результатами двох матчів і подальший розіграш путівки у фінал Кубка України вже у додатковому часі. «Шахтар», який грав під неймовірним тиском львівських трибун, з усіх сил намагався взяти ворота Дениса Бойка. І кілька разів «гірники» були дуже близькими до зрівняння рахунку, однак голкіпер дніпрян раз за разом відчитував траєкторію подач «Шахтаря».

Кульмінацією протистояння стало призначене пенальті у ворота «Дніпра» за фол Канкави проти Гладкого. На 77 хв Луїс Адріано точним ударом у ворота Дениса Бойка зрівняв рахунок – 1:1.

Фото: ФК «Шахтар»

Однак на цьому інтрига матчу не розвіялась – суперники багато фолили з обох сторін, апелювали до арбітра, і все це під гучний свист львівського стадіону, який того вечора одностайно підтримував «Дніпро». Вже на останній хвилині зустрічі Нікола Калініч міг вивести дніпрян вперед, однак Андрій П’ятов зумів відбити подачу хорвата. Таким чином надзвичайно нервове протистояння завершилось перемогою «Шахтаря», який 4 червня у фіналі Кубка України зустрінеться із київським «Динамо».

З прицілом на фінал

Репетиція для основного складу «Дніпра» перед фіналом Ліги Європи не вдалася, резюмував опісля Мирон Маркевич. За його словами, обидві команди зіграли нижче своїх можливостей, і у Варшаві тренер сподівається побачити кращий рівень гри.

Зі слабких сторін дніпрян у матчі з «гірниками» варто виділити кілька моментів. Перше: гра з глибокої оборони може зіграти злий жарт із підопічними Мирона Маркевича. Друге: дніпрянам не варто боятись відкритої боротьби. Звісно, що у фіналі ЛЄ «Дніпро» матиме в рази більшу мотивацію і бажання до перемоги, однак допускати постійну облогу своїх воріт і вже від цього грати – просто неприпустимо.

Фото: ФК «Шахтар»

Зі сильних сторін варто вкотре відзначити відмінну гру голкіпера Дениса Бойка, кільках яскравих епізодів за участю Валерія Федорчука і, звісно, високу оборонну здатність Дугласа.

«Шахтар» образився на львів’ян

Після гри у чемпіонаті України із «Динамо», в якій львів’яни гаряче підтримували киян, «Шахтарю» не варто було сподіватись на підтримку львівської публіки у протистоянні з  «Дніпром». Тим більше, що клуб очолює львів’янин Мирон Маркевич, а «Дніпро» за участю у різних акціях є чи не найбільш патріотичною командою в Україні. Додайте до цього недавню ейфорію через вихід дніпрян у фінал Ліги Європи – і симпатії львівської публіки не стануть великим відкриттям.

Однак «Шахтар» образився, при чому сильно. Вже після матчу одразу кілька «гірників» доволі емоційно відреагували на підтримку стадіону.

«Я більше не хочу грати у Львові, - сказав захисник «Шахтаря» Ярослав Ракицький. - Так нереально вболівати проти нас. За «Динамо» вболівали усі, а нас освистували і парафінили. А тепер за «Дніпро», і нас теж парафінили. Що робити? Переїжджати звідси».

 

Фото: ФК «Шахтар»

Зі словами свого колеги погодився інший гравець «Шахтаря» Тарас Степаненко. За його словами, з боку львівської публіки це було некрасиво щодо клубу, який майже рік грає на «Арені Львів». Степаненко переконаний, що «гірникам» не варто проводити домашні матчі у Львові.

- Але ж під час Ліги чемпіонів «Шахтар» приходив підтримувати цілий стадіон...

- Ліга чемпіонів – це лише 4-5 матчів, а далі що?, - відповів Степаненко. – Ви знаєте, коли 12-річний хлопчик із трибун показує мені непристойні жести, так неможливо грати. «Шахтар» повинен переїхати зі Львова.

Наразі остаточно невідомо, чи «гірники» залишаться грати на «Арені Львів». Можливо, проводитимуть тут лише домашні матчі Ліги чемпіонів, можливо, гратимуть із «Динамо», «Карпатами» чи «Дніпром» на нейтральних полях. Якби не було, останній матч у сезоні на «Арені Львів» «гірники» завершили хоч і на переможній, однак не зовсім мажорній ноті.

До слова, матч останнього туру чемпіонату України, в якому «Шахтар» прийматиме «Карпати», відбудеться на стадіоні «Оболонь» у Києві. Причиною такого рішення стала не політика клубу, а концерт гурту ТІК, який відбудеться на львівському стадіоні у день матчу, 30 травня. І, можливо, такі співпадіння навіть до ліпшого, бо хтозна, чим би закінчився ще один поєдинок, в якому політика і футбол, як олія з водою, - несумісні, але після змішування вже нероздільні.