УКР РУС

"Мовчати - означає бути співучасником". Як змінилося життя італійського футболіста Сімоне Фаріни після доносу на договірний матч

20 лютого 2016 Читать на русском

"Футбол 24" розповідає історію італійського гравця Сімоне Фаріни. Він один з небагатьох, у кого знайшлась сміливість піти "проти системи" і вказати на договірний матч. Чи знайдеться такий в Україні?

Футбольний світ є закритим, і у ньому, як і у мафії діють закони омерти. Неможна говорити про те, що відбувається всередині. Навіть якщо ти лише знаєш про заплановані злочини, але жодним чином не плануєш брати у них участь. Саме тому футбольний люд неодноразово наражався на штрафи та дискваліфікації через так звану omessa denuncia, тобто недонесення, наприклад, про договірні матчі, уже після того, як слідство усе ж вдавалося виявити правопорушення. Зокрема, цієї долі не оминув технічний комісар збірної Антоніо Конте і не тільки він. Проте з кожного правила завжди є винятки.

Такий виняток у кальчо носить ім’я Сімоне Фаріна.

"Я пережив декілька нелегких місяців, коли був змушений страшенно переживати за дітей"

Усе моє життя змінилося за мить. Я просто хотів бути лівим захисником, а бачите, куди мене занесло… З мене зробили героя, хоча такий вчинок – заявляти на тих, хто приносить бруд у футбол – мав би бути цілком нормальним. Організувати договірні матчі означає вбивати магію футболу. Це правда, що я пережив декілька нелегких місяців, коли був змушений страшенно переживати за дітей. Але ось я де тепер. І не перестаю повторювати для тих, хто виходить на поле: є вчинки, які неможна виправдати. Ми маємо охороняти найпрекраснішу у світі гру, наш обов’язок – слугувати прикладом для малечі. Мовчати - означає бути співучасником.

Сімоне Фаріна з сином Франческо

Корінний римлянин з незвичною зовнішністю – яскраво білявим волоссям – у юному віці вважався досить перспективним футболістом. Не один клуб намагався інвестувати у нього, але найшвидше діяв керівник дитячо-юнацького сектору "Роми" Бруно Конті. Сімоне довелося переконувати одягнути кольори "джаллороссі", оскільки усе життя хлопчина вболівав за "Лаціо". Врешті-решт, прагматизм взяв гору, але серце живе за власною логікою. І саме через нього Сімоне вперше потрапив на шпальти газет. Під час римського дербі він подавав м’ячі у формі "Роми", але камери чітко зафіксували, як шалено він святкував гол "Лаціо". Фактично, діяв за покликом душі, щиро, незважаючи на можливі наслідки. Мабуть, це такий безкомпромісний характер, у чому ми переконаємося далі.

Зіркою Серії А Фаріна не став. Проте "джаллороссі", які, справедливо, поставили на ньому хрест, можливістю використати його у власних інтересах не знехтували. На початку нульових було достатньо скандалів про махінації з вартістю футболістів для того, щоб привести у порядок фінансову звітність. Фаріну обміняли на Алессандро Стурбу, теж маловідомого виконавця, з номінальним цінником 2,4 мільйона євро за кожного, а потім повернули 50% прав за 1,2 мільйони. Завдяки енній кількості таких хитрих маніпуляцій з трансферами молодих футболістів, так званих plusvalenze, на кінець фіскального року "Рома" змогла показати "прибуток" аж у 55 мільйонів євро!

У 2004 році розпочалося розслідування, а за його результатами клуб був оштрафований на 60 000 євро. Суворе покарання, нічого не скажеш.

200 тисяч євро за договірняк

У вересні 2011 року Фаріна був гравцем "Губбіо" з Умбрії, клубу, який піднявся у Серію В вперше в історії. Для 29-річного оборонця, який роками поневірявся по найнижчих лігах, цей успіх став вершиною кар’єри. Але у той самий момент захисник "Равенни" Алессандро Дзамперіні, з яким він виріс у "Ромі", але не спілкувався років десять, запропонував йому взяти участь у прибутковій схемі, котру організовувала так звана "банда циган" (як в Італії називають уродженців Балкан).

Фаріна любить "Губбіо"

Щоб отримати "премію" у 200 тисяч євро, потрібно було встановити замовлений результат у матчі Кубка Італії проти "Чезени" ("Він запропонував мені таке прямо і відрито, ніби мова йшла про чашку кави").

Це значна сума для футболіста Серії В, оскільки за цілий рік він заробляє менше. Фаріна відмовився відразу, але розумів, що цього не досить. Він порадився з дружиною, після чого звернувся до юристів Асоціації футболістів та до керівництва клубу. У той же день інформація про підготовку договірняка була передана у Прокуратуру Федерації футболу, після чого стартувала друга фаза розслідування букмекерських махінацій під кодовою назвою LastBet. Уже у грудні Дзамперіні і ще чоловік тридцять арештували. Усе просто, чи не так? Але лише на перший погляд.

Втікти від мафії

Наслідки виявилися неочікуваними і досить травматичними, хоча Фаріна продовжує наполягати, що про свій вибір не жалкує. Він, справді, вірив, що після доносу на нечесного колегу зможе продовжувати кар’єру так, ніби нічого не сталося. Мріяв у повній мірі скористатися можливістю виступати у Серії В, здобуту потом і кров’ю. Але його життя змінилося назавжди…

Літом 2012-го Сімоне довелося завершити кар’єру, оскільки з "Губбіо" контракт був розірваний, і жоден клуб Італії не захотів запрошувати до себе 29-річного захисника. Кальчо пережував і виплюнув футболіста, котрий порушив неписані правила. Більше того, у Фаріни були серйозні причини переживати за свою дружину і дітей, зважаючи на причетність мафії до скандалу. Що таке римська мафія, можна побачити у фільмі "Кримінальний роман" Мікеле Плачідо або з більш сучасного – "Субурра".

Як жити далі? Клоуном від футболу Фаріні ставати не хотілося, тому він зачинився вдома і стійко відмовлявся від банальних інтерв’ю чи розважальних ток-шоу. З’являвся лише на заходах найвищого рівня, завдяки яким можна було поширювати серйозні меседжі про футбольне зло. Так, він взяв участь у підготовці "Скуадри Адзурри" до Євро-2012, отримавши спеціальне запрошення від Пранделлі (разом з неаполітанцем Фабіо Пізакане, який теж не побоявся заявити на колегу), прочитав клятву футболіста на найпрестижнішому молодіжному турнірі Італії у Віареджо, відвідав церемонію вручення "Золотого м’яча-2011", де був на одній сцені з Мессі та Кріштіану Роналду. По лінії ФІФА Фаріна подорожував до найбідніших куточків світу, щоб подарувати місцевим дітям невеличку розраду.

Mister Clean поспішає на допомогу

Футболіста з такою репутацією не проґавили у Англії: у 2012 році "Астон Вілла" запросила римлянина на посаду дитячого тренера, в обов’язки якого входило також навчання спортивних цінностей. Треба зазначити, що і сам Фаріна рвався закордон через своє непевне положення на батьківщині.

Сімоне Фаріна у "Астон Віллі"

Mister Clean (Містер Чистота), як його прозвали у британський пресі, зіткнувся з труднощами у Бірмінгемі, оскільки його рівень англійської, м’яко кажучи, не дотягував. Але мова футболу і мова честі – універсальна. За Ла-Маншем він отримав безцінний досвід, познайомився з найсучаснішими практиками футбольного маркетингу, відповідно до яких у центрі уваги знаходяться сім’ї з дітьми.

Літом 2015-го президенту Ліги Серії В Андреа Абоді, нарешті, вдалося повернути Фаріну на батьківщину, запросивши на роль функціонера свого відомства, а також посла fair play. Відразу після його вступу на посаду з’явилися цікаві та корисні нововведення.

Андреа Абоді та Фаріна

Зокрема, Сімоне належить запозичена в Англії ідея не зупиняти чемпіонат кадетті на час різдвяних канікул, оскільки як раз у цей період родини мають багато вільного часу і з задоволенням відвідують стадіон. Ще одна пропозиція – це зелена картка, яку вручають футболістам ліги за зразкові вчинки на полі, наприклад, за зупинку гри під час травми суперника чи за відмову від несправедливого пенальті. Маленькі кроки, які покликані змінити менталітет.

Mister Clean. Чи все ж Містер fair play?

Що робитиму далі? Хочу служити футболу, заохочувати інших чинити правильно. Як зараз у Серії В. Ще не розповідав дітям, старшому з яких сім років, чому моя ігрова кар’єра завершилася передчасно, але розповім. Скажу, що є речі, які минають, і є такі, що залишаються з тобою на усе життя. Думаю, що у цьому і полягає різниця між правильним вибором і помилковим.

Яна Дашковська

Ігор Калінін: Ми з Полтавцевим відповіли відмовою на пропозицію здати гру, але мені на картку надійшло 40 тисяч гривень