УКР РУС

На стадіонах Бундесліги: Пити лише малоградусне, а закусувати у Мюнхені... рукавом

10 березня 2014
Автор: Андрій Холявка

"Футбол 24" розповідає про табу, яких варто дотримуватися на німецьких аренах. Дехто, звісно, плює на обмеження з високої дзвіниці.

У позаминулому турі чемпіоніту Німеччини - у сотому північному дербі - на трибунах можна було побачити шарфи з написами "Scheiß HSV" (До біса, "Гамбурґ").

Такий знак "гостинності", звісно, на стадіоні у Бремені заборонений, проте "маємо, те що маємо".

Клуб, зрозуміло, що подбав про "порядок" - вже роками є вказівка, аби не пропускати таких фанатів на стадіон.

"Відвідувачам стадіону заборонено приносити зі собою речі, зокрема пов'язки з гаслами, баннери, прапори, плакати та транспаранти з образливим, расистським, ворожим, насильницьким, дискримінаційним, антидемократичним чи антидержавним змістом". Ось так звучить виписка з правил "Везер-Штадіону".

У принципі цей витяг з правил напевне майже однаковий для багатьох арен Німеччини. Однак кожен стадіон зі свого досвіду увів приписи, які, на перший погляд, видаються, принаймні, незрозумілими.

Якщо згадати, наприклад, церемонію нагородження переможця Ліги чемпіонів, то одним з незабутніх моментів святкування є запуск  у повітря конфетті гамми форми переможця. Виявляється, таке дійство заборонене на одній з арен представника Бундесліги. Мова про стадіон "Майнца", на трибунах якого "користуватися" великою кількістю нарізаного паперу та паперових згортків  заборонено. Тому й успіх оминає команду?

Стояти у зоні сидячих місць
На полі відбувається цікаве дійство, ви втомлені і сидите, аж раптом перед вами постає стіна із "геп", яка перетворює футбольне видовище вже на щось інше. Такого роду неподобство заборонено на багатьох стадіонах, зокрема у Ґладбаху чи Нюрнберґу. Але чи когось з уболівальників за таке покарали? 

Не так одягнувся!
На багатьох німецьких аренах заборонено проходити у сектор з уболівальниками суперника у "ворожих" кольорах. Наприклад, одягнути футболку дортмундської "Борусії" і пройти у сектор "Шальке"! Така витівка не лише небезпечна для життя. Вона просто заборонена! На деяках аренах ще пильно стежать, аби уболівальник не потрапив у ворожий сектор, наприклад, з ручкою, придбаною у клубному магазині суперника. Спокуса може охопити миттєво, а про наслідки можна здогадуватися.

Парасольки
У Бундеслізі уболівальники щораз частіше здобувають ліцензію на те, щоб змокнути. Чому? Бо парасольки на багатьох стадіонах належать до "зброї чи небезпечних предметів". Прихопив у зливу парасольку - залишай за межами стадіону або повертайся додому. "Хофенхайм" до цього припису ставиться найсерйозніше. Найменше можна змокнути у Нюрнберзі - там дозволяють брати зі собою мініатюрні парасольки. "Параплюїтам" сімейного класу зась!

Футбол не для "слабаків"!
Жодних жартів, якщо не враховувати слівце для хворих, наприклад, для тих, хто підхопив нежить. На арену "Хофенхайма" ви можете не потрапити, якщо випадково чхнете перед входом. Тоді вас можуть не пропустити як потенційне джерело заразної хвороби і вже вам буде не "на здоров'я", футбольне принаймні. Якщо пручатиметесь, то вам процитують пункт з відповідних Бундесзаконів про всілякі заходи із запобігання заразним хворобам та інфекціям.

Палаток не ставити і на стадіоні не ночувати!
Ще один кумедний припис. Якщо вам раптом захочеться переночувати на арені, де грає ваш улюблений гравець, то краще одразу змиритись з фіаско заздалегідь... Хоча можете перевірити знання приписів з боку працівників арени. Можливо і не виженуть! Все ж у Вольфсбурзі, Ґельзенкірхені та Ґладбасі напевне не варто перевіряти, адже там у правилах стадіону чітко прописані такі пункти.

Жодних повітряних кульок і фруктів!
Відвідувачі арени в Ауґсбурзі повинні зважати на своїх дітей, яким кортить принести на матч кульки. Їх не можна приносити, роздавати та запускати у повітря, якщо на  них якась реклама. Доведи потім комусь, що це не реклама була! А дитячі сльози вже пролились!

Любителі фруктів не зможуть з насолодою наживо стежити за грою чемпіонів Німеччини, адже на "Альянц-Арену" заборонено приносити фрукти. Напевне така заборона з'явилась після бананової атаки на екс-кіпера команди Олівера Кана.

Вувузели!
Майже на всіх стадіонах заборонені інструменти, які видають пронизливий звук. У Гладбасі найпрогресивніше - там прописали навіть заборону вувузел, відомих з мундіалю-2010 у ПАР.

НАПОЇ
З алкоголем справа зрозуміла. Заборонено! На багатьох стадіонах Бундесліги таки дозволяють втамувати спрагу за допомогою безалкогольних напоїв у "Tetra Pack"-упаковці ємністю від 0,25 до 1 літра. Але ж є дві арени, перед відвідинами яких варто напиватися вдома. Мова про стадіони "Майнца" та "Хофенхайма".

І наостанок, спецпропозиція чи, радше виняток, для українців. Уважно читайте. У Франкфурті можна приносити на стадіон СПИРТНІ напої до 15 "обертів", але у "тетра-паці". Розвів спиртячок - зафарбував і неси... Хто насправді перевірятиме "градус" міцності?

Не топчіть клумби!
У більшості приписів стадіонів Бундесліги йдеться про "шану" до газону. А в Ауґсбурзі, крім того, подбали і про квіти, і про кущики. Йдеш на футбол - у квіткову зону не заходь. Таке "неподобство", напевне, було б не до душі багатьом українським шанувальникам передматчевого "літроболу".

ШАРПАНИНІ НІ!
Вступати у фізичні суперечки з третіми особами та завдавати їм тілесних пошкоджень. Звісно, що такий припис  і у загальному законі є. Коли мова про третіх осіб, то мається на увазі напад двох інших. Це вже "групове"! Однак у Бремені вирішили наголосити на цьому пункті у правилах відвідин стадіону.

Щось дивного ми знайшли у правилах, але все таки писаних. У житті часто буває по-іншому...