УКР РУС

На пиятику до Фергюсона. Анонс 19 туру АПЛ

30 грудня 2011 Читать на русском

Головна подія постріздвяного туру - поєдинок у Ліверпулі, куди завітають "сороки".

Новий тур, як і попередній, позбавлений зіткнень між лідерами чемпіонату. При всій повазі до "Лівера" і "Ньюкасла", їх такими не назвеш. Однак простежується лейтмотив, який супроводжуватиме відразу шість матчів туру, а саме - повернення старих боргів. Шістьом клубам є що пригадати своїм кривдникам за попередній сезон. Хоч Альбіон - не Корсика і не Сардинія, вендета можлива й тут.

"АРСЕНАЛ" - "КВІНЗ ПАРК РЕЙНДЖЕРС"

"Емірейтс Стедіум" цими днями живе очікуванням лише однієї події - офіційного підтвердження оренди Тьєрі Анрі. Тож проблеми "Арсеналу" в чемпіонаті відійшли на другий план. Хоча вони таки існують! В матчі з "Вулверхемптоном" не вдалася гра капітанові - і одразу все пішло шкереберть. Статистика просто неймовірна - якщо не забиває ван Персі, то "Арсенал" практично стовідсотково приречений на втрату очок. Лише одного разу (!!!) "каноніри" перемогли в чемпіонаті без допомоги голландця. Якщо пригадуєте, це трапилося в матчі зі "Суонсі", де курйозний гол забив Аршавін. Ось і все. З іншого боку, в "рейнджерів" небагато шансів на те, щоб зіграти на території "Арсеналу" не гірше за "Вулвз". Вдруге спіткнутися на власному полі Венгер своїй команді просто не дозволить.

Прогноз "Футболу 24": 2:0

 

"СТОК СІТІ" - "ВІГАН"

Навіть попри відчутну поразку від "МЮ", колектив Роберто Мартінеса продовжує подобатися. "Латікс" вдалося уникнути тавра приреченої команди, яке їй вперто намагалися нав'язати. До слова, жодна з команд, які зараз замикають турнірну таблицю, не опускає рук. Дещо пригнічений вигляд має "Болтон", проте наступна перемога здатна збадьорити "скакунів". Повертаючись до "Вігана", слід відзначити ще одну приємну для цієї команди звістку - вчора "амністували" центрфорварда "латікс" Конора Саммона, якому загрожували триматчева дискваліфікація. І нехай з цього парубка небагато користі, адже в новому чемпіонаті він ще не забивав, широкий жест Футбольної Асоціації здатний впевнити "Віган" - доля до нього наразі прихильна. Від поєдинку на "Британії" не варто очікувати багато голів. Все ж атаки обох команд - одні з найменш результативних у Прем'єр-лізі. Зате характеру, впертості їм не позичати. Як відомо, де іскра - там і полум'я.

Матчі в минулому сезоні: 2:2 (Хут, Етерінгтон - Коллінз, автогол, Клеверлі), 0:1 (Родальєга)

Прогноз "Футболу 24": 1:0

 

"НОРВІЧ" - "ФУЛХЕМ"

Якщо брати до уваги пройдену турнірну дистанцію, то "Норвіч" заслуговує на суттєво кращу оцінку, ніж "Фулхем". "Канарки" зручно вмостилися посеред пелетону, та ще й попили крові в обох команд з Ліверпуля. Однак в останньому турі команду Пола Ламберта було не впізнати. Пропустивши від Бейла двічі, жовто-зелені приречено зупинилися, навіть не спробувавши як слід потурбувати захист "шпор". Із "Фулхемом" доведеться не легше. "Котеджерам" позаріз потрібні очки, а на виїзді вони почуваються вельми комфортно, в чому переконався не лише "Арсенал", а й "Челсі".

Прогноз "Футболу 24": 1:1

 

"ВЕСТ БРОМВІЧ АЛЬБІОН" - "ЕВЕРТОН"

А ось і перша з шести пар, де, як кажуть наші північні сусіди, "долг платежом красен". На "Гудісоні" досі не можуть пробачити "дроздам" те приниження, якого вони завдали господарям у першому колі попереднього чемпіонату. Навіть лідерам "Евертон" поступається вкрай нечасто з рахунком 1:4, а тут така оказія. Більше того, на "Хоторнс" ліверпульці також спіймали облизня. Настав час розплати? Варто визнати, що зараз колектив Девіда Мойєса переживає не найкращі часи. Вивезти один пункт із Сандерленда вдалося лише завдяки неймовірній помилці арбітра Ховарда Веба, який побачив пенальті там, де ним навіть не пахло. Натомість "Вест Бром" зараз - втілення стабільності. В останніх трьох матчах команда Ходжсона набрали сім очок і піднялася на 9 сходинку. Проте АПЛ - це такий турнір, де будь-які розрахунки регулярно летять коту під хвіст, варто лише розлюченому колективу хижо вишкірити ікла.

Матчі в минулому сезоні: 4:1 (Шарнер, Брант, Чой, Дістен, автогол - Кехілл), 1:0 (Мулумбу)

Прогноз "Футболу 24": 1:2

 

"СУОНСІ" - "ТОТТЕНХЕМ"

Автор цих рядків суттєво недооцінив команду Реднапа, коли припустив, що вона втратить очки в матчі з "Норвічем". На "Карроу Роуд" "шпори" діяли практично бездоганно, тож заслуга у впевненій перемозі належить не лише Гарету Бейлу, який оформив "дубль". "Суонсі" не справляє враження сильнішого колективу, аніж "Норвіч". Валлійці все частіше втрачають очки, а їх атака, м'яко кажучи, не вражає високою результативністю. Відтак, якщо "лебедям" вдасться створити проблеми гостям, "шпори" спроможні з ними оперативно впоратися.

Прогноз "Футболу 24": 0:2

 

"МЮ" - "БЛЕКБЕРН"

На "Блекберн" знову очікує надважкий виїзд - вже другий поспіль. За матч проти "Ліверпуля" кожен "волоцюга" заслуговує щонайкращих компліментів. Компліментів не стільки за гру, як за єдність, взаємопідтримку, усвідомлення спільної мети. На "Енфілді" ми, без перебільшення, стали свідками невеличкого подвигу команди Стіва Кіна. Щоб повторити такий трюк у Театрі мрій, звичайного подвигу буде недостатньо. "МЮ" смачно схрумкав "Вулвз" і "Віган". Навіть більш загартований "Фулхем" не став упоперек горла "дияволам". А якщо пригадати 2010-й рік, коли "Блекберн" тут поступився з рахунком 1:7, можна собі уявити ті емоції, з якими прибудуть "волоцюги" на "Олд Траффорд".

Натомість у сера Алекса спогади про "Блекберн" лише найприємніші. У травні "МЮ" зіграв на "Івуд Парк" внічию, яка дозволила "дияволам" завчасно оформити чемпіонський титул. Після цього Фергі пропустив зі Стівом Кіном келих-другий вина і спокійнісінько поїхав додому, тоді як коуч "Блекберна" хильнув ще й пива, а потім сів за кермо. Вкотре писати про наслідки, гадаю, немає сенсу...

Матчі в минулому сезоні: 7:1 (Бербатов-5, Парк, Нані - Самба), 1:1 (Руні - Емертон)

Прогноз "Футболу 24": 3:0

 

"ЧЕЛСІ" - "АСТОН ВІЛЛА"

Другого січня ці команди розіграли на "Стемфорді" неймовірну феєрію. "Аристократи" то поступалися, то зрівнювали рахунок...А коли вийшли вперед, "віллан" Кларк перекреслив усі сподівання на три пункти. Маємо підстави сподіватися на те, що щось подібне відбуватиметься й цього разу. Захист "Челсі" не є еталоном надійності, як і оборона бірмінгемців, зрештою. З огляду на те, що атака команди Боаша досить продуктивно діє навіть без участі Торреса, а "віллани" в останніх трьох турах зуміли вичавити всього лиш один гол, шанси "аристократів" на перемогу суттєво зростають. І це, зауважте, не враховуючи фактору власного поля, гострої потреби наздоганяти "Тоттенхем" тощо.

Матчі в минулому сезоні: 0:0, 3:3 (Лампард, Дрогба, Террі - Янг, Хескі, Кларк)

Прогноз "Футболу 24": 2:1

 

"БОЛТОН" - "ВУЛВЕРХЕМПТОН"

А ось і матч за шість очок, що безапеляційно потрапляє до трійки поєдинків, які редакція "Футболу 24" очікує з найбільшим нетерпінням. "Болтон" вже довів на "Блекберні", що баталії з безпосередніми конкурентами за виживання не становлять для нього особливої проблеми.У випадку перемоги "скакуни" не зможуть полишити зону вильоту, проте наблизяться до "вовків" на відстань одного пункту. Звісно, команді Міка Маккарті такі розклади не до вподоби. І хоча "Вулвз" вкрай невпевнено діють на чужому полі, для "Болтона" вони таки здатні спромогтися на "сюрприз". Про це свідчить хоча б нічия з "Арсеналом", яка принесла в скарбничку помаранчево-чорних перший виїзний пункт, починаючи з 27 серпня.

Матчі в минулому сезоні: 3:2 (Стірмен, Ельмандер, Холден - Фолі, Флетчер), 1:0 (Старрідж)

Прогноз "Футболу 24": 1:1

 

"САНДЕРЛЕНД" - "МАН СІТІ"

"Блакитний місяць" не без побоювання пакує речі для виїзду в Сандерленд. По-перше, в минулому сезоні команда Манчіні тут поступилася. По-друге, "чорних котів" очолює Мартін О'Ніл, який не гірше за Стіва Брюса знає, як слід перемагати "Ман Сіті". Зрештою, по-третє - впевненість "містян" у власних силах суттєво похитнулися після нічиєї в останньому турі. Та все ж суперечка з принциповим суперником за чемпіонський титул - найкращий стимул для Сілви і Ко. А те, що "дияволи" зуміли їх наздогнати, має пришвидшити "блакитних" у пошуку другого дихання. Адже команда Фергюсона, трясця, десь його таки знайшла!

Матчі в минулому сезоні: 1:0 (Бент), 0:5 (Джонсон, Тевес, Сілва, Вієра, Туре)

Прогноз "Футболу 24": 1:2

 

"ЛІВЕРПУЛЬ" - "НЬЮКАСЛ"

Єдиний матч п'ятничного вечора не гарантує нам незабутнього видовища (ми ж добре знаємо, що в мерсисайдців не все гаразд із мотивацією на команди, рівня "Ньюкасла"), проте привертає увагу кількома аспектами. Перший нюанс - Енді Керрол. Не так давно він забивав якраз у футболці "Ньюкасла", до того ж, мав необережність засмутити свою теперішню команду. Відтак, довготелесий форвард не буде джентльменом, якщо сьогодні не спробує встановити справедливість. Себто, забити у ворота "Ньюкасла". Луїс Суарес цей матч пропускатиме, тож в Енді буде цілковита свобода дій.

Небайдужий "сорокам" і наставник "Лівера" Кенні Далгліш. У 1997-98 роках він очолював команду зі "Сент Джеймс Парку", проте вагомих успіхів не досягнув. Відтак, керівництво "Ньюкасла" поквапилося попрощатись із Королем, запросивши натомість Руда Гулліта. Звісно, зараз Далгліш вже нічого не буде доводити босам "сорок", адже ця відставка відбулася ще "за царя Гороха", пристрасті вгамувалися та й керівництво клубу встигло змінитися. Проте перемога стане таким собі бальзамом для Кенні, нерви якого розхитуються пропорційно з невдачами команди.

Матчі в минулому сезоні: 1:3 (Куйт - Нолан, Бартон, Керрол), 3:0 (Родрігес, Куйт, Суарес)

Прогноз "Футболу 24": 1:1

Олег Бабій