УКР РУС

Мрії "Атлетіко" про ЛЧ. Анонс останньої неділі Прімери

13 травня 2012 Читать на русском

В останньому турі Прімери розвернеться основна і традиційна для Іспанії в заключний матч-день боротьба за виживання між п'ятьма клубами, які визначать двох невдах, а також визначиться щасливий володар путівки в Лігу чемпіонів.

Всі матчі неділі у рамках 38-го туру розпочнуться водночас - о 21.00 за Києвом. Будуть, звісно, і матчі без підвищеного турнірного значення, але яскраво вираженим буде лише двобій невдах сезону "Еспаньйола" та "Севільї", які нікуди не понизяться і вікна в Європу не прорубають за жодних умов.

Ось скажімо, "Реал" - абсолютний, навіть я б сказав, тотальний чемпіон Іспанії 2012 - здавалось би, жодних завдань не вирішує. Грає собі з "Мальоркою", в якої є унікальний шанс знову пробитись до єврокубків. Сподіваюсь, якщо навіть це станеться, то право це команда не загубить через ті ж фінансові труднощі, що й торік. Поки що "Мальорка" випереджає у турнірці "Леванте" завдяки кращим показникам в особистих зустрічах. Проте, якщо Мадрид таки продемонструє справжню силу, а Роналду закине кілька голасо, то сподіватись балеарцям доводиться лише на розчарований фіаско в Лізі Європи "Атлетік", який має здолати на виїзді казковий "Леванте". Крім того, не забуваймо про те, що "Реал" у разі перемоги набере рекордні для Ла Ліги 100 очок! Роналду вже навряд чи заб'є 6, аби випередити Мессі в гонці Пічічі, але така кругленька цифра виглядає спокусливою для "Особливого", який звик перемагати всюди і завжди.

Чому не дуже вірю в "Мальорку" в ЛЄ? Та ось чому - грати "Леванте", по-перше, вдома, а по-друге, зі згорьованим і виснаженим розгромом у фіналі цього єврокубка Більбао, який до того ж має починати підготовку до вирішального поєдинку за Кубок Короля. І не для того валенсійці стільки зусиль витратили на чемпіонат, аби в підсумку вилетіти навіть із зони Ліги Європи. При цьому всьому навіть нічия не задовольнить "жабенят", адже на відстані одного пункту перебуває "Осасуна", яка має всі шанси вжалити на виїзді "Расінг", який вже давно і безвольно вилетів. Тому шоста позиція може несподівано звалитись на голову памплонцям, якщо їх принципові недруги з "Атлетіка" не злиють матч "Леванте", а "Реал" не поступиться "Мальорці".

У боротьбі за Лігу чемпіонів, точніше місце у кваліфікації, зійдуться "Малага", "Атлетіко" і "Леванте". В Іспанії щодо визначення кращого з-поміж них могли б задуматись і над плей-офф, чесне слово. Але по-перше всі відчувають на собі тиск ЄВРО, а по-друге коней на переправі не міняють. Що цікаво, "Леванте", шанси якого на четвірку все ж видаються фантастичними, має найкращі показники в матчах між собою з обома опонентами. "Малага" в найгіршій ситуації - в разі пунктової рівності команда із заздрістю вимушена поступитись обом клубам. Та чи доведе команда Мануеля Пеллегріні до такого? Адже суперечити їй на "Ла Росаледу" прибуде майже приречений "Спортінг". "Атлетіко" влаштує перемога власна і будь-яка втрата очок "Малаги", яку "матрацники" обходять за додатковими показниками. У будь-якому разі з найбільшим нетерпіннями вся Європа очікує на протистоянн "Вільяреала", який минулий сезон завершив четвертим, а зараз може вилетіти, та "Атлетіко", що вже здобув важливий трофей у четвер у Бухаресті.

Ситуація насправді досить проста. Перемагають "анчоуси" - шейхи відкорковують шампанське та підраховують потенційні прибутки від участі в Лізі чемпіонів. Нічия теж може бути їм на руку, але тоді потрібно, щоб "Вільяреал" не програв удома "Атлетіко". Поразка, радше за все, позбавить "Малагу" заповітної мрії, проте все одно дасть путівку у єврокубок рангом нижче. В Іспанії може бути все, тому наперед зарікатись від останнього варіанту не варто, хоча й відсоток ймовірності його надто малий.

Хто вилетить.

"Спортінг" має розраховувати на хіба що нереально фантастичні варіанти з власною перемогою у Малазі та поразками "Сарагоси" й "Райо Вальєкано". Беремо найбільш заплутаний варіант, при якому 3 клуби набирають по 41 пункту. Ними можуть бути лише "Сарагоса", "Райо Вальєкано" та "Вільяреал". Досить ймовірно, адже "Саргоса" грає на виїзді з міцненьким "Хетафе", якому, щоправда, нічого не потрібно, а "Райо" приймає "Гранаду" в матчі потенційної смерті.

Гранадцям достатньо не програти. Якщо ж це станеться, то з "Вільяреалом" у них гірша статистика особистих матчів, тобто якщо "субмарина" принаймні не програє, а "Сарагоса" переможе, то величезне розчарування спіткає саме команду Абеля Ресіно. До речі, про арагонців, у них ситуація дуже проста - потрібно перемагати і тоді мають спокій, на наступний сезон чекаємо їх знову в Прімері. Поразка позбавляє будь-яких шансів залишитись. Нічия - тут вже варіанти, крім зазначеного на початку абзацу, потрібно, щоб "Райо" або "Вільяреал" програли.

Підготував Тарас Котів