УКР РУС

На олівці. Десять футболістів Латинської Америки, за якими полюють європейські клуби

7 січня 2015
Автор: Віктор Самосват

До вашої уваги десятка гравців латиноамериканських чемпіонатів, які мають всі шанси опинитися найближчим часом в одній із європейських першостей.

Аргентина та Бразилія вже багато років справедливо вважаються головними джерелами футбольних талантів. Проте, останнім часом вимальовується така тенденція, що й інші країни Латинської Америки виховують чимало обдарованих футболістів. Разом узяті вони щороку поставляють десятки перспективних виконавців для привабливого європейського футбольного ринку, який вабить їх багатством та славою. От і зараз там вже сотні футболістів виблискують своїм талантом і чекають на перші у своєму житті пропозиції зі старого континенту.

Спробуємо виділити серед них найбільш обдарованих та тих, до кого представники старушки Європи проявляють найбільший інтерес. Одразу зазначу, що мова у тексті піде не про таких визнаних майстрів, як Леандро Даміао, Чарлес Арангіс, Евертон Рібейро, Карлос Пена, Гансо, Александр Мехія чи Деде, які вже можуть пропозиціями із Європи обклеїти не одну кімнату свого будинку. Мова піде про менш іменитих, але не менш талановитих футболістів, які відносно нещодавно потрапили на олівець скаутам.

Лукас Сілва

Клуб: «Крузейро» (Бразилія)

Національність: Бразилія

Позиція: центральний півзахисник

Вік: 21 рік

Вартість Transfermarkt: 8,0 млн. євро

Клуби які цікавляться: «Реал», «Арсенал», «Челсі», «Барселона», «Інтер», «МЮ», «Атлетіко»

Молодий бразилець досить швидко став однією з головних зірок Бразилейрао. Завдяки своїй не по роках впевненій грі, він витіснив із основного складу більш досвідчених співвітчизників і за останні 1,5 роки допоміг «Крузейро» двічі тріумфувати на внутрішній арені. За результатами 2014 року Лукас Сілва потрапив не лише у символічну збірну чемпіонату Бразилії, але й до трійки номінантів на звання найкращого гравця Південної Америки. Його вміння підчищати огріхи партнерів, розпочинати атаки, віддавати останній пас та влучно пробити із дальньої дистанції вже оцінили належним чином провідні європейські клуби. Мадридський «Реал» бачить у бразильці заміну Самі Хедірі, «Атлетіко» – заміну Коке, «МЮ» планує ліквідувати ним проблеми у центрі поля, та й інші клуби не проти взяти молодого таланта на багаторічну перспективу. «Крезейро» планує виручити за гравця щонайменше 15 млн. євро.

Едер Баланта

Клуб: «Рівер Плейт» (Аргентина)

Національність: Колумбія

Позиція: крайній захисник

Вік: 21 рік

Вартість Transfermarkt: 3,0 млн. євро

Клуби які цікавляться: «Ліверпуль», «Челсі», «Ювентус», «Мілан», «Наполі», «Барселона»

Молодий колумбієць є прекрасним зразком латиноамериканських крайніх оборонців, в яких чудово поєднуються атакувальні навички та захисні якості. Технічно обдарований і в той же час дуже непоступливий та швидкий Едер Баланта вже зараз дуже нагадує Хуана Куадрадо, і має не менший попит серед європейських грандів. Найбільш наполегливими наразі є «Ліверпуль» та «Челсі», які готові викласти за футболіста до 8 млн. євро. Боси «Рівер Плейта», в свою чергу, заявляють, що готові розпочати торги із 10 млн.

Таллес

Клуб: «Васко да Гама» (Бразилія)

Національність: Бразилія

Позиція: нападник, вінгер

Вік: 19 років

Вартість Transfermarkt: 2,50 млн. євро

Клуби які цікавляться: «МЮ», «Боруссія», «Челсі», «Арсенал», «Наполі», «Ліверпуль», «Парма»

У свої юні роки, бразильський талант вже встиг стати основним нападником у своєму клубі і проявити себе в складі молодіжної збірної Бразилії на міжнародному турнірі в Тулоні. Не дивлячись на досить високий зріст як для бразильця (185 см), Таллес володіє пристойною технікою, непоганим дриблінгом, потужним ударом і високою швидкістю. Із суттєвих недоліків форварда можна назвати хіба що відсутність досвіду, але це навряд чи спинить європейські гранди від придбання обдарованого нападника. А от клаусула гравця у 40 млн. євро цілком може стати перешкодою на шляху до Європи. Хоча, як показує практика, сума відступних у контрактах латиноамериканських футболістів має мало спільного з реальністю.

Лукас Ромеро

Клуб: «Велес» (Аргентина)

Національність: Аргентина

Позиція: центральний півзахисник

Вік: 20 років

Вартість Transfermarkt: 3,0 млн. євро

Клуби які цікавляться: «Атлетіко», «Севілья», «МЮ», «Лаціо», «Торіно», «Сельта»

Експерт ВВС з південноамериканського футболу Тім Вікері влучно охарактеризував Лукаса Ромеро, як довершений оборонний варіант молодого Дієго Сімеоне. Такий же міцний, чіпкий і фізично витривалий. При цьому оборонні здібності молодий аргентинський талант вміло поєднує з чудовою технікою і гострими проходами до воріт суперника. Наразі двадцятирічного півзахисника у своїй команді бажає бачити не тільки Дієго Сімеоне і його «Атлетіко», але й ще цілий ряд потужних європейських команд.

Карлос Фьєрро

Клуб: «Гвадалахара» (Мексика)

Національність: Мексика

Позиція: нападник, вінгер

Вік: 20 років

Вартість Transfermarkt: 1,0 млн. євро

Клуби які цікавляться: «Тоттенгем», «Барселона», «Ман Сіті», «Арсенал», «Хоффенхайм»

Неймовірно швидкий та технічний Фьєрро вперше показав свій талант широкому загалу у 2011 році на Чемпіонаті світу U-17. Незабаром після цього він дебютував у дорослому футболі і сьогодні справедливо вважається одним з найбільших мексиканських талантів XXI сторіччя. Характерно, що за ігровими якостями Карлоса частенько порівнюють з Уго Санчесом. Словом, у хлопця є все аби опинитися у великому європейському клубі. І навіть інтерес відповідний мається.

Дуглас Коутіньо

Клуб: «Атлетіко Параненсе» (Бразилія)

Національність: Бразилія

Позиція: нападник, вінгер

Вік: 20 років

Вартість Transfermarkt: 1,0 млн. євро

Клуби які цікавляться: «Атлетіко», «МЮ», «Порту», «Монако»

Нещодавнє омолодження складу «Атлетіко Параненсе» дозволило Дугласу Коутіньо наблизитися до головної команди. Молодому нападнику цього цілком вистачило аби пробитися до стартового складу і гучно заявити про себе. Прудконогий і досить міцний фізично Дуглас Коутиньо володіє гольовим чуттям, що дозволяє йому досить регулярно забивати голи і бути одним лідерів своєї команди. На молодого бразильського таланта вже вишикувалася черга із іменитих європейських клубів.

Себастьян Вегас

Клуб: «Аудакс Італьяно» (Чилі)

Національність: Чилі

Позиція: центральний захисник

Вік: 18 років

Вартість Transfermarkt: 1,0 млн. євро

Клуби які цікавляться: «Барселона», «Валенсія», «Ювентус», «Удінезе», «Мілан», «Брюгге»

Юне чилійське дарування Себастьян Вегас у свої 18 років вже вважається одним з найбільш багатообіцяючих центральних захисників планети. Пройшовши місячне навчання у каталонській «Ла Масії» та дебютувавши за першу команду «Аудакс» у 16-річному віці, Вегас наразі набирається досвіду і поступово вдосконалює свої, і без того чудові, ігрові характеристики. Йому притаманні чудова гра на другому поверсі, пристойна швидкість, вміння віддати перший пас, непоступливість при грі один-в-один і яскраво виражені лідерські якості. Скаути «Барселони» вже налагодили контакт із родиною футболіста і готові дати чилійцю постійний притулок. Не проти бачити в своїй команді юного таланта й інші європейські команди.

Майке

Клуб: «Крузейро» (Бразилія)

Національність: Бразилія

Позиція: крайній захисник

Вік: 22 роки

Вартість Transfermarkt: 2,50 млн. євро

Клуби які цікавляться: «Рома», «Порту», «Мілан», «Ювентус», «Інтер»

В еру європейського дефіциту якісних крайніх захисників південноамериканські латералі стають справжньою знахідкою. Однією з таких став молодий вихованець «Крузейро» Майке. Швидкий та рішучий бразильський оборонець от вже другий рік без втоми борознить бровку діючого чемпіона країни і своїми радіокерованими кросами регулярно асистує партнерам при взятті воріт. У минулому сезоні на рахунку Майке 10 результативних передач. Тож не дивно, що за 22-річним фулбеком уважно стежать провідні європейські команди.

Джорджіан де Арраскаета

Клуб: «Дефенсор Спортінг» (Уругвай)

Національність: Уругвай

Позиція: атакувальний півзахисник, вінгер, нападник

Вік: 20 років

Вартість Transfermarkt: 2,0 млн. євро

Клуби які цікавляться: «Барселона», «ПСЖ», «Рома», «Наполі», «Галатасарай», «ЦСКА»

Луїс Суарес та Едінсон Кавані можуть спати спокійно, адже їм на зміну підростає дуже сильний уругвайський форвард – де Арраскаета. Молодий форвард однаково чудово діє як у центрі атаки, так і на її крилах, а висока швидкість та індивідуальна майстерність дозволяють Джорджіану бути одним з найнебезпечніших футболістів уругвайської першості і одним з найперспективніших футболістів Латинської Америки. За 20-річним гравцем вже вишукалася солідна черга із європейських грандів, серед яких найбільш наполегливими досі були «Барса», «ПСЖ» та «Рома».

Малком

Клуб: «Корінтіанс» (Бразилія)

Національність: Бразилія

Позиція: нападник, вінгер

Вік: 17 років

Вартість Transfermarkt: 0,2 млн. євро

Клуби які цікавляться: «Динамо», «Шахтар», «Марсель», «Інтер», «Челсі»

У це важко повірити, але ще влітку цей юнак був відомий лише прихильникам молодіжної команди «Корітніанса». Як би не проблеми із форвардами, він ймовірно так і залишався б зіркою другої команди, але сприятливий збіг обставин дав йому довгоочікуваний шанс і Малком їм повноцінно скористався. Малком воліє діяти в якості другого форварда і любить забігати за спини захисникам, досить швидкий і технічний, сміливо йде в обіграш, при цьому чудово взаємодіє з партнерами і вміло їм підіграє. За пів року гри на дорослому рівні бразильський талант домігся потрапляння у топ-40 головних надій світового футболу за версією британської The Guardian і потрапляння на олівець багатьом провідним клубам європейського континенту. Серед них і українські гранди «Динамо» та «Шахтар».