УКР РУС

"Наполі" – "Фіорентина". Нове дербі Італії

18 жовтня 2015
Автор: Яна Дашковська

Про найцікавіший матч туру у Серії А.

Перед початком сезону усі б назвали найочікуванішими матчами сезону протистояння «Ювентуса» та «Роми», бо саме ці дві команди вважалися головними претендентами на скудетто. Глобально ситуація не змінилася, оскільки прагматики продовжують стверджувати: ті, хто несподівано відстав, ще встигнуть надолужити втрачене. Проте, поки такий момент не настав, можна й треба насолоджуватися найкращим футболом Серії А. І це футбол «Фіорентини» та «Наполі», які, сподіваюся, зайняли чуже місце не тимчасово, а надовго – в ідеалі до кінця сезону. Бо так цікавіше, чи не так?

Якщо описувати одним словом кожну з цих команд, які сьогодні зійдуться у двобої на «Сан-Паоло», то для «Наполі» – це вихор, а для «Фіорентина» –   це збалансованість. Вихор – це могутня сила природи, яку неможливо зупинити у момент піднесення, але її починає опановувати простий банківський працівник у минулому.  Збалансованість – це винний термін, і він означає, що усі компоненти напою, який ви наливаєте у келих, щоб вдихнути божественний аромат фіалок, перебувають у гармонії, завдяки старанням вмілого винороба з Португалії. Чи зруйнує вихор цей баланс? Чи баланс зуміє зупинити вихор? Сьогодні дізнаємось.

Обидві команди, які невдовзі вийдуть на поле, пережили зміну тренера. Новачки – різні за походженням, але схожі своїм маніакальним ставленням до роботи з використанням найсучасніших технологій і вмінням правильно себе подати, що дозволило їм подолати скептичне ставлення публіки на початках та не звертати увагу на ярлики, які на них намагалися навісити: колишній «гоббо» у Флоренції та спеціаліст, не готовий тренувати примадонн з топ-клуба.

Розумний Пауло Соуза не став викорчовувати тікі-таку по-італійськи від Монтелли («Фіорентина» продовжує тримати м’яч і віддавати величезну кількість передач), але додав ще одного руйнівника, щоб отримав свободу і зміг знову розквітнути головний конструктор команди Борха Валеро. Плюс більше необхідної вертикалізації та агресивного пресингу, який починається з рухливого і у той же час забивного Калініча (у матчі з «Болон’єю», наприклад, було здійснено 27 відборів на половині поля суперника!). Замість 3-5-2 з купою експериментів португалець майже завжди використовує 4-2-3-1 або 3-4-2-1 в залежності від того, куди записувати Марко Алонсо та Блащіковскі.

Секретна зброя «Фіалок» – це Йосип Іллічіч, чий трансфер влітку заблокував португалець.  Емоційно вразливий словенець хорватського походження потребує впевненості, щоб якісно демонструвати свої уміння, і тренер її йому гарантував. Так нестабільний та оманливо повільний гравець з фантазією, якому тіфозі кричали  «Прикинься!», увійшов до когорти незамінних: 3 голи і 1 асіст уже на його рахунку.

Мауріціо Саррі спробував відбудувати у Неаполі свій «Емполі», включно з імпортованою схемою 4-3-1-2, але потім, вчасно зрозумівши, що такий варіант не дозволяє розкрити потенціал його гравців (що підтвердила серія негативних результатів), замінив Вальдіфьйорі на Жоржиньйо, відмовився від треквартисти і перейшов на 4-3-3. Цей перехід звільнив Інсіньє від додаткових обов’язків у обороні, що надало йому крила (кількість і якість передач відразу виросла) і дозволило феноменально співпрацювати з Ігуаїном, який у свою чергу набагато більше рухається, відкриваючи простір для партнерів.

Секретна зброя «Партенопеї» – це Аллан, який влітку міг опинитися у «Інтері». Якщо від Ігуаїна та Інсіньє відверто чекали яскравої гри і голів, то від бразильця не особливо.   За більше, ніж сотню матчів в «Удінезе», він забив лише раз. А цього року – уже тричі! Аллан зайняв нішу Хамшика, чию швидкість Саррі використовує у своїх атакувальних комбінаціях.

З точки зору статистики цей поєдинок – зіткнення найкращої оборони чемпіонату (лише чотири пропущених м’ячі) та майже кращої лінії атаки (16 забитих голів, 9 з яких у останніх трьох матчах,  – більше лише у «Роми»). Хто є хто додатково пояснювати не треба. Будемо дивитися, чи зуміє ураганна міць Ігуаїна з допомогою Інсіньє, Кальєхона, Аллана або навіть Хамшика продавити оборону, над якою ретельно відпрацьовує уся команда. Або може Калініч зуміє обікрасти не найнадійніших Албіоля та Кулібалі або активно цьому посприяти. Можливо усе. 

Прогнозовані склади:

«Наполі» (4-3-3): Рейна – Хісай, Альбіоль, Кулібалі, Гулам – Аллан, Жоржиньйо, Хамшик – Кальєхон, Інсіньє, Ігуаїн.

«Фіорентина» (3-4-2-1): Тетерушану – Томовіч, Родрігес, Асторі – Блащіковскі, Весіно, Бадель, Алонсо – Ілічіч, Валеро – Калініч.