УКР РУС

"МЮ" знову господар у домі. Підсумки 16 туру АПЛ

11 грудня 2012 Читать на русском

Перемога на "Етіхаді", скоріш за все, матиме доленосні наслідки.

Про суботнє дербі Манчестера стільки всього вже написано, стільки кісточок перемелено, що винаходити велосипед - зайвий клопіт. Гра продемонструвала перевагу "дияволів" в атакувальній спроможності, емоційну зношеність "Сіті" і недалекоглядність Манчіні. Саме його рішення випустити зі старту Маріо Балотеллі спричинилося до того, що господарі в першому таймі були змушені діяти у чисельній меншості - свавільний форвард грав у зрозумілий лише йому футбол, не відпрацьовував ні у створенні атак, ні у відборі м'яча.

Вихід Тевеса освіжив гру господарів, пішли моменти, але тут треба виокремити ще один аспект на користь "Юнайтед". Те, з якою енергією і продуктивністю відпрацював Евра і особливо Ріо Фердінанд - заслуговує на щирі оплески. Ми вже звикли до регулярних ляпів Ріо, проте на "Етіхаді" він зіграв так, як у кращі свої часи, а в одному з епізодів вибив м'яч практично з лінії порожніх воріт. Ще й Де Хеа видав один зі своїх найкращих матчів в "МЮ", безпомилково діяв на виходах...

У Манчіні є незрозуміла розкіш, якої і близько не було в того ж Ді Маттео. Зазнавши повного фіаско в чемпіонській лізі, ще й поставивши під удар перспективи команди на захист титулу, він продовжує залишатися біля керма клубу. Проте існує версія, що цілком скидається на правду. Її суть в тому, що всемогутні шейхи наразі не сторгувалися з Гвардіолою чи іншими висококласними тренерами, про яких історія замовчує. Тільки-но це відбудеться, Роберто вкажуть на вихід. За словами аналітика Гаррі Лінекера, перехід на "Олд Траффорд" Робіна ван Персі кардинально змінив розташування сил на користь "МЮ". Щоб змусити шальки перехилитися в зворотньому напрямку, "Сіті" необхідні свіжі ідеї від нового "архітектора".

Цікава ситуація у "Челсі". Схоже, іспанці вирішили простягнути руку допомоги тренеру-співвітчизнику, а тому "Сандерленду" забивали лише вони. Мата - мозковий центр, довкола якого зосереджуються всі атакувальні потуги. Торрес - наконечник, який при дбайливому використанні ще може глибоко вколоти. Обоє - ключові виконавці теперішньої команди, через яких Бенітес має змогу достукатися й до умів інших гравців. Чоло Рафи упродовж останнього тижня помітно проясніло. Ще б пак - дві перемоги поспіль, чудова результативність і перші симптоми одужання команди. Якщо "сині" продовжать у такому ж стилі, жоден із радикальних фанів "Челсі" (скільки б їх не було - сотня чи тисяча) вже не зможе зіпсувати настрій Бенітесу.

А ось Мартін О'Ніл, керманич "Сандерленда", практично на межі краху. Після поразки від "аристократів" сьогоднішній матч проти "Редінга" (відкладений у перших турах) набуває для "котів" величезного значення. Обидва клуби вже в зоні вильоту і, до прикладу, якщо "роялісти" програють, то прірва між ними та рятівною територією таблиці зросте до 6 очок. Тож, не пропустіть цей матч!

Взагалі-то, і без манчестерських розбірок 16 тур тріщав по швах від насичених голами та заплутаною інтригою матчів. Неперевершене шоу видали "Вест Хем" з "Ліверпулем". І хоча мерсисайдці вийшли на "Аптон Парк" без дискваліфікованого Луїса Суареса, досить неочікувано зіграли ще краще, аніж зазвичай це роблять з уругвайцем попереду. Справжнім одкровенням стала гра Глена Джонсона (у першому таймі) та Джонджо Шелві (у другому). Задля справедливості варто визнати, що переламати хід гри гостям вдалося тільки після того, як поле через травму полишив Мохамед Діаме - об'єктивно найкращий гравець матчу у "Вест Хема" (гадаю, Метт Джарвіс не заперечуватиме). Це лише п'ята перемога "Ліверпуля" в чемпіонаті, зате вона дала змогу наблизитися Мерсисайду до зони єврокубків, від якої тепер відділяють лише 4 пункти. Джеррард і Ко знову в грі!

Ну а трилером туру став поєдинок в Уельсі. "Суонсі" досить несподівано відверто кволо зіграв у захисті, а "Норвічу" вдалися не менш сенсаційні чотири голи. А як Вам маршрут поєдинку? 0:3, 2:3, 2:4, 3:4! Шекспір скидає перед футболістами обох команд свого розкішного капелюха з пером. Поки свою безпрограшну серію оновлював "Ман Сіті", до успіхів "Норвіча" нікому не було діла. Але варто було чемпіонам програти, як виявилося, що тепер саме "канарки" є власниками найтривалішої серії без поразок. Вона вже сягнула 9 матчів! Чи міг хтось спрогнозувати щось подібне після першого туру, коли новий тренер "Норвіча" скуштував від "Фулхема" п'ять "сухих" голів? Кріс Хьютон, як виявилося, вміє дуже швидко вчитися на помилках, а тому й результат не забарився.

Резюме 16 туру

Найкраща відвідуваність: "Арсенал" - "Вест Бромвіч" (60,083 глядачі)
Найгірша відвідуваність: "Віган" - КПР (17,163 глядачі)
Найбільша домашня перемога: "Арсенал" - "Вест Бромвіч" - 2:0
Найбільша виїзна перемога: "Сандерленд" - "Челсі" - 1:3
Вольові перемоги: 1 ("Евертон")
Голепад: 7 м'ячів ("Суонсі" - "Норвіч" - 3:4)
Кількість м'ячів: 34
Середня результативність: 3,4

Загальна статистика

Найкраща відвідуваність: "МЮ" - КПР (13 тур, 75,603 глядачі)
Найгірша відвідуваність: "Віган" - "Редінг" (13 тур, 15,436 глядачів)
Найбільша домашня перемога: "Арсенал" - "Саутгемптон" - 6:1 (4 тур), "Фулхем" - "Норвіч" - 5:0 (1 тур), "Ман Сіті" - "Астон Вілла" - 5:0 (12 тур)
Найбільша виїзна перемога: КПР - "Суонсі" - 0:5 (1 тур)
Вольові перемоги: 22 (найбільше у "МЮ" - 7, "Ман Сіті", "Евертон" - по 3)
Голепад: 7 м'ячів ("Арсенал" - "Саутгемптон" - 6:1, 4 тур; "Норвіч" - "Ліверпуль" - 2:5, 6 тур; "Арсенал" - "Тоттенхем" - 5:2, 12 тур; "Редінг" - "МЮ" - 3:4, 15 тур; "Суонсі" - "Норвіч" - 3:4, 16 тур)
Кількість м'ячів: 446
Середня результативність: 2,81

Серії

Безпрограшна: "Норвіч" - 9 матчів
Нічийна: КПР - 3 матчі
Без перемог: КПР - 16 матчів
Переможна: "МЮ" - 4 матчі
Серія поразок: "Редінг" - 4 матчі

Найкращі голи туру

Хатем Бен Арфа ("Ньюкасл")

Робін ван Персі ("МЮ")


 

Пабло Сабалета ("Ман Сіті")


 

Глен Джонсон ("Ліверпуль")

Роберт Снодграс ("Норвіч")

Андрій Ковтун зумів завдати автору цих рядків третьої поразки в конкурсі прогнозів - 7:8, з чим його й вітаю! Вирішальне значення мав матч "Вест Хема" з "Ліверпулем". Я свято вірив у тріумф Біг Сема, тоді як Ковтун завбачливо поставив на Мерсисайд. Загальний баланс протистояння тепер такий: +7=1-3, 89:70 все ще на користь "Футболу 24". Прогноз на наступний тур АПЛ прошу надсилати сюди.

Олег Бабій, Футбол 24

twitter автора - @Gullit_87