УКР РУС

На колінах перед Messiєю

24 червня 2016 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" - про дивовижне закінчення сезону для лідера "Барселони" і збірної Аргентини, якому сьогодні виповнюється 29 років.

Здавалося б, фініш сезону 2015/16 Лео не зможе внести у колекцію своїх найвидатніших періодів. "Барселона" здобула титул найсильнішої команди Іспанії, проте пролетіла повз Кубок європейських чемпіонів, а сам аргентинець програв бомбардирські перегони Пічічі не тільки партнеру – Луїсу Суаресу, але й найпринциповішому антагоністу – Кріштіану Роналду.

А ще відбувся резонансний суд над Ліонелем і його батьком Хорхе за підозрою у приховуванні податків. Ціна питання – понад 4 мільйони євро. При найгірших розкладах Мессі-молодшому загрожували 22 місяці тюремного ув’язнення. Але у залі суду Лео був переконливий:

"Я нічого не знав. Я лише грав у футбол, не маючи навіть гадки про якісь незаконні моменти. Я довіряв своєму батькові та адвокатам. Ніколи не вникав у ці питання, тому не знаю, чи порушували вони закон".

Прокурор Ракель Амадо рекомендувала виправдати 5-разового володаря "Золотого м'яча", але у цій справі ще не поставлено остаточної крапки. Тепер в’язниця загрожувала його батькові.

Спробуйте собі лише уявити, з яким настроєм приїхав Мессі у розташування збірної Аргентини, якій 6 червня належало стартувати у 45-му розіграші Копа Амеріка. Більше того, у спарингу проти Гондурасу лідер "альбіселесте" не зміг закінчити поєдинок, позаяк отримав забій м’яких тканин грудної клітки, а також пошкодження попереку. Деякий час участь Мессі у чемпіонаті Південної Америки узагалі була під питанням.

Він таки встиг відновитися. На американських полях для соккеру розпочалися справжні дива.

Стартовий матч аргентинців – проти Чилі – Мессі провів на лаві запасних. Там і без нього було кому вирішувати. Ді Марія та Банега зробили два голи на двох, а їх команда перемогла – 2:1. Аргентинський бог вийшов на поле у другому турі і оформив хет-трик у ворота Панами. У третьому турі команда Мессі розтрощила Болівію (3:0), тут усе вирішилося ще в першому таймі, а Лео, який з'явився після перерви, запам'ятався ефектним трюком проти голкіпера суперників.

У чвертьфіналі проти Венесуели Мессі вже феєрив, як у найкращі часи (хоча, можливо, вони найкращі – саме зараз). Гол + два асисти посприяли легкому виходу Аргентини у півфінал, де також не обійшлося без участі Ліонеля. Фантастичний штрафний, з якого м'яч був спрямований у воротарський кут, зробив із Бреда Гузана лише статиста. Додайте ще до цього два результативні паси на партнерів – і Аргентина у фіналі!

Перед вирішальною битвою за омріяний титул, який ще ніколи не підкорявся Мессі (дві поразки у фіналі), барселонець перебуває на другій сходинці бомбардирського заліку з 5 м'ячами, поступаючись лише Едуардо Варгасу із Чилі. На цьому турнірі Блоха вже досягнув одного надважливого для себе показника: став абсолютно найкращим голеадором в історії збірної Аргентини.

До нього і ставлення відповідне. Вже двічі упродовж Кубка Америки персональні шанувальники проривалися крізь усі кордони, щоб безпосередньо на полі віддати шану кумиру. Для них за щастя – здмухнути травинку із бутсів легенди. Для них за радість – просто вклонитися Йому, привернути Його погляд. Але Лео дозволяє значно більше. Можна навіть обійнятися із ним. А якщо пощастить – то одразу кілька разів. Ну й автограф на пам'ять. Свята простота Мессі зайвий раз спонукає бачити в ньому бога футболу.

У фіналі Аргентина знову зіграє проти чилійських "перців", яких вже перемагала на груповому етапі. З того часу, щоправда, горді сини Анд здобули чотири перемоги поспіль, зокрема, розбили Мексику із сюрреалістичним рахунком 7:0. Проте їм протистоятиме сам Мессі, який явно спіймав кураж.

Ліонель вже кілька тижнів не бере в руки гострого леза. Скромна неголеність перетворилася на об'ємну, злегка брутальну бороду (цим він, до речі, також асоціюється із чимось божественним). Дав обіцянку: зголю її лише після того, як Аргентина здобуде Кубок Америки. А простий хлопець із Росаріо слів на вітер не кидає.

Сьогодні йому 29. "Лише" 29, якщо беремо до уваги титанічний внесок Мессі у світовий футбол і п'ять "Золотих м’ячів”. "Вже" 29, враховуючи, що вік футболіста – короткий, і на найвищому, притаманному для себе рівні аргентинець зможе пограти ще десь 4-5 років. Поспішайте бачити, як то кажуть.

Сторінка автора у Twitter

"Він – слабак, ганчірка. Його імені навіть не хочу називати". Чотири історії стосунків Серхіо Агуеро