УКР РУС

Нахабне вбивство у Генгамі?

22 лютого 2015
Автор: Андрій Омельницький

Після кількамісячної перерви до футбольних уболівальників повернулися єврокубки.Зголодніли за футболом і українські фани, адже в національному чемпіонаті ще триває зимове міжсезоння.

На єврокубкову арену вийшли цього тижня донецький «Шахтар», київське «Динамо» і дніпропетровський «Дніпро».

Попри прогнози скептиків, донеччани у першому матчі 1/8 фіналу Ліги чемпіонів завдяки підтримці «Арени-Львів» зуміли не поступитися ґранду європейського футболу – мюнхенській «Баварії». Погодьтеся, багато хто не вірив, що «гірники» зможуть досягти успіху в грі проти чемпіонів Німеччини, зваживши на те, що перед цим баварці «порвали» «Гамбург», як «Тузик грілку», – 8:0.

Одразу стало зрозуміло, що підопічні Хосепа Гвардьоли не збираються «тягнути резину». Вже на другій хвилині німці завдали перший удар по воротах Андрія П’ятова – пробивав Бастіан Швайнштайгер. Мірча Луческу обрав прагматичний підхід до гри з «Баварією» – донеччани в першу чергу зосередилися на захисті своїх позицій. Враховуючи атакувальний потенціал німецької команди, думаю, це логічно. Як і належить фавориту, мюнхенці взяли до ніг ініціативу, наполегливо шукаючи щілини в обороні «Шахтаря». Перша реальна нагода відзначитися голом у «гірників» з’явилася в середині першого тайму, коли Ярослав Ракицький «розрядив гармату» – Мануель Нойєр лише з другої спроби зумів зафіксувати м’яч.

Друга половина гри розпочалася за схожим сценарієм, як і перша. Хвилю радості у вболівальників української команди викликало вилучення Хабі Алонсо на 65-тій хвилині, коли той отримав другий «гірчичник» за зрив атаки суперника. «Гірники» не зуміли скористатися чисельною перевагою, вирівняли гру, однак на більше не спромоглися. Як би там не було, домашня нульова нічия – непоганий результат перед матчем-відповіддю з баварцями. Шанси обох команд на вихід у чвертьфінал рівні. Розслаблятись не варто, адже на «Альянц-Арені» солодко точно не буде.

З української єврокубкової трійці найбільше вразив «Дніпро». Зазвичай наші ФК після зими важко входять в ігровий ритм офіційних матчів. До того ж суперник українців в 1/16 фіналу Ліги Європи пірейський «Олімпіакос» останнім часом виглядає досить грізно, не помічаючи суперників у внутрішній першості. Після нудного першого тайму «дніпряни» досягли свого на початку тайму другого. В обох випадках, коли забивались голи, не обійшлося без допомоги самих греків – перед тим, як опинитись у сітці воріт, м’яч торкався гравців грецької команди. Надійно зіграв захист дніпропетровців. Вписалися в гру команди новачки «Дніпра» – Ежидіо і Роман Безус. Мирону Маркевичу, як і три роки тому з «Металістом», знову вдалося обіграти «Олімпіакос». Рахунок 2:0 – цілком комфортна перевага дніпропетровської команди перед матчем-відповіддю 26 лютого.

Величезне розчарування спіткало наприкінці минулого четверга вболівальників київського «Динамо». Цього разу не через гру команди, а через незрозумілі дії арбітра матчу словенця Славка Вінчіча. Востаннє, мабуть, українські вболівальники згадували з арбітрів «незлим тихим словом» угорця Віктора Кашшаї, який не зарахував чистий гол Марко Девіча у ворота англійців на Євро-2012. «Генгам» – твердий середняк Ліги 1. В останніх десяти іграх національного чемпіонату французька команда програла лише раз. «Динамівці», в яких, на відміну від суперника, величезний єврокубковий досвід, активно розпочали перший тайм. За старання кияни були нагороджені на 19-тій хвилині матчу, коли Мігель Велозу одним дотиком переправив круглого у ворота «Генгама» після прострілу Артема Кравця. Французи відповідали доволі грубою грою і провокаціями. «Динамо» взяло гру під контроль і, здавалось, із часом лише закріпить свою перевагу в рахунку. Однак тут втрутилися темні сили футболу, а точніше, головний арбітр зустрічі Славко Вінчіч. Наприкінці першої сорокап’ятихвилинки він видалив із поля двох динамівців – Андрія Ярмоленка і Юнеса Беланда, який тільки-но вийшов на заміну. В обох випадках футболісти побачили перед собою пряме «червоне світло» за удар суперника по ногах. Обидва вилучення були досить неоднозначними... До того ж через травми змушені були покинути поле Джермейн Ленс і Сергій Сидорчук. На перерву кияни пішли не в найкращому настрої, а Сергію Реброву довелося добряче помізкувати, як після цього налаштувати своїх підопічних на другий тайм.

Після перерви активніше заграли французи. «Динамівці» змушені були оборонятися вдев’ятьох. Тут кияни заслужили похвали за стійкість характеру і самовіддачу. Навіть попри пропущені два голи і програш у першому матчі, «Динамо» за такої непростої ситуації спромоглося награти на цілком задовільний результат. Битва програна, але війна ще вся попереду. Думаю, 26 лютого в матчі-відповіді на «Олімпійському» «динамівці» будуть як ніколи мотивовані, заряджені на боротьбу і доведуть, хто насправді в цій парі сильніший.