УКР РУС

Напередодні візиту до Львова – спекотний Катар: як готуються до єврокубків наші суперники

21 січня 2015
Автор: Andriy Sokolovskiy

Не за горами найперші матчі єврокубків у новому році.Розглянемо в якому стані перебувають опоненти українських грандів.

Поки «Шахтар» змагається з бразильськими грандами, «Дніпро» грає з австралійцями, а «Динамо» – з дублем Менхенгладбаху і «Базелем», не б’ють байдики і їхні єврокубкові суперники. «Олімпіакос» та «Генгам» продовжують виступати у своїх національних чемпіонатах, а «Баварія» за тридев’ятьма землями готується до матчів Бундесліги й Ліги чемпіонів.

Про те, як розпочали новий рік суперники українських команд, поговоримо у блозі.

 

Новий тренер грецького клубу Вітор Перейра (посередині у білій сорочці) під час представлення

 

«Олімпіакос»: у пошуках захисників Пірею

Початок нового року ніби не віщував ніяких перемін у тренерському штабі пірейців. Четвертого січня «червоно-білі» у чемпіонаті обіграли «Платаніас» – 2:1 (Н'Дінга, Мітроглу ), як через два дні прогримів грім серед ясного неба – на офіційному сайті «Олі» красувалася новина: «ФК «Олімпіакос» оголошує про припинення співпраці з тренером Мічелом Гонсалесом». От тобі й на! Іспанський фахівець виграв для флагмана грецького футболу два «золота» країни, Кубок Греції, команда ледве не вийшла з групи ЛЧ, створивши конкуренцію грізним «Ювентусу» та «Атлетико». Однією з версій такого несподіваного вчинку керівництва «Олі» є те, що Мічел не зійшовся характером з Крістіаном Карамбе. Пам’ятаєте цього патлатого француза? Можна заодно пригадати його екс-дружину Адріану Скленарікову:). На сьогодні Крістіан, що родом з Нової Каледонії, працює у Піреї радником.

На кубкову гру проти «Фостіраса» (07.01.2015) «червоно-білих» виводив легендарний Антоніс Нікополідіс. Голкіпер-тренер виставив наполовину резервний склад, що не завадило його команді здобути «суху» перемогу – 2:0. На початку матчу з пенальті відзначився Костас Фуртуніс, а наприкінці зустрічі забив Дімітріс Діамантакос. До слова, усі дев’яносто хвилин на лівому фланзі «Олі» відбігав колишній донеччанин Геворг Казарян.

Після цього команду офіційно прийняв португалець Вітор Перейра, який свого часу тренував «Порту». Дебют для земляка Луїша Фігу виявився вдалим: «Олімпіакос», попри втрату Дельвіна Н'Дінга (вирушив на КАН), на виїзді здолав «Ксанті» – 1:3. Дублем розписався Константінос Мітроглу, один раз влучно поцілив Матьє Доссеві, якому останній пас віддав Ібрагім Афеллай. Конголезця ж поки у центрі поля підміняє македонський швейцарець Пайтім Касамі. Далі слідувала виїзна перемога над аутсайдером «Нікі Волосом» – 0:3. От тільки авторів голів у цій зустрічі, незважаючи на розгром, ви не знайдете. Справа у тому, що «НВ» знявся з розіграшу Суперліги, а «Олі» зараховано технічну перемогу.

Три дні тому «червоно-білі» вдома обіграли міцний «Панетолікос» – 2:0. Лише у другому таймі Доссеві та Йоанніс Маніатіс засмутили кіпера гостей Стефанакоса. Варто відзначити прохід правим флангом Джимі Дурмаза та його чудову гольову передачу на капітана.

Перейра грає по «мічелівській» схемі 4-2-3-1, яка поки дає результати, та мріє про підсилення центру оборони. Нагадаємо, що у грудні про кінець кар’єри оголосив француз Ерік Абідаль, а іспанець Альберто Ботіа травмований. У 2015 році своє вміння на позиції центрбека демонстрували Анастасіос Авлонітіс, Дімітріос Сіовас, Праксітеліс Воурос. За чутками, португалець прагне орендувати земляка Нету («Зеніт») або ж Джолеона Лескотта («ВБА»). Але поки що головна команда поповнилася виконавцем молодіжного складу Казімом Лачі. Албанський центральний півзахисник відзначився чотирма м’ячами у юнацькій Лізі чемпіонів.

На сьогодні клуб, у якому під керівництвом Олега Блохіна виступали дніпропетровці Геннадій Літовченко і Олег Протасов, лідирує у Суперлізі, а із сорока п’яти командних голів – десять провів Мітроглу.

        Мітроглу: цього грецького "гопліта" слід побоюватися "дніпровській" захисній фаланзі

«Генгам»: змарновані нагоди та привид Ліги 2

Буквально кожна французька команда Ліги 1 у період проведення КАНу втрачає не одного африканського футболіста. Клуб з Бретані обійшовся відносно «малою кров’ю». До Екваторіальної Гвінеї відправилися правий захисник Байссама Санко (Гвінея), центральний хав Самбу Ятабаре (Малі), нападник Ладіслас Дуніама (Конго), зважаючи, що останній є резервним форвардом.

Найпершим матчем після Нового року для хлопців Жослена Гурвеннека стала кубкова зустріч проти «Дінан-Леона» – 3:0 (Бовю, 51, 64, Пьє, 81). З аматорами-земляками «Генгам» вибрав захисну схему 4-5-1. Проти аутсайдера Ліги 1 –  «Лансу», месьє Жослен зіграв уже 4-2-2 (вінгери)-2. Травмованого капітана і опорника Ліонеля Матіса підмінив сенегалець Мустафа Діалло. «Генгам» у рідних стінах закономірно здобув три очки – 2:0 (Мандан, 17, Бовю, 76, пен).

Наступний матч бретонці провели не менш класно, але… програли. Звісно, «Монако» – не «Ланс», однак хто винен, що Жиресс і Санкаре не реалізували хороші моменти, а Клаудіо Бовю взагалі з кількох метрів влучив у поперечину! На початку зустрічі провалилася оборона «Генгаму», чим скористався Бербатов. Однак суперник «Динамо» мав кілька вищезгаданих нагод, аби зрівняти рахунок. Наприкінці першого тайму червону картку отримав нападник гостей Крістофер Мандан, і «монегаски», взявшись за розум, розпочали грати яскравіше. У додатковий час крапку поставив Антоні Мартіаль – у півфінал Кубка ліги проходить «Монако».

У останній грі чемпіонату проти «Марселю» бретонці, обравши знайомі 4-5-1, знову змарнували кілька гольових шансів: Санкаре пробив у штангу, а найкращий голеадор клубу Бовю не реалізував вихід тет-а-тет з Мандандою. За шість хвилин до кінця основного часу рахунок відкрили господарі – постарався Леміна, а через кілька хвилин Жиньяк вдруге розстріляв Жонаса Лессля. На останніх секундах Бовю таки відзначився, з пенальті. Але толку: три бали падає у скарбничку «Марселя», а «Генгам»  хоч і перебуває на тринадцятому місці, до зони вильоту команді рукою подати.

Тепер кілька слів про підсилення клубу. Першого січня керівництво «чорно-червоних» підписало у «Клермон Фут» лівого півзахисника Яніса Салібура. Контракт розрахований на 3,5 роки.

                                               Голеадор бретонців Клаудіо Бовю

«Баварія»: за ігровою практикою – у Катар

Наостанок ми лишили найбільш бажану команду на теренах нашої неньки-України. Як і її майбутній суперник, «Баварія» відправилася у теплі краї, а точніше – у Катар. Трапилося це дев’ятого січня. Хосеп Гвардіола узяв в країну шейхів і нафти 26 виконавців, у тому числі і травмованого Хаві Мартінеса. Однак не полетіли у Доху «пошкоджені» Філіп Лам та Тіаго Алькантара. Нагадаємо, що нещодавно мюнхенці розсталися з Джерданом Шакірі (орендований «Інтером»), а захисник П’єр-Еміль Хейб'єрг опинився не у «Севільї» чи «Бордо», як прогнозували, а у «Аугсбурзі».     

В Азії німецький гранд показав як треба грати у футбол збірній «зірок» катарського чемпіонату – 4:1 (Вайзер, 3, 14, Рібері, 43, Пісарро, 90+1). Дубль оформив не, скажімо Томас Мюллер чи Маріо Гьотце, а 20-річний правий півзахисник (захисник) Мітчелл Вайзер! Також із гравців неосновного складу Пеп випробував молодь: центрального півзахисника Джанлуку Гаудіно, лівого вінгера Курта Зінану, нападника Міхаеля Ебервайна. Зіграв і перспективний центрхав Себастьян Роде. Зважаючи на травму Хаві Мартінеса, швидше за все цей екс-футболіст «Айнтрахту» з’явиться у Львові (чи побачимо в дії Хабі Алонсо або ж обох виконавців одночасно?). Ворота проти місцевих «зірок» захищали два кіпери: Пепе Рейна, Леопольд Цінгерле. Де був Нойєр? Склав компанію Ліонелю Мессі та Криштіано Рональдо під час відомої нам церемонії.

До матчу з «Аль-Хілалем» Мануель уже знаходився у тренувальному таборі баварців. З таким самим рахунком опонент «Шахтаря» розбив команду з Саудівської Аравії. Відзначалися Данте, Швайнштайгер, Левандовські, Пісарро. У складі саудів, незважаючи на нафтодолари, немає зіркових легіонерів. Хіба зо можна виокремити румуна Міхая Пінтілія («Пандурій», «Стяуа») та бразильського заробітчанина Тіаго Невеса («Флуміненсе», «Гамбург», «Фламенго»). 23 січня «Баварія» зіграє «товарняк» з «Бохумом», а через тиждень спробує уже в офіційному матчі здолати вкрай непростий «Вольфсбург».

Щодо покупок, то поки один з найбагатших клубів Європи веде себе скромно. На рівні чуток залишається можливий трансфер Месута Озіла, а влітку до Мюнхена офіційно перебереться молодий півзахисник «Лейпцига» Джошуа Кімміх.

              

                               У Катарі баварці зустріли "зенітівця" Анатолія Тимощука