УКР РУС

Моурінью вже програє Саррі – фанати Роми і Лаціо влаштували арт-батл на вулицях столиці Італії

11 червня 2021 Читать на русском
Автор: Вадим Грищук

Жозе Моурінью та Мауріціо Саррі у новому сезоні Серії А битимуться за першість не лише в чемпіонаті, але й у одному місті – Римі.

Останніми днями Рим став справжньою футбольною столицею Італії. "Вічне місто" не бачило Скудетто ось уже два десятиліття, але це не заважає звисока дивитися на північних гігантів – Турин та Мілан. Зрештою, саме Рим став господарем стартового матчу Євро-2020, а з наступного сезону Серії А саме тут буде найцікавіше й найтоповіше тренерське протистояння. У певних аспектах воно вже розпочалося.

Ювентус втратив великі гроші та репутацію – Пірло винен не у всьому, повернення Аллегрі як вирок для Аньєллі та Роналду

Про призначення Жозе Моурінью Рома оголосила ще на початку травня. Ця подія сама собою – топ! Звісно, тут ми не говоримо про спортивні результати і про гіпотетичну користь, яку португалець принесе команді. Клуб вже у виграші. Про "джалороссі" говорять, а з початком сезону говоритимуть іще більше. Лаціо ж зміну тренера не планував, але Сімоне Індзагі спокусився на пропозицію Інтера. Очевидно, що Клаудіо Лотіто в таких умовах не міг запросити абикого. Вдалося домовитися з Мауріціо Саррі.

Як відомо, SMM Роми один із найкреативніших у Європі. Тому Лаціо не міг банально представити Саррі. Що правда, оригінальності теж забракла. Аж занадто підхід "орлів" нагадував акцію Ювентуса, коли той повертав Массіміліано Аллегрі. Щоб замести сліди, "б'янчелесті" оприлюднили всі фото в одному колажі, тоді як туринці підігрівали інтерес, публікуючи новий ребус щогодини. Якщо раптом забули, то цигарки опинилися на фото, бо Саррі нібито викурює по 5 пачок на день; спортивний костюм через те, що Мауріціо принципово носить лише їх; ілюстрація банку, бо в цій установі фахівець працював, допоки не став тренером.

Тепер Рим ділитимуть два колишні тренери Челсі. Від італійця чекають мінімальної перебудови та відродження команди, яка кілька років тому була ледь не головним конкурентом Ювентуса в боротьбі за Скудетто. З португальцем усе складніше. Моурінью останнім часом помітно втратив привабливість як тренер. Він приходить в абсолютно розібрану Рому. Вміння піднімати проекти з нуля – це навіть не про топового Жозе. Що вже говорити зараз... Цей союз нагадує двох невдах, які більше нікому не були потрібні.

Але прямо зараз більшості уболівальників Роми байдуже. Їхню команду очолив сам Жозе Моурінью. Великий і жахливий. Він ще нічого не досяг з "вовками", але вже став кумиром. На вулицях Рима навіть з'явився мурал. Графіті можна побачити в районі Тестаччо. Його намалював вуличний художник Гаррі Гріб, який "посадив" Моурінью за кермо культового моторолера Vespa. Поціновувачі класичного кіно легко впізнають мотиви постеру до фільму "Римські канікули".

Зрештою, римлянам та гостям міста така ініціатива сподобалася. Графіті з Моурінью відразу стало популярним місцем. Сюди приходили, щоб подивитися та зробити фото із намальованим Жозе. Вкотре переконуємося, що португальця люблять скрізь, а ж поки він не починає скандалити або безбожно програвати матчі. Парадоксально, але останнім часом друге трапляється частіше.

Гаразд, схоже, ми погарячкували з фразою "португальця люблять усі". Навіть у самому Римі у нього вже є вороги. Очевидно, що йдеться про прихильників Лаціо. Погодьтеся, вам теж було б некомфортно, якби навколо всі тільки й говорили про гучну обновку вашого зухвалого сусіда, якого ви терпіти не можете.

Що ж, "лаціале" знайшли спосіб дещо поквитатися. Найближчим часом сфотографуватися біля графіті виключно з Моурінью не вдасться. Прихильники Лаціо постаралися, щоб було зрозуміло, хто, на їхню думку, господар у місті. Ні, вони не намалювали своє графіті. Просто "вдосконалили" роботу Гаррі Гріба. Не можна сказати, що вийшло шедеврально, але послання досить чітке – дим від цигарок Саррі повинен "затьмарити" одіозного португальця. Несподівано Мауріціо (завдяки фанатам) вийшов уперед в протистоянні з Жозе. Ще більш несподівано, що це сталося поза футбольним полем – царині Моурнью. Можна не сумніватися, що наставник Роми ще відіграється. Однак переграти Саррі безпосередньо у футбол буде ой як непросто.

Маліновський став зіркою, новий чемпіон, камбек Мілана в ЛЧ, крах Юве і Фонсеки – найголовніше про минулий сезон кальчо