УКР РУС

Наполі – Шахтар: анонс матчу Ліги чемпіонів

21 листопада 2017 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

"Футбол 24" представляє анонс матчу 5-го туру Ліги чемпіонів Наполі – Шахтар.

21 листопада, 21:45, Неаполь, "Сан-Паоло"

Головний арбітр: Дамір Скоміна (Словенія)

Телетрансляція на каналах "Україна" та "Футбол 1", текстова онлайн-трансляція на сайті "Футбол 24".

Турнірна ситуація

Шахтар двічі обіграв Фейєнорд і гарантував собі єврокубкову весну. Після 4 турів у активі "гірників" – 9 очок. Сьогодні чемпіон України може достроково забезпечити собі вихід у плей-офф Ліги чемпіонів, для цього потрібно не програти в Неаполі. Поразка на "Сан-Паоло" також збереже шанси на потрапляння в 1/8 фіналу найпрестижнішого клубного турніру Старого світу, однак тоді в заключному турі обов'язково доведеться відбирати очки в Манчестер Сіті.

Наполі на цей момент набрав лише 3 бали, але все одно залишається конкурентом Шахтаря у боротьбі за друге місце в групі F. Більше того, багато експертів визначають італійців фаворитами у цій боротьбі. З цим можна погодитися, адже ситуація у "партенопеї" цілком робоча – дві звитяги в останніх турах виведуть їх у плей-офф. Успіх у виїзному поєдинку з Фейєнордом сумнівам не піддається, тому все впирається у нинішню зустріч з донеччанами, де неаполітанців влаштує тільки перемога (мінімальна вікторія, за якої Шахтар заб'є більше одного гола, Наполі не підходить, а при 2:1 будуть рахувати різницю м'ячів).

Харківський матч

Суперники мірялися силами у першому турі в Харкові. Шахтар, попри прогнози, здолав італійських гостей. Паулу Фонсека зумів тактично переграти свого геніального, на думку багатьох, візаві, зупинивши його гольову машину. Тайсон і Феррейра забезпечили перевагу в два м'ячі, а в заключній третині ігрового часу "гірники" відстояли переможний рахунок, хоч і пропустили з пенальті від Міліка.

Шахтар – Наполі. 4 головні підсумки матчу Ліги чемпіонів

Вихід поляка в тому матчі радше себе не виправдав, ніж навпаки. Мауріціо Саррі тоді неочікувано не знайшов місця в стартовому складі для Мертенса (другий і останній раз у сезоні), а без нього атака "адзуррі" виглядала несхожою на себе – поява Дріса преобразила команду в кращу сторону.

Кадри

Сьогодні наставник Наполі при всьому бажанні не зможе зробити ставку на Міліка – 23-річний форвард травмований, відтак попереду зіграє тріо Кальєхон-Мертенс-Інсіньє. Якщо перебування Аркадіуша в лазареті не виглядає для неаполітанців великою проблемою, то виліт Гулама – це справжня катастрофа. Повноцінно замінити алжирця на лівому фланзі захисту нереально: вихід Руя, або ж переміщення Хюсая (якщо Маджо займе позицію справа) ніяк не компенсують втрату одного з найкращих фулбеків Європи.

Менш болючою, але не менш відчутною стане дискваліфікація Кулібалі. Сенегалець на останній хвилині матчу проти Манчестер Сіті отримав критичну жовту картку за неспортивну поведінку. Замість нього у центрі оборони зіграють Кірікеш або Максімовіч, які значно поступаються Каліду в надійності. І лише в середній лінії Мауріціо Саррі має на вибір достатньо рівноцінних варіацій.

Паулу Фонсека, у свою чергу, проблем зі складом не має. Відсутність Малишева і Кривцова давно ні на що суттєво не впливає, як і формальна дискваліфікація Срни – хорват завчасно відсторонив себе сам. Стартова одинадцятка Шахтаря прогнозована, а якісь сюрпризи від португальця малоймовірні.

Внутрішня арена

Втім, ця одинадцятка у п'ятницю провалила генеральну репетицію, поступившись Олександрії. "Оранжево-чорні" традиційно не звертали увагу на пропущені голи і намагалися перезабивати суперника, але завершилося все другою поразкою в УПЛ. Лише одна перемога в 4 матчах – і Шахтар вже не називають достроковим чемпіоном. Перевага над Динамо скоротилася до 4 очок, ситуація для донеччан загострилася.

Наполі лідирує в чемпіонаті Італії, випереджаючи найближчого переслідувача на 2 пункти. За 13 турів Серії А "адзуррі" не зазнали жодної поразки, втратили всього лиш 4 залікові бали і забили 34 голи. При цьому вони розгромили Лаціо, здобули виїзну перемогу над Ромою, розписали нічию з Інтером, а цього вікенду поставили на коліна Мілан. Неаполітанці повністю переграли суперника і завдяки голам Інсіньє та Зєлінскі заслужено здобули 3 очки.

Лише у двох (з 19) матчах цього сезону Наполі пішов з поля без забитого м'яча, лише в шести (з 22) матчах цього сезону Шахтар зберіг свої ворота "сухими". З великою ймовірністю, статистика знайде своє підтвердження у сьогоднішній грі, неприємна для "гірників" тенденція продовжиться. Вболівальникам Шахтаря залишається сподіватися, що все обмежиться одним пропущеним голом, а атака все ж нівелює проблеми в захисті.

Наполі – Шахтар: прогноз на матч Ліги чемпіонів 2017/18

Зараз Шахтар є господарем ситуації, однак поразка може різко все змінити, після чого ярлик "ключовий" перейде на грудневий матч з Манчестер Сіті. Ну а поки що в чемпіона України є хороший шанс завчасно вийти у плей-офф з надскладної групи.

Слова

Мауріціо Саррі, головний тренер Наполі:

Ситуація в групі дуже складна. Я чекаю від своєї команди рішучого футболу. Вона повинна зіграти з душею, в цьому турнірі можна піти з поля, тільки виклавшись повністю. Розраховую, що футболісти покажуть чудовий футбол, хоча б в плані самовіддачі і налаштування.

Паулу Фонсека, головний тренер Шахтаря:

Шахтар завжди намагається залишатися самим собою. Ми любимо грати на чужій половині поля і володіти ініціативою, але розуміємо, що в завтрашньому матчі нам іноді потрібно буде підлаштовуватися під суперника. В той же час, я можу пообіцяти, що ми ніколи не зраджуватимемо своїм принципам гри.

Орієнтовні склади

Наполі: Рейна – Хюсай, Альбіоль, Кірікеш, Руй – Аллан, Жоржінью, Гамшік – Кальєхон, Мертенс, Інсіньє.

Шахтар: Пятов – Бутко, Ордець, Ракицький, Ісмаїлі – Степаненко, Фред – Марлос, Тайсон, Бернард – Феррейра.