УКР РУС

"МЮ" - чемпіон. Без однієї хвилини. Підсумок 38 туру АПЛ

14 травня 2012 Читать на русском

Це було магічно. Нереально. Фантастично. Будь-які епітети - занадто слабкі і безбарвні, щоб передати все те, що відбулося на фініші чемпіонських перегонів.

Найталановитіші режисери Голлівуду змушені були замовкнути, коли Агуеро відчайдушно рвонув до воріт Кенні і всі залишки сил вклав в удар, який став "золотим". Найталановитіші актори Голлівуду - всі оті Деппи і Клуні - не зуміли б правдивіше втілити драматизм фіаско, аніж обличчя сера Алекса, коли він дізнався про підсумковий рахунок у Манчестері. Цей сезон подарував шанувальникам англійського футболу настільки насичену палітру подій і ефектних, пам'ятних матчів, що годі пригадати, коли було щось подібне.

Якщо ж абстрагуватися від емоцій, то маємо наступне: "Ман Сіті" таки "напрацював" на це чемпіонство. Підопічні Манчіні на дещицю менше напомилялися, на дещицю більше прагнули титулу, ніж це зробили "дияволи".Склалося враження, що у "блакитних" надійніша оборона і, що найголовніше, - чудовий голкіпер, який у багатьох матчах виймав з-під поперечок практично "мертві" м'ячі. Натомість стражі воріт "МЮ" частенько перебували "не у своїй тарілці". А голкіпер - це ж півкоманди, як переконує давнє футбольне правило.

"Сезон видався божевільним. А його кінцівка - ще божевільнішою", - слова Роберто Манчіні на післяматчевій прес-конференції. "Життя надто коротке, щоб втратити такий шанс", - посміхається капітан "містян" Венсан Компані. "Я завжди знав, що обрав правильне рішення, перейшовши в "Ман Сіті", - це вже Самір Насрі дратує фанів "Арсеналу". Навіть Фергі змушений визнати: "Чемпіонами Англії не стають випадково". Все, крапка. "Галасливі сусіди" стали тепер ще галасливішими.

Окрім чемпіонської інтриги, існувало ще два незакриті питання: "бронза" чемпіонату, а також третя "путівка" в Чемпіоншип. Менше драматизму виявилося у боротьбі за пряму путівку в Лігу чемпіонів - і "Арсенал", і "Тоттенхем" перемогли, тож на п'єдестал потрапили підопічні Венгера, адже мали один пункт переваги над конкурентом. Натомість під загрозою вильоту перебували одразу три клуби - "Болтон", КПР та "Астон Вілла". І якщо б "Болтон" таки переміг на "Британії", всі зусиля "рейнджерів" у Манчестері звелися б нанівець. Проте, "скакуни" не дострибнули, а тому складуть компанію "Вулвз" і "Блекберну" у нижчому дивізіоні. "Астон Вілла", хоча й зберегла прописку, проте для власного порятунку не зробила анічогісінько, зливши у Норвічі.

Вже звично кепсько зіграв "Ліверпуль", натомість перемога "Евертона" над "Ньюкаслом" засвідчила про феноменальну форму підопічних Девіда Мойєса. "Ірискам" залишається шкодувати, що вони прокинулися лише під кінець чемпіонату. Трішки б раніше, і тоді-і-і... Ну а витівку капітана КПР Джоуї Бартона можемо охрестити безглуздям туру. Хоча, з іншого боку, розбишацтво Джоуї - не така вже й погана річ. Вона демонструє, що "олдскул" в англійському футболі досі живий, як і ідеї крутого Вінні Джонса, грізного Роя Кіна, скаженого Еріка Кантони та багатьох інших героїв 1980-90-х.

Вже невдовзі "Футбол 24" підведе детальний підсумок всього сезону АПЛ. Поки ж насолоджуймося відеопідбіркою найпам'ятніших епізодів чемпіонату. Англійським телевізійникам - величезний респект!

Олег Бабій, Футбол 24