УКР РУС

"Направляли автомат прямо в обличчя": легіонер Таврії – про окупацію Росією і страх, якого не забуде ніколи

17 квітня 2020 Читать на русском

Колишній півзахисник Таврії Густав Свенссон пригадав свій досвід виступів за український клуб.

"Я зайшов в інтернет і прочитав, що Путін дав вказівку росіянам захопити Крим. І ось тоді почалася паніка. Раптово вони закрили аеропорт, але я сказав клубу, що мені повинні виділити машину з водієм, щоб допомогти мені і моїй родині покинути Кримський півострів. У роздягальні команди панувала жахлива і неспокійна атмосфера. Кілька іноземних гравців теж захотіли поїхати, тому мені довелося повернутися до керівництва клубу і сказати, що їм потрібно змінити машину на автобус, де всім вистачило б місця.

Алієв оригінально визначився, чий Крим

Дивно, але керівники Таврії не ставили нам жодних питань. Вони влаштували все буквально за кілька годин і дуже допомогли всім нам у тій ситуації. Я повернувся в квартиру, аби забрати свою дівчину і її батьків, але більшу частину власності ми залишили там, в тій орендованій квартирі.

Нам виділили автобус, а співробітник клубу, який відповідав за безпеку, видав якісь поліцейські картки для виїзду з Сімферополя. Все було як в кіно. Ми виїхали з міста пізно ввечері, а російська поліція на той час вже встановила блокпости. Вони були всюди. Ці люди стояли біля бочок з-під масла, в яких щось горіло, а вони грілися. Ми всередині автобуса могли бачити їхні обличчя – всі були озброєні. Вони зупинили нас і зайшовши в автобус зі зброєю, направляли світло на кожного: "Хто ви і навіщо їдете сюди?". На нас направляли автомат прямо в обличчя, і ми повинні були показати документи і спробувати порозумітися з ними. Я намагався вести себе якомога тихіше, щоб не викликати зайвого занепокоєння.

Цей страх я ніколи не забуду. Зрештою, я дуже вдячний Таврії за те, що вони допомогли нам в тій ситуації покинути Сімферополь. Найближчий міжнародний аеропорт, який розташовувався в Дніпропетровську, також був закритий, тому нам довелося їхати аж у Донецьк. Це понад 500 кілометрів, тому в дорозі кожному довелося чимало подумати над тим, що відбувається навколо", – цитує Свенссона видання Sport.ua.

Нагадаємо, Густав перейшов у Таврію у 2012 році з турецького Бурсаспора. Україну шведський легіонер покинув у 2014-му.

"Україна і Росія – на ножах": конкуренція з Леоненком, зламана рука, Хіросіма і Сабо, крутіший від Блохіна