УКР РУС

Надія Польщі на вістрі атак "Динамо". Лукаш Теодорчик

26 серпня 2014 Читать на русском

Пропонуємо познайомитись із "без п'яти хвилин" новобранцем київського "Динамо" Лукашем Теодорчиком, який попри досить молодий вік встиг собі зробити ім'я на батьківщині.

Польський форвард, якого у Польщі вже почали іменувати "новим Лєвандовскі" розпочинав свою кар'єру у клубі "Вкра" зі свого рідного міста. В 2010 році Теодорчик перебрався до "Полонії", що звісно ж стало великим стрибком у кар'єрі гравця. Тут юний центрфорвард провів 30 матчів і забив 8 голів.

Теодорчик зацікавив своєю грою босів "Леха" і після трьох сезонів у "Полонії", він у сезоні 2012/13 перебрався до команди з Познані. У новому клубі Теодорчик розкрився по-новому. За два сезони у "Леху" Теодорчик відзначився 24 голами у 50 матчах у всіх турнірах. Така результативність у 23-роки є досить непоганою, що не могло залишитись непоміченим і у 2013 році Теодорчик отримав виклик у національну збірну Польщі.

За головну збірну країни Лукаш Теодорчик вперше зіграв 2 лютого 2013 в товариському матчі з Румунією. Нападник відіграв весь матч, забивши 2 голи і віддавши гольову передачу на Шимона Павловського. Варто зазначити, що ця зустріч була визнана ФІФА неофіційною, а румуни грали другим складом.

Правда після цього, у збірній він зіграв лише у чотирьох офіційних матчах, загалом 84 хвилини. Жодного разу засмутити суперника футболісту не вдалось. Варто відзначитись, що Теодорчик брав участь у двох матчах кваліфікації до ЧС-2014, проти України і Сан-Маріно. Ще два матчі, у яких брав участь Теодорчик були товариськими проти Шотландії та Ірландії.

Останній матч, який ніби так само не було визнано офіційним, Теодорчик провів за збірну у січні 2014 року проти Норвегії. В цьому матчі форвард не запам'ятався абсолютно нічим, окрім червоної картки, яку він отримав на 63 хвилині.

У нинішньому сезоні польскої Екстракласси форвард у трьох матчах відзначився трьома голами.

В цілому Теодорчик досить атлетичний футболіст з непоганим ударом з обох ніг. Нападник "Леха" високий - 185 см, його вага 76 кг. Така антропометрія дає йому змогу успішно боротись на другому поверсі. Мінусами гравця є його запальний характер, через що він частенько отримує попередження на рівному місці. Але хлопцю 23 роки і його дисципліну можна легко підняти при правильному підході.

У серпні з'явилась інформація, що Теодорчиком зацікавилось київське "Динамо", яке залишилось на старті сезони лише з одним форвардом Артемом Кравцем. Отже, керівництво почало пошук якісного, але недорогого підсилення. Відтак, найкращим економ-варіантом підсилення атаки киян став молодий амбітний поляк.

Тепер до шансів закріпитись у основі і взагалі місця Теодорчика на полі в складі "Динамо".

Почнемо з того, що "новий Лєвандовскі" дійсно має хороші навички фінішера і не боїться брати на себе гру, але швидкості форварду явно бракує. Також Теодорчик не надто впевнено грає головою. Вцілому Теодорчик нагадує того ж Кравця. Давайте спробуємо розібратись, хто з них сильніший, хто принесе більше користі "Динамо" і чи будуть ці два футболісти партнерами на полі чи кокурентами за місце в нападі.

Відразу хотілося б зазначити, що Теодорчик однозначно додасть варіативності в атаці киян, чого так катастрофічно не вистачає команді Реброва. Теодорчик більш різноплановий гравець, ніж Кравець, який звик грати суто на вістрі. Також поляк набагато переважає українського форварда у виборі позиції і реалізації моментів. У Теодорчика вагомою зброєю є і його дальній удар, яким він нерідко засмучував голкіперів. Окрім цього всього, Теодорчик молодший, але ігрової практики мав набагато білше за Кравця, який багато часу пропустив черз травми і через те, що просто програвав конкуренцію Ідейє та Мбокані.

Ніби непоганий форвард Теодорчик на перший погляд, але проблема в тому, що він нестабільний і ця риса є наслідком його запального характеру і недисциплінованості. В психологічному плані Кравець набагато стійкіший. В ігровому дещо слабший в тому смислі, що він є таким собі форвардом таранного типу старої формації. Тобто, він в основному при атаках своєї команди грає роль стовпа, приймаючи м'яч і скидаючи партнерам, які підтримують наступ другим темпом. А також при позиційних атаках в основному пасеться в карній зоні суперника на межі офсайду, намагаючись протиснути оборонців. Якби це в нього виходило як в Маріо Гомеса, Клозе чи Дрогба, тоді нема питань. А так...

Іноді складається враження, що Кравець вже досяг певного максимуму у розвитку і зупинився. В цей же час Теодорчик додає з кожним сезоном у різноманітності і якості техніко-тактичних дій. Додає, але повільно.

Що нам кажуть цифри про майбутніх партнерів-конкурентів у "Динамо". За антропометричними даними футболісти практично однакові. Вони обидва правоногі. А тепер подивимось статистику ТТД гравців у середному за матч.

Отож, кількість ударів за матч. Кравець - 3, Теодорчик - 4.

Ключові передачі. Кравець і Теодорчик - 1,4.

Дріблінг. Кравець - 3 спроби (успішність - 66%), Теодорчик - 1,8 (успішність - 51%).

Навіси. Кравець - 0,42, Теодорчик - 0,87.

Голів за матч. Кравець - 0,5, Теодорчик - 0,8.

Єдиноборства. Кравець - 25 (виграних 37%), Теодорчик - 26 (виграних 39%).

Верхові єдиноборства. Кравець - 9 (виграних 33%), Теодорчик - 12 (виграних 40%).

Відбір. Кравець - 1,9 (успішність 58%), Теодорчик - 1,3 (успішність 51%).

Передачі. Кравець 26 (точність 79%), Теодорчик - 23 (точність 65%).

Звісно гравці грають в різних командах за різними тактичними схемами, але все ж різниця помітна.

Насправді, у "Динамо" буде два схожі гравці  на позицію висунутого нападника. Вдвох одночасно на полі вони навряд будуть з'являтись при нинішній ігровій схемі Реброва. Хоча, якщо команда все ж втратить Беланда до кінця трансферного вікна, а Гармаш скоріше за все буде ще, на жаль, довго лікуватись, то поляк може зіграти другим нападником, розташовуючись дещо нижче Кравця, тобто під форвардом. Знов таки, важливо, що Теодорчик є різностороннім гравцем може грати як на вістрі атаки, так і відтягнутого нападника.
Але за вище наведеною статистикою видно, що у поляка є проблеми з пасом і створенням гольових моментів. Частенько форвард приймає досить дивні рішення і безтолково втрачає м'яч.

Футбольний функціонер Костянтин Мазур, який давно живе у Польщі і спостерігав за розпіареним Теодорчиком, коли той ще грав у "Полонії", відверто не рекомендує киянам купляти гравця. За словами експерта Тедорчик є доволі посереднім футболістом навіть у чемпіонаті Польщі, а в нинішньому сезоні він дуже сильно здав і керівництво "Леха" вирішило позбутись гравця, поки той не зіпсував собі репутацію і на нього тримається стабільна ціна у 4 млн євро. Також Мазур зазначає, що порівняння Теодорчика і Лєвандовскі є вкрай некоректним, адже Лукашу дуже не вистачає гольового чуття і бомбардирського інстинкту, яким наділений Лєвандовскі.

Після останнього матчу Теодорчика у складі "Леха", який команда провела проти "Погоні", преса жорстко пройшлась по форварду: "Початок матчу був цілком непоганий у виконанні обох команд але найкращу ситуацію змарнував Теодорчик", "Теодорчик мав велике бажання грати, але деякі його паси просили небесної кари" - ось так охарактеризували польські спортивні журналісти гру молодого "дарування".

Як складеться доля Теодорчика в "Динамо", чи стане він у Києві новим Лєвандовскі, а може і перевершить зіркового земляка, покаже лише час. Наразі чекаємо дебюту молодого талановитиго поляка в біло-синій формі команди Реброва  і побажаємо йому успіхів у великому українському клубі.

Марк Копич, Футбол 24