УКР РУС

MSN вражає, Венгер нарешті б'є Моурінью, а в Росії трапилась нечувана подія. Топ-10 підсумків футбольного вікенду

8 травня 2017 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

"Футбол 24" резюмував головні події вікенду в європейському футболі.

1. Венгер зламав систему через безвихідь МЮ. 5 перемог і 7 нічиїх – з таким доробком Моурінью підходив до 13-го батлу в рамках АПЛ проти ненависного француза. 25 матчів нараховувала безпрограшна серія МЮ в турнірі напередодні виїзду на "Емірейтс". Арсенал переміг заслужено, місьє Арсен нарешті обіграв гострого на язик візаві та перервав вражаючу серію манкуніанців. Не проблеми "канонірів", що суперник віддає перевагу ЛЄ та має нелади зі складом (дійшло до вимушених дебютів Таунзебе і Мактоміная), проте переоцінювати цей успіх в жодному разі не варто. Подарунки від "Ліверпуля" та "Сіті" є і будуть, однак скористатися ними навряд чи вдасться.

Я вперше покидаю стадіон Арсенала, спостерігаючи за щасливими місцевими фанами. Дивовижний клуб, – підколов у своєму стилі Моурінью.

2. Другий склад Реала також був би на провідних ролях у Прімері. Підсумок півфінального протистояння Ліги чемпіонів з Атлетіко очевидний – домашній розгром фактично забезпечив "вершковим" перепустку в Кардіфф. На внутрішній арені навпаки немає права на найменшу помилку, яка може призвести до втрати першої позиції. При цьому, Зінедін Зідан у матчі з Гранадою все одно надав відпочинок основним виконавцям. Так звані резервісти за 35 стартових хвилин знищили суперника, чим зайвий раз змусили будь-якого футбольного менеджера заздрити Зізу з його лавою запасних.

3. MSN: три по сто. Точніше, більше ста. Третій сезон поспіль геніальна зв’язка розмінює другу сотню голів. Вільяреал не зумів відстрочити цю подію, а південноамериканці встановили вражаючі показники. З часу об’єднання Мессі забив 150, Суарес – 119, а Неймар – 86. По темпорадах аргентино-бразило-уругвайський доробок розподілився так: 2014/15 – 122, 2015/16 – 131, 2016/17 – 102. Мессі ще й став першим футболістом топ-ліг, який 50 разів засмутив суперників у поточному сезоні.

4. Борусія виграла ключовий матч "бронзового" протистояння не без сторонньої допомоги. Очна битва прямих конкурентів за третє місце Бундесліги залишила неоднозначне враження від суддівства, яке вплинуло на результат. Ройс відкрив рахунок з глибокого офсайду, а 10 хвилин по тому Фелікс Брих призначив пенальті – Марко влучив м’ячем у руку Кадерабеку, але секундою раніше сам зупинив сферу рукою, що пройшло повз увагу бригади арбітрів. Обамеянг не реалізував 11-метровий і згодом Борусія створила достатньо моментів, навіть забила "законний" гол. Однак підсумковий рахунок 2:1 не дозволяє пройти повз суперечливі дії людей в чорному. Ну а поки BVB стає фаворитом у боротьбі за німецький п’єдестал, повторюємо: use VAR!

Відеопомічник арбітра (VAR). Як працює система відеоповторів майбутнього

5. Вболівальники Спартака заслужили на божевільне святкування. Вони пережили затяжний невдалий період, витримали роки глузувань, пролистали тисячі образливих мемів. А все тому, що їхня улюблена команда дуже довго не могла здобути жодного трофею. Було створено сайт, який відраховував час від останньої піднятої над головою нагороди. Цього вікенду лічильник зупинився на позначці 13 років 10 місяців 22 дні 4 години 52 хвилини і 5 секунд – "червоно-білі" стали чемпіоном Росії. Після цього фани клубу цивілізовано і не дуже відзначають знаменну подію, накопичилося чимало емоцій.

6. Джеко знову вийшов на пік. Два невідпорні удари по воротах Мілана – один з дальньої відстані в "дев’ятку", інший головою після подачі з кутового – довели кількість голів боснійця у поточному чемпіонаті до 27. Це його особистий рекорд. Востаннє Едін долав позначку в два десятки голів сім років тому ще у складі Вольфсбурга. Форвард Роми лідирує в бомбардирських перегонах Серії А, і це звання може стати справедливою винагородою за найкращий сезон в кар’єрі, позаяк командних титулів не передбачається.

7. Ювентус припинив похід за грандіозним досягненням. "Б’янконері" незмінно вигравали в 33 домашніх матчах Серії А. До рекорду Барселони зразка 1958-1960 залишалося 6 перемог, коли на заваді став Торіно. Господарі "Ювентус Стедіум" у компенсований час уникнули програшу в дербі, але про продовження вінстріку довелося забути.

8. Фейєнорд придумав собі неприємності. Минулого туру Ередивізі ПСВ, обігравши Аякс, на блюдці підніс роттердамцям трофей, необхідно було лише здолати в дербі Ексельсіор. Хлопцям Джованні ван Брокхорста такий сценарій здався тривіальним, тому вони вирішили розгромною поразкою допомогти землякам піднятися в турнірній таблиці. Тепер все вирішиться в останньому турі проти Хераклеса. Щоб не залежати від результату Аякса, Фейє повинен виключно перемагати – претендентів на трон розділяє одне очко.

Фанати "Фейєнорда" влаштували масові сутички з поліцією через поразку команди

9. Тоттенхем не витримав напруги (друга серія). "Шпори" прогнозовано зійшли з чемпіонської дистанції, щоправда, навіть раніше, ніж очікувалося. Фіаско на полі Вест Хема достроково розбило примарні надії Маурісіо Почеттіно. Якщо шукати оптимізм, то можна зазначити, що минулорічного фінішного падіння не передбачається. Завчасний тріумф Лестера підкосив Тоттенхем, наслідком чого стала втрата другої сходинки. Тепер такий сценарій вкрай фантастичний – потрібно не набрати жодного пункту за три зустрічі при стовідсоткових показниках Ман Сіті.

10. Доннарумма – головна зірка "россонері". Недільні провали Мілана в середній і задній лінії черговий раз змусили захоплюватися юним голкіпером. Джіджі не втомлювався рятувати свою команду від римських "вовків". До перерви Доннарумма потягнув "мертвий" удар Перотті та завадив відзначитися Наінгголану, а в другому таймі парирував постріл Ель-Шаараві. М’яч за його спиною опинився чотири рази, але 18-річний порт’єре досі єдиний гравець міланців, який "тримає марку" і не заслуговує на критику.

Досягнення Роналду, проблеми Моурінью та зміна влади в Північному Лондоні. Топ-10 підсумків футбольного вікенду