УКР РУС

Мундіаль: Господарі виграли 6 із 19 турнірів

2 травня 2014 Читать на русском

Приймати Чемпіонат Світу з футболу - непроста і відповідальна місія. Впродовж кількох тижнів країну-господаря Мундіалю під мікроскопом досліджує увесь світ, а команда, яка грає вдома, перебуває під постійним пресингом ЗМІ і власних вболівальників.

За більш ніж вісімдесятирічну історію світових першостей лише шістьом збірним вдалось із гідністю пройти цей психологічний тест і відволікти погляди скептиків від певних організаційних недоліків своїм тріумфальним виступом. 

Два дебютні Мундіалі - у 1930 і 1934 роках до своїх активів записали їх господарі - Уругвай та Італія. Згодом у 1966-му її величність Єлизавета Друга пережила одну із найпам’ятніших миттєвостей свого правління, коли передала богиню Ніку в руки капітану збірної Англії Бобі Муру. У 1974-му ювілейний, десятий Мундіаль, ощасливив німецьку націю, а саме представників ФРН. Сьомого липня у Мюнхені в присутності 75 тисяч вболівальників Західна Німеччина закрила домашній форум у статусі короля світового футболу. Прикладом уже через чотири роки скористались аргентинці. В Буенос-Айресі, у 1978-му "альбіселестес" уперше оформили звання чемпіонів світу.

Після цього довгих двадцять років домашні стіни були для господарів світових першостей слабкою зброєю. Лише наприкінці століття у 1998-му збірна Франція надала можливість своїй торсиді до останнього фінального свистка купатись у футбольному екстазі. До того ж гальські півні стали найуспішнішим господарем Мундіалів в історії. В основний час майбутні чемпіони пропустили лише два м’ячі, виграли шість матчів і підписали одну мирову, яка закінчилась успішною для французів серією пенальті.

На протилежному полюсі у списку господарів чемпіонатів світу розташувались представники ПАР.. У 2010-му вувузели "бафани-бафани" замовкли вже на груповому етапі. Так швидко господар Мундіалю ще не прощався із домашнім турніром.

Про повторення антирекорду навіть і не думають бразильці, які є головними фаворитами форуму, що незабаром стартує на їхній землі. 64 роки тому "селесао" уже довели країну до відчаю на домашньому чемпіонаті світу, ще однієї тиші на "Маракані" нація не переживе.