УКР РУС

Мундіаль. У двох різних фіналах забивали лише четверо футболістів

30 квітня 2014 Читать на русском

Зідан, Пеле, Брайтнер та Вава. Про них і поговоримо.

2006 рік. 9 липня. Берлін. Фінал чемпіонату світу. Сьома хвилина матчу. Легендарний Зінедін Зідан за кілька секунд до свого особистого досягнення. Шлях до нього Зізу розпочав у 98-му. На домашній першості, коли у паризькому фіналі несподівано для цілого світу двічі забив головою у ворота збірної Бразилії. Тоді Зідан став героєм нації.

Забити у фіналі Мундіалю для багатьох гравців - це чи не найзаповітніша мрія ще з дитинства, а от зробити це у двох фіналах світових першостей - таке під силу лише обраним. Цю високу планку вдалось підкорити лише чотирьом гравцям в історії спорту номер один. І не абикому.

Свою королівську пробу на це досягнення поставили сам король футболу Пеле і його партнер по збірній Бразилії Вава.  Обидва зробили по дублю у фінальному матчі шведського мундіалю 58-го року в ворота господарів турніру. А пізніше Вава у 1962 у матчі проти збірної Чехії, та Пеле у 70-му проти італійців забили ще по голу. Вава при цьому двічі ставав чемпіоном планети. У Пеле на один титул більше.

Німець Пауль Брайтнер в елітний клуб голеадорів двох фіналів записався у 1974 забивши пенальті у ворота голландців. Той фінал його команда виграла. Вдруге у вирішальному матчі Брайтнер забив на іспанському Мундіалі-82, проте на його гол італійці відповіли трьома і Бундестім програла.

Четвертим членом елітного клубу став саме Зінедін Зідан, перегравши Буффона. У фіналі чемпіонату світу-2006, як і у паризькому фіналі, також були два удари головою великого Зізу. Проте, вони додали гіркоти  безперечно видатному досягненню француза - забити у двох фінальних матчах Мундіалів.

Цьогоріч на світовій першості у Бразилії ця вершина може підкоритись Андресу Іньєсті. Адже іспанець єдиний, хто забивав у фіналі Кубка світу з усіх гравців, які поїдуть влітку на Мундіаль.