УКР РУС

"Наполі": втрачені ілюзії

24 вересня 2014
Автор: Яна Дашковська

Рафа Бенітес ризикує вдруге залишити Серію А з тавром невдахи.

«Ну, все, все, не сумуйте! Зате ми класно виступимо у чемпіонаті!» – казав президент «Наполі» Де Лаурентіс уболівальникам, які разом з ним повертались з Більбао. Проте три стартові тури Серії відбулися, а приводу для оптимізму як не було, так і немає. З трибун від ультрас лунає лише критика: «Сам нам казав, що Ліга Європи – то чашка для бідних, а в Лігу Чемпіонів ми полізли зі слабаками. Ми хочемо скудетто або буде проклятий рік» (в оригіналі, звичайно, усе красиво, з римою: «A detta tua l’Europa League è una misera coppetta ma ti presenti in Champions da semplice squadretta. Vogliamo lo scudetto o sarà un anno maledetto»).

У першому турі «Наполі»  продемонстрував характер та одержав перемогу «Дженоа» на виїзді, проте гол новачка Де Гузмана на 93 хвилині – то просто нереальний фарт. І той фарт, звичайно, швидко скінчився: 0-1 вдома проти «К’єво» і ще раз 0-1 на виїзді проти «Удінезе». А «Ювентус» та «Рома», яким «Партенопеї» планували скласти компанію у перегонах за скудетто, мчать вперед, не озираючись на тих, хто з тих чи інших причин відстає.

Бенітес повторює старі помилки. Перший серіАльний провал підкреслив, що його команда так і не навчилася розпечатувати команди-сейфи такі як «К’єво» Коріні. Можна нарахувати навіть не 33, а й усі 133 удари по воротам, але рахунок, як кажуть, на табло. Щодо Удіне, то там Рафа перетасував склад після Ліги Європи та перед наступним туром серед тижня, надавши відпочинок Інлеру, Хамшику, Кал’єхону, Мертенсу у найкращій формі, замість яких мали вирішувати Мічу, Суньїга, Інсіньє, але… в черговий раз ротація іспанця виявилася, м’яко кажучи, неефективною.

Насправді, проблеми «Наполі» ще серйозніші. І одна з них, звичайно, пов’язана з неотриманням запланованих 30 мільйонів від Ліги Чемпіонів. А немає гігантського прибутку – немає гідного підсилення. Рейна, Берамі, Фернандес, Дземаілі, Пандев пішли – і це втрати. Прийшли ще дезорієнтований Де Гузман, Кулібалі, якому не вистачає досвіду, а також Мічу та Давід Лопес, котрим бракує якості. Ймовірно, Де Лаурентіс збирався надати тренеру серйозніше підкріплення,  але через вищезгадані події довелося згорнути лавочку.

Окремо варто відмітити ситуацію з Хосе Кальєхоном. Вінгер, котрий показував феноменальну гру та результативність минулого року, зараз виглядає так, ніби йому щось заважає. Що заважає? Розчарування. Футболіста запрошував «Атлетіко»,  той, звичайно, дуже хотів повернутися на батьківщину, але президент клубу не відпустив. І тепер має з цього не корисного, а депресивного виконавця, через якого тренер змушений прикрашати дійсність: «Ні, у нас усе добре у роздягальні!» Відоме правило діє і у футболі: якщо любиш – відпусти…

Ще одна глобальна проблема «Наполі» – Марек Хамшик, який переживає ігровий спад з моменту появи Бенітеса на лаві запасних. Очевидно, словак просто не створений для того, щоб успішно діяти на позиції треквартисти у рамках схеми 4-2-3-1, бо йому банально не вистачає простору для того, щоб, скориставшись помилками опонентів, прорватися у вільні зони, як він це успішно робив за допомогою Кавані, котрий, у свою чергу, витягував на себе захисників. Складається враження, що тренер готовий пожертвувати одним з лідерів заради власних догматів, але навіщо тоді було тримати Марека у  команді? Вихід  один: або міняти тренера, або склад.

Поки що Рафа Бенітес зберігає своє робоче місце. Але новий контракт з ним уже не підписують, як гадалося. І у тренера залишається не так багато часу, щоб виправити ситуацію.  Скоро ми дізнаємось, чи продовжиться амбіційний іспанський проект «Наполі». Якщо ні – чекаємо на повернення старого доброго  італійського стилю, наприклад, у виконанні Роберто Манчіні.