УКР РУС

На титул Ліверпуля не зазіхають, страх грандіозного штрафу, план поновлення сезону – головне з коронавірусної наради АПЛ

22 березня 2020 Читать на русском

19 березня представники клубів АПЛ обговорили ситуацію з коронавірусним карантином в режимі телефонної конференції та вирішили продовжити паузу до кінця квітня. З допомогою інсайдів The Athletic та інформації інших британських видань відповідаємо на найважливіші запитання.

Наскільки реально відновити сезон 30 квітня?

Всі розуміють, що у визначену дату, скоріш за все, АПЛ не відновиться. Однак клубам потрібно було провести чітку межу. Отримавши конкретику, вони можуть оцінити ситуацію та повідомити футболістам плани на найближче майбутнє.

АПЛ перенесла дату відновлення чемпіонату

30 квітня – найприйнятніший варіант. Судячи з медичних звітів, раніше точно не буде можливості грати. А завчасно продовжувати паузу, наприклад до 30 травня, також немає сенсу, щоб потім не кусати лікті, що могли стартувати швидше.

У деяких учасників зустрічі склалося враження, що АПЛ піде на все, щоб відновити сезон до кінця травня. Навіть якщо доведеться грати за порожніх трибун. Поки що клуби таку опцію не обговорювали, але багато хто готовий зробити рішучі кроки, щоб задовольнити трансляторів.

Ця інформація підкріплюється інсайдом The Telegraph: сезон в Англії планують відновити 1 червня і до 11 липня завершити, включаючи 9 турів АПЛ і Кубок Англії.

Як ця затримка вплине на наступний сезон?

В ідеалі – ніяк. Якщо коронавірус дозволить повернутися на поле до початку літа, за півтора місяця дограють попередній чемпіонат. Матчі без глядачів вважаються прийнятними, аби встигнути завершити цей сезон і вчасно (8 серпня) розпочати наступний.

Про відпустку футболістів ніхто серйозно не хвилюється, враховуючи довгу карантинну паузу. Очікується, що їм вистачить 2 тижні перерви між кампаніями, а не заявлені у звичайному режимі 6 тижнів. Тим більше, що перенесений чемпіонат Європи якраз би й тривав до середини липня.

Як вирішиться питання літнього трансферного вікна?

Про це активно говорили, бо існує чимало нюансів, пов'язаних з контрактами. В угодах футболістів є опції продовження співпраці, які повинні бути активовані до певної дати – зазвичай до середини травня. Але клуби не зможуть приймати рішення, не знаючи свій бюджет на наступний сезон, не відаючи, в якому дивізіоні вони гратимуть.

Наступна зустріч представників відбудеться через 3 тижні. За цей час сторони помізкують, як вийти з ситуації. Поки що пропонують змістити дати в контрактах так, щоб вони відповідали зміненому календарю сезону, якщо з цим погодиться Асоціація професіональних футболістів.

Насправді клуби не надто стурбовані щодо цього. Всі впевнені, що здоровий глузд візьме верх, а контракти будуть переписані. Зазвичай угоди футболістів розраховані до 30 червня. Продовження до 30 липня виглядає цілком нормально.

Популярна думка: "Переконати футболістів пограти за клуб ще два тижні в такій ситуації – не проблема". Керівний орган ФІФА, який відповідає за трансфери, повинен допомогти.

Чи може поточний сезон бути анульований?

Під час конференції було прийнято рішення, що сезон-2019/20 повинен бути завершений у будь-якому разі. Жодних натяків на те, щоб відібрати в Ліверпуля перший за 30 років титул, від учасників зустрічі не було.

Букмекери визначили чемпіона Англії та почали виплачувати гроші

Виконавчий віце-голова Манчестер Юнайтед Ед Вудворд найбільш завзято виступав за продовження сезону. Він стоїть на тому, що потрібно дограти навіть у вересні чи жовтні, якщо цього вимагатиме ситуація.

Всі представники налякані величезним штрафом, який доведеться виплатити трансляторам. Sky і BT Sport можуть зажадати від клубів повернення 762 мільйонів фунтів, щоб покрити матчі до кінця чемпіонату, які згорять у випадку зупинки. Це вважатиметься порушенням договору.

Бродкастери все ж мають піти на компроміс і знизити суму штрафу, зберігши хороші стосунки з АПЛ. Втім, гроші за трансляції – не єдина фінансова проблема. Клуби ризикують оплатою від титульних спонсорів, які відповідно до контрактів повинні потрапляти на екрани ТБ. Деякі клуби за оцінками втратять 5-6 мільйонів фунтів за матч.

Постраждають не лише футболісти, а й персонал, не лише скромні клуби, а й гранди, де рахунок не на сотні тисяч, а на сотні мільйонів. Тому анулювання сезону вважається найстрашнішим сценарієм, якого до останнього уникатимуть.

АПЛ може отримати ще два місяці для завершення сезону, якщо піде на серйозні жертви

Які є альтернативи?

Представники Вест Хема та Брайтона стурбовані, що сезон не вдасться завершити. Якщо коронавірусний карантин триватиме до липня, дограти 9 турів поточної АПЛ і вчасно розпочати наступну – нереально.

Виконавчий директор Вест Хема Каррен Бреді написала колонку в The Sun, що "єдиним справедливим рішенням буде ануляція нинішнього сезону". Але така думка не зустріла жодної підтримки, її розкритикував навіть власник ВХЮ Девід Салліван. Щоправда, коронавірус може по-справжньому врятувати клуб Ярмоленка: "молотобійці" лише завдяки різниці голів поза зоною вильоту, а так ризик пониження в класі зникає.

У випадку затягнення пандемії, яка не дозволить дограти сезон, клубам дійсно буде складно знайти рішення. Анулювати сезон – полетять судові позови від лідерів Чемпіоншипу Лідса та Вест Бромвіча. Зафіксувати поточні позиції – в суд подадуть Норвіч, Борнмут і Астон Вілла, які перебувають у зоні вильоту. Наразі ці варіанти офіційно не обговорювалися клубами. Надії на завершення сезону живі.

Які мотиви клубів?

Представники запевняють – справа не лише в грошах. Клуби вважають, що мають відповідальність перед своїми вболівальниками у важкі часи. "Футбол – це віддушина. Людей поглине нудьга, вони з'їжджатимуть з глузду. Трансляції матчів можуть врятувати психічний стан багатьох", – переконує один з учасників конференції.

Мессі без Роналду, 4 юні зірки, сенсаційний партнер Маліновського – збірна сезону до втручання коронавірусу