УКР РУС

Нагорняк пригадав, як пережив небезпечну епідемію в Китаї

9 квітня 2020 Читать на русском

Наставник юнацької збірної України U-16 Сергій Нагорняк розповів про те, як свого часу пережив епідемію SARS.

"У 2001–2003 роках я грав у Китаї за команду Шаньдун Лунен із міста Цзінань. У листопаді 2002-го неподалік Пекіна почалась епідемія SARS – важкого гострого респіраторного синдрому. Як наслідок, чемпіонат країни зупинили. Сумарно карантин тривав десь півтора місяця, ще якийсь час відбувалась підготовка до відновлення сезону.

"Кадар залишається заручником ситуації": агент пояснив, чому екс-динамівець не може прибути в Китай

Коли все почалось, я встиг літаком відправити сім’ю до України. Загалом повітряне сполучення не перекривали, а обмежили: перші два тижні карантину літаки майже не літали, потім усе потроху відновилося. Сполучення між містами та провінціями теж не перекривали, однак ввели запобіжні заходи: припустімо, в’їжджаєш на машині в якийсь населений пункт, у тебе міряють температуру. Щодо житла у моїй команді був такий принцип: китайці жили на базі, іноземців селили або в готелі, або на квартирах. Я жив на квартирі, однак мій будинок був десь за 100 метрів від нашої тренувальної бази. Тож перші два тижні карантину харчувався саме там. Із часом нам дозволили виходити в місто. У цілому психологічна атмосфера була не дуже хороша, втім, набагато легша, ніж сьогодні.

Та найголовніше те, що у нас не переривалися тренування. Причому справжні – всією командою, а не групами футболістів. А вечори проводили так: я спілкувався ще з трьома іноземцями, ми збиралися у когось на квартирі, грали, наприклад, у карти, а вечерю замовляли в ресторані. Замовляли наступним чином: з нами постійно був місцевий таксист, ми брали з ресторану меню, показували йому пальцем, що нам купити, він їхав і привозив, а ми розплачувалися. Коштувало це копійки.

Загалом, китайці – дуже дисциплінований народ. Їм сказали "не можна", вони й виконували. Нам, іноземцям, не забороняли нічого, а "наполегливо просили" – дуже ввічливо. Запам’яталось, як виходиш у місто чи в супермаркет, і всюди порожньо, хоча за нормальних умов усе нагадувало мурашник", – розповів Нагорняк у коментарі офіційному сайту УПЛ.

"Після 18:00 вихід на вулицю заборонено". Українець на Кіпрі про особливу мотивацію, ПАОК і барбекю з Худоб'яком