УКР РУС

Моурінью vs Клопп. "Челсі" - "Ліверпуль". Анонс

31 жовтня 2015 Читать на русском

"Футбол 24" анонсує центральний матч 11 туру АПЛ, в якому перетнуться два культові тренери сучасності - вперше на англійській землі.

31 жовтня, 14:45. Лондон, стадіон "Стемфорд Брідж". Телетрансляція на каналі "Футбол 1", текстова трансляція на сайті "Футбол 24".

Арбітр - Марк Клаттенбург

Шляхи Господні - несповідимі. На фініші сезону 2013/14 "Ліверпуль" вів напружену боротьбу із "Ман Сіті" за чемпіонську корону, проте програв забіг, перекресливши його поразкою в одному конкретному матчі. На "Енфілді" команда Брендана Роджерса через дві власні помилки програла "Челсі" Жозе Моурінью. "Аристократам" тоді, за великим рахунком, від чемпіонату вже нічого не було потрібно. 

Зараз доля дарує "Ліверпулю" чудову нагоду поквитатися за стару кривду. "Челсі", програвши рівно половину матчів чемпіонату і погрузнувши у скандалах, сьогодні настільки вразливий та беззахисний, яким не був вже давно. Виліт з Кубка Ліги від "Сток Сіті" і провалена, безхарактерна серія пенальті у виконанні "пенсіонерів" - зайве тому підтвердження. Час, даний Моурінью на порятунок ситуації, вимірюється ліченими тижнями. Хоча у відставку португальця можуть відправити вже після 11 туру - букмекери охоче виводять Особливого у фаворити серед претендентів на наступну тренерську капітуляцію в АПЛ.

У "Ліверпуля" справи йдуть трохи краще хоча б тому, що планка вимог до цієї команди зі зрозумілих причин суттєво нижча, ніж у "Челсі". На тижні мерсисайдці подали бар'єр у Кубку Ліги, подарувавши Юргену Клоппу першу перемогу в якості наставника "Ліверпуля" (перед цим були три поспіль нічийні підсумки). Щоправда, у чемпіонаті здобуто лише одну перемогу за останні два місяці - показник на рівні "Ньюкасла" - і з цим потрібно невідкладно щось робити.

Клопп і Моурінью зустрічалися між собою чотири рази. Це було у сезоні 2012/13, коли "Реал" і дортмундська "Борусія" потрапили в одну групу Ліги чемпіонів. Юрген із своїми "джмелями" виграв тоді боротьбу у квартеті, випередивши Мадрид на три очки. А зустрівшись у півфіналі турніру, "Борусія" знищила "вершкових" на своєму полі - 4:1, дозволивши собі поступитись у матчі-відповіді з рахунком, який її влаштовував. 

Сеу Жозе, безперечно, запам'ятав тодішній урок, отриманий від молодшого колеги, і зараз горить бажанням взяти реванш. В одному надпринциповому для себе матчі Моурінью вже переміг, здолавши на "Стемфорді" венгерівський "Арсенал". За традицією, завдання підвищеної складності лише надихають цього тренера. Що ж, подивимось, чи не втратив він свою знамениту хватку.

Кадри

Зважаючи на ліверпульський лазарет, лондонцям ще гріх скаржитися на життя. У "Челсі" продовжують відновлюватися від травм "лише" Куртуа та Івановіч, тоді як у "Ліверпуля" поза грою на різні терміни опинилися Фленаган, Гомес, Інгз, Россітер, Туре і капітан Хендерсон. З перших хвилин проти "аристократів" вийде Крістіан Бентеке - тут без особливих альтернатив. Даніель Старрідж, попри молитви "Енфілда", продовжує скаржитися на самопочуття. І це величезна втрата для "Ліверпуля".

Статистика

Якщо брати до уваги винятково чемпіонат Англії, то "Челсі" і "Ліверпуль" зустрічалися між собою 145 разів. Тут 49 перемог "аристократів" проти 65 звитяг мерсисайдців. Ще 31 поєдинок закінчився миром - іноді бойовим, іноді не дуже. Співвідношення м'ячів 199:222 - на користь "червоних". 

Проте в останні сезони "Челсі" здебільшого перемагає свого опонента, а "Ліверпуль" востаннє обігрував "синіх" ще навесні 2012-го. З того часу - шість матчів і лише три очки для "червоних".

Останні зустрічі

Сезон 2013/14

"Челсі" - "Ліверпуль" - 2:1 (Азар, 17, Ето'О, 34 - Шкртел, 4)

"Ліверпуль" - "Челсі" - 0:2 (Ба, 48, Вілліан, 90+4)

Сезон 2014/15

"Ліверпуль" - "Челсі" - 1:2 (Джан, 9 - Кехілл, 14, Коста, 67)

"Челсі" - "Ліверпуль" - 1:1 (Террі, 5 - Джеррард, 44)

Слова

Жозе Моурінью: "Ліверпуль" був хорошою командою, хорошою командою і залишився. У них був дуже хороший тренер, тепер у них новий дуже хороший тренер. Все залишилося колишнім. Якісь деталі змінилися в плані тактики, але це футбол. Якщо в команді замість одного відмінного тренера приходить інший, значить рівень високий. Не скажу, що Юрген - мій близький друг, тому що футбол рідко дозволяє такому статися, але цей хлопець мені дуже подобається. У нас ніколи не було хороших відносин, але плоди його роботи свідчать за нього самого, тут тільки треба викинути з голови минулий сезон. Я вважаю його одним з найкращих тренерів Європи.

Юрген Клопп: Я не вважаю, що з "Челсі" стало легше грати, рани зроблять їх тільки сильнішими. Ця зустріч завжди була принциповою, а зараз це матч команд, що займають дев'яте і п'ятнадцяте місця. Але ми добре мотивовані, у нас є шанс покращити своє становище. Зараз намагаюся зрозуміти, в який футбол грає команда Моурінью. Він класний тренер, і у нас не було конфліктів. Ми обидва емоційні, але обидва професіонали, які розуміють, що після фінального свистка буде нормальне життя.

Орієнтовні склади

"Челсі": Беговіч - Зума, Кехілл, Террі, Аспілікуета - Рамірес, Обі Мікель - Вілліан, Фабрегас, Азар - Коста

"Ліверпуль": Міньоле - Клайн, Шкртел, Сахо, Морено - Мілнер, Лукас, Джан - Лаллана, Коутінью - Бентеке

Прогноз "Футбол 24": 1:1

Думаєш, що розумієшся на футболі? Вгадай рахунок цього матчу і вигравай призи!

Олег Бабій, Футбол 24

Follow me on Twitter