УКР РУС

"МЮ" - чемпіон? Проміжні підсумки АПЛ

28 березня 2012 Читать на русском

Хоча, за традицією, курчат рахують восени, "Футбол 24" зробить це весною. Адже чемпіонат англійської Прем’єр-ліги вже на фінішному відтинку.

Аналізувати і розсипатися в яскравих епітетах на адресу матчів окремо взятого 30 туру особливого бажання не виникає. Нічого особливого не відбулося – вже звично переміг "Арсенал" і зганьбився "Ліверпуль", а "Ман Сіті" втратив очки там, де кожному з грандів непереливки доводиться. Тож значно цікавіше поглянути на загальну панораму чемпіонату, окреслити ті ділянки турнірної таблиці, де зашкалюватиме інтрига упродовж вирішальних восьми турів.

Третій – зайвий. Хоча "каноніри" надзвичайно продуктивно збирають очки в новому році, надто багато втрачено на старті чемпіонату, щоб зараз можна було гідно сперечатися з обома "Манчестерами" за титул. Відтак, їх залишилося лише двоє: по один бік - сер Алекс і його неідеальний поки що сплав досвіду й молодості, по інший – сеньйор Манчіні з зірковою і шалено дорогою, проте свавільною та неврівноваженою командою. На складному відрізку "січень-лютий-березень" вправнішими виявилися "червоні дияволи". Вони  продемонстрували характер і витримку, тож спершу обійшли конкурента на один пункт, а зараз наростили гандикап вже до трьох очок.

І все б нічого – до фінішу всіляке може трапитися. Тільки прихильникам "блакитних" одна річ не дає спокою – поведінка головного тренера їх команди. У Роберто справжнісінька "лихоманка" розпочалася. Він вередує, ігнорує спілкування з пресою після нічиєї зі "Стоком", а найголовніше – повертає в команду Тевеса, того самого персонажа, на якому він демонстративно поставив "крапку" минулоріч. Манчіні гарячково перебирає в руках нитки, за які варто смикати, аби команда грала злагоджено, проте в поспіху не знаходить потрібної. А на кону не лише чемпіонський титул, але й майбутній контракт італійця з "Ман Сіті". Поки що шейхи відклали до шухляди документ з багатьма нулями, адже вирішили дочекатися закінчення сезону. Логічно.

Очевидним є спад форми у деяких лідерів команди, зокрема це стосується Сілви і Балотеллі. Агуеро доводиться відпрацьовувати ще й за "того парубка", якому кохання до Рафаелли – скоріше "мінус" на полі, аніж "плюс". Натомість в таборі "МЮ" принаймні візуально все спокійно. Команда стала одним цілим задля досягнення спільної мети. А хто намагатиметься порушити цей баланс за допомогою провокацій, отримає "по носі" від сера Алекса, як от Патрік Вієра нещодавно…

Звісно, в "Ман Сіті" таки є вагомий козир в рукаві. Особисте побачення з "МЮ", заплановане на 30 квітня, відбудеться саме на території "блакитних", тож гандикап "дияволів" можна нівелювати вмить. Але це ймовірно лише за умови, що "містяни" вже не втрачатимуть очок, хоча календар у них значно складніший, на думку автора цих рядків. Загинаємо пальці: "Сандерленд" (вдома), "Арсенал" (на виїзді), ВБА (вдома), "Норвіч" і "Вулвз" (на виїзді), а після манчестерського дербі – ще й візит на "Сент Джеймс Парк" і прийом КПР, який, скоріш за все, битиметься за виживання до останнього туру. На "МЮ" очікує "Блекберн" (виїзд), КПР (вдома), "Віган" (виїзд), "Астон Вілла" (вдома), "Евертон" (вдома), "Суонсі" (вдома) і "Сандерленд" (виїзд). За винятком аутсайдерів, з якими, навідміну від "Ліверпуля", "дияволи" грають значно краще, у суперниках Фергюсона є команди, позбавлені турнірної мотивації. Тож щастя "МЮ" - в ногах і головах самого "МЮ".

Битва за Європу. Станом на сьогодні англійське представництво в єврокубковому сезоні-2012/13 має такий вигляд: "МЮ", "Ман Сіті", "Арсенал" - груповий турнір Ліги чемпіонів, "Тоттенхем" - кваліфікація Ліги чемпіонів, "Ліверпуль", яко володар Кубка Ліги, – кваліфікація Ліги Європи, "Челсі" - вирішальний кваліфікаційний раунд Ліги Європи. Володарем останньої, сьомої путівки у турніри Старого світу стане тріумфатор Кубка Англії. Він почесно втрапить одразу у груповий раунд Ліги Європи, якщо не проторує собі шлях в ЛЧ (у зоні "ризику", зрозуміло ж, "шпори" і "аристократи"). Відтак, основна боротьба розгортається за 3-4 місця. "Арсенал" і "Тоттенхем" з усіх сил намагаються уникнути потрапляння в стиковий раунд, адже кваліфікація ЛЧ і груповий турнір ЛЧ – це дві величезні різниці. "З усіх сил" - гучно сказано, адже "шпори" не перемагають вже у сьомому матчі чемпіонату поспіль, тож "Арсенал", який також доклав зусиль до злиднів свого принципового суперника, здатний на куражі суттєво примножити теперішній гандикап у три пункти.

У звітному турі "Челсі" не зумів переграти "півнів", тож делегуватися в Лігу чемпіонів доведеться в наступних турах. Команда Ді Маттео відстає від заповітної зони на 5 очок, але гра, що суттєво покращала після змін на тренерському містку "аристократів", стимулює "Стемфорд" вірити й сподіватися до кінця. Зрештою, "Челсі" не обов’язково посягати на третю-четверту сходинку. Достатньо перемогти у фіналі Кубка чемпіонів, який після звитяги в Лісабоні став на крок ближчим.

Повний штиль. Радіти за ці команди, чи навпаки – поспівчувати їм? "Евертон", "Сандерленд", "Ліверпуль", "Суонсі", "Норвіч", "Сток", "Фулхем", ВБА – у "вільному" плаванні. Від чемпіонату їм вже нічого не потрібно. Власне, інтереси "ірисок" зосереджені на Кубку Англії, де вони схрестять бутси з непримиренним "Ліверпулем", командою, для якої навіть Кубок Ліги не може слугувати індульгенцією. Натомість лише компліментів заслуговують дебютанти – "Норвіч" та "Суонсі", для яких кожен матч в еліті, наче свято. Демонструючи шалені результати, ці клуби задовго до фінішу чемпіонату гарантували собі прописку на наступний сезон. Де-факто, зрозуміло ж. А ось "Фулхем" відверто розчаровує. Маючи класний підбір виконавців і досвідченого тренера, "котеджерам" ніяк не вдається налагодити стабільність успішних результатів.

По лезу бритви. За великим рахунком, у вирішальних турах боротьбу за виживання вестимуть п’ять клубів – "Вулвз", "Болтон", "Віган", "Блекберн" і КПР. Пощастить лише двом із них. У небезпечній зоні перебуває й "Астон Вілла", проте хлопцям Макліша достатньо здобути зо дві перемоги, звично розписати 2-3 нічиї, і можна зітхнути з полегшенням. На основі кількох попередніх турів робимо висновок, що найбільш кепські справи у "вовків". І справа тут не в найменшій кількості набраних балів – просто "помаранчево-чорні" вже зараз подумки капітулювали. 3:16 – в останніх п’яти матчах. Що ж це, як не капітуляція?

Ще одна приречена, на перший погляд, команда – "Квінз Парк Рейнджерс". Календар в "обручів" такий, що навіть найбільших оптимістів здатний увігнати в депресію. Суперниками команди Х’юза стануть "Арсенал", "МЮ", "Суонсі", ВБА, "Тоттенхем", "Челсі", "Сток", "Ман Сіті". Шокує, чи не так? Проте АПЛ тим і прекрасна, що тут прорахувати все до дрібниць – нереально. Обов’язково будуть сенсації, несподіванки, драматичні розв’язки. Попереду – найцікавіше!

Олег Бабій, Футбол 24