УКР РУС

"Нам необхідно робити акцент на гру в атаці". Андрій Шевченко – про тактичні експерименти, зимовий збір збірної України і гру з Фінляндією

25 квітня 2017 Читать на русском
Автор: Олександр Гапоненко

"Футбол 24" записав інтерв'ю з головним тренером збірної України.

Для того, щоб записати це інтерв'ю з Андрієм Шевченком, довелося проявити трохи терпіння. Понеділок 24 квітня виявився досить насиченим днем у стінах Будинку футболу. Нарада штабу національної збірної, зустріч клубів Прем'єр-ліги з обговоренням формату чемпіонату та інших не менш важливих питань (наприклад, про право орендованих футболістів виступати проти "своїх" команд), проводи юнацької збірної України U-17 Сергія Попова на чемпіонат Європи. Всі ці заходи відвідав і Андрій Шевченко, звільнившись лише до вечора.

Журналісти, які прийшли на зустріч клубів УПЛ, і ваш автор, щоправда, особливо не нудьгували, прикрашаючи тривалу паузу спілкуванням з чиновниками та тренерами команд Прем'єр-ліги. Наприклад, з Віталієм Володимировичем Кварцяним.

На жаль, "найсмачніше" Віталій Володимирович приберіг не під диктофонний запис, в яскравих фарбах розповівши подробиці особистого життя своїх молодих та досвідчених футболістів. Однозначно був би черговий хіт в Youtube, але не судилося...

І нарешті, дочекалися. Андрій Миколайович спочатку приділив час юному футбольному вболівальнику Міші, який за допомогою хлопців з "2+2" записав з тренером збірної повноцінне інтерв'ю, а вже потім настала черга "Футбол 24".

– Андрію Миколайовичу, ви тільки що із зустрічі з клубами Прем'єр-ліги. Які її підсумки?

– Це була спільна зустріч з УПЛ. Був ряд питань, найголовніше з них, напевно, це формат чемпіонату, календар чемпіонату. Виходячи з календаря, повинні були враховуватися і ігри збірної України.

5 варіантів формату проведення чемпіонату України 2017/18

І дуже важливе питання – зимовий збір, який ми спробуємо провести спільно зі збірною України U-21. Дати можливість гравцям, які менше задіяні в національній збірній, щоб вони проявили себе. Подивитися на них, познайомитися, дати можливість їм зіграти.

– До якого рішення прийшли з приводу зимового збору?

– Клуби підтримали мою ідею. Дати повинні будуть співпасти з датами проведення зборів наших провідних клубів. Позитивна тенденція є, клуби погодилися. Зараз будуть прийматися чисто адміністративні рішення – з приводу місця проведення зборів, щоб не було великих переміщень і так далі.

– Які терміни проведення таких зборів?

– Швидше за все, це буде кінець січня – початок лютого. Якраз для того, щоб не заважати підготовці наших команд, а навпаки, можливо, стати спаринг-партнерами для них.

– Перед зустріччю з клубами у вас була також зустріч зі своїм тренерським штабом. Що обговорювали на ній?

– Обговорювали актуальні питання, наприклад, щодо проведення наступних зборів команди в червні: тут у Києві, потім виїзд до Австрії.

– По датах вже є визначеність?

– Звичайно. Тур закінчується 31 травня. Швидше за все, зберемо команду 2 червня. 2-го проведемо відкрите тренування, 3-4 червня будемо тут в Києві, а 5-го – у нас буде виліт до Австрії. 6 червня гра з Мальтою. З 7 по 9 червня ми залишаємося в Австрії. 10 червня переліт до Фінляндії, 11 числа – гра з фінами.

– Визначилися вже зі стадіоном, де відбудеться матч з Мальтою? Було три варіанти.

Ми вибрали стадіон в Граці. 45 хвилин їхати на автобусі від нашого місця дислокації. В принципі, 45 хвилин не так вже й довго, іноді ми на НСК "Олімпійський" з бази їдемо довше.

Наскільки мені відомо, ви не хотіли проводити збори в тому ж готелі, що і перед Хорватією. Змінили все-таки?

– Так, змінили готель. У новому готелі буде можливість тренуватися на двох полях. Я попросив, щоб знайшли готель, де два поля поруч. Тому що буде, швидше за все, 24-25 чоловік, тому нам треба мати більше можливостей для тренувань. У попередньому готелі було тільки одне поле.

– Після гри з Хорватією пройшло досить багато часу. Напевно, ви детально аналізували цю гру. Як вважаєте, чи правильно ви вибрали тактику на той матч? І чи поміняли б ви щось, якби провести гру зараз?

– Це неправильно ставити такі питання, тому що якщо рахунок негативний, то звичайно, щось поміняв би. Можливо, в плані підготовки.

Якщо проаналізувати матч з Хорватією, збірної України не вистачило реалізації. У першому таймі десь була нервозність, неправильне прийняття рішень в плані тримання м'яча. В якихось моментах ми могли зіграти простіше. Але це не говорить, що ми повинні були відходити від нашої системи гри. Це було головне хлопці витримали ту систему гри, про яку ми просили.

У другому таймі у нас була перевага (і в триманні м'яча, і за моментами), але ми її не реалізували. У першому таймі Хорватія, а це пристойна команда, створила певний тиск. У цих моментах нам треба було холоднокровніше зіграти, десь простіше, витримати момент, коли у хорватів з'явилася перевага, не пропустити м'яч. У цих моментах гри нам треба було зіграти впевненіше і якісніше.

Хорватія – Україна. 5 головних підсумків матчу

– У виборі складу ви досить консервативні. У вас завжди грає один і той же склад. Є футболісти, у яких є проблеми у грі за збірну, а у деяких футболістів є проблеми з ігровою практикою. У першому випадку це Віктор Коваленко, у другому Коноплянка. Чи будете ви більш гнучким при виборі основного складу або ж у вас є обойма з 11 осіб, на яких ви і розраховуєте?

– Я повинен бути консервативним вже зараз. Команда вже зіграла половину відбіркового циклу. Ми намагаємося і запрошуємо нових людей. Той же Матвієнко в минулій грі дебютував і відразу вийшов в стартовому складі.

Що стосується Жені Коноплянки, то на той момент у нас на його позиції конкурентів не було. При цьому він добре виглядав на тренуваннях. Вважаю, що в матчі проти Хорватії в другому таймі він виглядав гідно.

– Ви вже неодноразово говорили про зміну тактичної схеми гри на товариські матчі. Будете експериментувати? Якщо не секрет, що це будуть за зміни?

– Як я вже сказав, експериментів у захисті ми робити не будемо. Ми не можемо зараз так швидко перебудувати команду, граючи за іншою схемою. Ми будемо грати в 4 захисники, а що стосується гри попереду, то ми можемо перейти на інше розташування гравців. У нас достатня кількість виконавців, які можуть змінювати позиції.

Ми можемо, наприклад, перебудуватися на 4-3-2-1. Чи можемо спробувати зіграти трішки вище крайніми захисниками.

Нам необхідно робити акцент на гру попереду, в атаці. У нас недостатня кількість гравців присутня в штрафному майданчику суперника в завершальній стадії. Ті моменти, які у нас були з хорватами, підтвердили це. Якщо ми атакуємо, то ми повинні великою кількістю гравців перебувати в штрафній, щоб завершувати ті флангові атаки, які у нас проходять.

– Зміна тактичної схеми на таку матиме на увазі, що Коноплянка і Ярмоленко змінять свої амплуа? Або ж будуть використовуватися інші футболісти?

– Зараз говорити рано. Ми можемо грати 4-2-3-1, можемо пробувати 4-3-2-1. Будемо дивитися у тренувальному процесі, в нас є можливість моделювати ці ситуації.

У нас є 3 дні, будуть 2 дворазові тренування. У тренувальному процесі подивимося, яка схема буде краще працювати. Це і спробуємо в грі з Мальтою. Можливо, ми спробуємо по тайму зіграти за різними схемами, подивимося. Будемо виходити з тренувального процесу.

– Яка ваша думка щодо домашніх стадіонів на завершальні ігри відбору? Матч з турками планується провести в Харкові, а заключний проти хорватів в Києві. Це було ваше прохання?

– Ми намагаємося дати регіонам ігри національної збірної. УЄФА дозволив нам грати в Харкові, Львів "закритий" (дискваліфікація на весь відбір ЧС-2018 – прим. Футбол 24), в Одесі ми вже зіграли. Також ми зіграли товариську гру в Харкові. Це було свого роду тестове відкриття, все пройшло нормально. Тепер ми плануємо з Туреччиною зіграти там. Ну і в Києві буде заключна гра.

– Швидше за все, це буде вирішальний матч?

– Ми зараз знаходимося на такому етапі, де у нас кожен матч вирішальний. Ми розглядаємо всі варіанти. Починаючи з матчу проти Фінляндії, у нас всі матчі вирішальні. Очки нам втрачати не можна.

– До фінів ви вже почали готуватися. Які сильні сторони у цієї команди?

– Найсильніші сторони – гра головою. Вони добре використовують стандартні положення. Команда змінила тренера (в грудні 2016 року Ханса Баке змінив Маркку Канерва – прим. Футбол 24), гратиме вдома. У них буде величезне бажання зіграти добре у себе вдома. У них є ключові гравці, двоє з них брати участь в цьому матчі не будуть (через перебір карток дискваліфіковані на матч з Україною захисник Паулус Араюурі і півзахисник Александер Рінг – прим. Футбол 24).

– І в першому матчі у збірної Фінляндії було багато втрат...

– Втрати будуть завжди і у всіх. У фінів немає явних лідерів, вони можуть вважатися такими для їх команди, але рівень всіх їх футболістів приблизно однаковий.