УКР РУС

Мовою цифр. Наступник для Вальдеса

24 червня 2014
Автор: Андрій Бартків

Портал WhoScored аналізує особисту статистику голкіпера, котрий, найімовірніше, влітку займе місце у воротах титулованого каталонського мегаклубу.

  «Хочу заявити, що мій каталонський етап кар’єри підійде до кінця у 2014 році, коли завершиться контракт з «Барселоною», - остаточно розставив всі крапки над «і» багаторічний голкіпер «блаугранас» Віктор Вальдес. Гравець, що пройшов всі етапи навчання у знаменитій академії Ла Масія, а в 2002 році доріс до рівня основної команди, щоб довгих 12 років не підпускати до себе невдах-конкурентів, вирішив змінити обстановку, щоб отримати новий професійний виклик.  

   Після слів Вальдеса чутки про те, хто ж стане наступним першим номером «Барселони», розмножувалися у геометричній прогресії. Кого тільки не відправляли на «Камп Ноу» – Тібо Куртуа, Пепе Рейну, ходили навіть розмови про бажання каталонців придбати опального Ікера Касільяса. Втім, все йде до того, що новим титуларом чемпіонів Іспанії стане 21-річний талант «Борусії» з Мьонхенґладбаха Марк-Андре тер Штеґен, котрий нещодавно відмовився підписувати новий контракт зі своєю командою.

   Деякі уболівальники «Барселони» задаються питанням, а чи зможе німецький кіпер повноцінно замінити досвідченого Вальдеса. Дійсно, за останні сезони страж воріт «Барси» суттєво додав та заслужено вважається одним з кращих у своєму амплуа не тільки на Піренейському півострові, а й в межах усього футбольного світу. Прямим підтвердженням цьому є особистий рейтинг Вальдеса від WhoScored, котрий складає 7,08 – і тільки двоє голкіперів, що виступають в Прімері, мають вищі оцінки. Проте як би Віктор не вражав своєю грою у воротах каталонців, його імовірний наступник може похвалитися ще кращим результатом – 7,24.     

   Загальне враження від гри двох голкіперів також говорить про перевагу молодого німця. Якщо у Вальдеса є дві голкіперські слабкості – довгі паси та нейтралізація флангових подач, то в тер Штеґена важко знайти помітні характерні недоліки при грі у воротах. Та й особиста статистика кіпера «Борусії» промовисто засвідчує високий рівень гри воротаря. Щоб картина не виглядала настільки однозначною, потрібно зауважити, що Вальдес може похизуватися кращим відсотком успішно відбитих ударів суперника (80,7% проти 76,2% в Марка-Андре), однак не будемо забувати, що по воротах «Боруссії» б’ють майже вдвічі частіше (14,8 ударів за гру, в той час як аналогічний показник у «Барси» дорівнює 8,6).

   Результати тер Штеґена у порівнянні з вальдесівськими вражають ще більше, якщо взяти до відома те, що каталонці володіють м’ячем протягом 70% ігрового часу, залишаючи опонентам обмаль часу на удари по власних воротах. Та й клас гравців, що цементують захисні та опорні зони в «Барселоні» та «Боруссії» відповідно, при всій повазі до Мартіна Штранцля, Тоні Янтчке чи Альваро Домінгеса, є абсолютно різним.   

   Молодий тер Штеґен вже не перший сезон доводить, що може успішно протистояти ворожим атакам, ліквідувавши вже 81 удар, завданих у рамку воріт «Жеребців» командами-суперницями за 19 турів Бундесліги Айн. І хоча німецький збірник поступається Вальдесові вже згаданим відсотком відбитих ударів, проте набагато частіше рятує свою команду (4,2 сейви за матч проти 2,8), демонструючи відмінні рефлекси і суттєво зменшуючи кількість пропущених «Боруссією» м’ячів.

   Завдяки Марку-Андре мьонхенгладбаська команда, не володіючи захисниками європейського класу, пропустила лише 24 голи в чемпіонаті, поступаючись у цьому відношенні тільки «трьом китам» німецького футболу, котрі наразі формують призову трійку першості. Дуже сумнівно, що «Жеребці» могли б перебувати лише у трьох очках позаду своїх дортмундських тезок та формально вести боротьбу за зону Ліги чемпіонів, якби на останньому посту у них не було такого надійного воротаря.

   Звичайно, доцільно буде задуматися над тим, чи зможе тер Штеґен призвичаїтися до ігрового стилю «Барселони». В поєдинках Бундесліги суперники регулярно тримають кіпера в тонусі, активно перевіряючи його вправність своїм ударами. В Іспанії ж головною проблемою для воротаря може стати недостатня концентрація, оскільки вступати у гру йому доведеться набагато менше.  

   Віктор Вальдес зразка останніх сезонів довів, що спорадичний характер атак суперників аж ніяк не зменшив його зосередженість на грі. За останні 154 поєдинки у складі «Барселони» в активі голкіпера цілих 72 «сухих» матчі та лише 113 пропущених голів. Втім, тер Штеґен, незважаючи на вік, давно зарекомендував себе зрілим гравцем, максимально сконцентрованим на грі, як би не складалися обставини, а тому цілком буде спроможним перевершити показники свого каталонського візаві. 

   Ще однією перевагою німця над Вальдесом є його вміння точним першим пасом організувати швидкий перехід від оборони в атаку. Такій надтехнічній команді, як «Барселона», необхідний голкіпер, здатний рівнозначно працювати не тільки руками, а й ногами, щоб підтримати фірмову «тікі-таку» або розігнати блискавичну контратаку вдалою передачею. У цьому відношенні лише Мануель Нойєр (87,8%) та Джанлуїджі Буффон (81,2%) мають кращу за тер Штеґена (76,1%) статистику успішних пасів на одноклубників серед усіх воротарів команд з топ-п’ятірки європейських чемпіонатів в цьому сезоні.  

   Якщо ж порівняти з показником Вальдеса (59,6%), можна неозброєним оком побачити, яку гіпотетичну користь молодий німець принесе «Барселоні». 175 точних довгих передач партнерам по команді яскраво засвідчують плеймейкерський талант тер Штеґена та можливість для «Барселони» зробити свої контратаки ще більш смертоносними, особливо беручи до уваги активність та моторність крайніх захисників команди при переході на половину поля суперника.

   Таким чином, тер Штеґен своєю грою демонструє, що готовий замінити Вальдеса у всіх ігрових аспектах, а також додати нових барв для «Барселони». Його особисті показники (та ще й в 21-річному віці) створюють всі передумови для того, щоб вважати майбутній трансфер в Каталонію потенційно одним з найобіцяючих в новітній історії клубу. У свою чергу, потенціал Марка-Андре дозволяє припускати, що новий страж воріт лише перевершить досягнення свого попередника, так само надовго закріпившись в якості безальтернативного першого номера команди.   

З оригінальною статтею можна ознайомитися тут.