УКР РУС

Моурінью проти... Моурінью. Анонс 6 туру АПЛ

28 вересня 2013 Читать на русском

Новий тур англійської першості відкриється головним протистоянням вікенду.

Як Ви вже зрозуміли, мова йде про матч на "Вайт Харт Лейн". "Тоттенхем" - "Челсі" - це, зазвичай, не настільки принциповий матч, як, скажімо, розбірки "шпор" і "канонірів", чи "аристократів" з КПР, проте все ж напрошується на вивіску "дербі". Останні зустрічі цих суперників у чемпіонаті залишили по собі відчуття яскравого та насиченого футболу, доповненого ще й непоганою результативністю.

Цього разу маємо додаткову інтригу, окрім того, що обоє команд ведуть боротьбу за першу сходинку. Власне, Моурінью Оригінал перетнеться з Моурінью Копією, і це той випадок, коли не обов'язково перше буде кращим за друге. Принаймні, в конкретному матчі. "Тоттенхем", за винятком матчу проти "Арсеналу", має дуже пристойний вигляд, а дорогі новачки потихеньку віднаходять своє місце в механізмі Віллаш-Боаша. З "Челсі" - складніше. Усі очікували від приходу Моурінью миттєвого дива, проте команда Особливого грає зараз із відчутними збоями. Без Мати, хоча й із Оскаром, "аристократи" втратили відчутний відсоток гостроти в атаці. До того ж, не лише у вмілих пасах справа, але й у тому, що Семмі Ето'О поки що не вдається їх завершувати результативними ударами. Цікаво, що навіть за таких умов "Челсі" примудрився забити на один гол більше, ніж "Тоттенхем".

В Андре Віллаш-Боаша розвиток кар'єри практично ідентичний до життєвого шляху Моурінью. Робота при тренерських штабах, ранній старт сольної кар'єри, "Порту", здобуття єврокубка, запрошення в "Челсі"... І отут виникає перша суттєва різниця: у Жозе "роман" з Романом Абрамовичем склався якнайкраще, тоді як Боашу не дали допрацювати навіть дебютний сезон. Уявіть на секунду, якою сьогодні буде мотивація у колишнього асистента Моурінью! Андре має що доводити - і "Челсі", і Моурінью особисто. Зважаючи на те, що "Тоттенхем" грає вдома, невеличка перевага буде на боці господарів. І все ж матч цей абсолютно непередбачуваний. З'ясовувати, хто з команд більше заслуговує на перемогу, ми будемо у текстовому онлайні. Не забудьте завітати туди, починаючи з 14:45.

О 17:00 запланована левова частина матчів туру. Насамперед, увагу привертатиме "МЮ", до якого у гості приїде "Вест Бромвіч". Попередній матч "дияволів" у чемпіонаті ошелешив навіть тих, хто не особливо вникає у справи "Юнайтед". Чинний чемпіон був на запчастини розібраний у дербі Манчестера. Це не привід закидати "МЮ" шапками, вважає, зокрема, український коментатор і поціновувач англійського футболу Дмитро Джулай. Дійсно, склався цілий ряд проблем, через які Девіду Мойєсу належить переступити. Але обігрувати "дроздів" він сьогодні просто зобов'язаний. Останнє побачення команд закінчилося феєричною нічиєю 5:5 - тоді проводжали з футболу сера Алекса, тож про оборону воріт не думав ніхто. Сьогодні, скоріш за все, буде по-іншому. Без своєї головної ударної сили - Ромелу Лукаку, ВБА забиває вкрай мало, покращивши жалюгідну статистику результативності лише завдяки погрому вкрай розбалансованого "Сандерленда". Для "дияволів" це буде остання репетиція перед поїздкою в Донецьк, тож здобути заряд позитиву вони спробують, найімовірніше, малою кров'ю.

Паралельним курсом гратиме інший манчестерський гранд. Після неймовірної перемоги в дербі, а також перед приїздом "Баварії" на матч Ліги чемпіонів, віднайти золоту середину, необхідну для перемоги над "Астон Віллою", буде важкувато. Однак Пеллегріні швидко вчиться на власних помилках, про що свідчить прогрес у грі його команди. До того ж, бірмінгемці ослаблені травмою Крістіана Бентеке - зайве описувати його значення для колективу Ламберта. А ще у "Сіті" чудова статистика поєдинків з "Віллою". Сукупність таких факторів спонукає автора цих рядків бути впевненим у перемозі манчестерської команди.

Нереально обійти увагою і матчі середяків. Деякі з них, за умови перемоги, можуть взагалі опинитися серед лідерів. Насамперед, це "Саутгемптон", який прийматиме "Крістал Пелас". Три очки дозволять "святим" при вдалому збігу обставин обійти у турнірній таблиці "Ліверпуль", "Ман Сіті" або ж "Челсі". Команда Іана Холловея досі продовжує болісно адаптовуватися до Прем'єр-ліги і в теперішньому стані навряд чи стане серйозним суперником для "Сотона". З іншого боку, ще дві-три поразки - і "Пелас" отримають безнадійне тавро аутсайдера, від якого відмитися дуже непросто. Перемога, наче ковток повітря, потрібна також Мартіну Йолу, чий "Фулхем" прийматиме "Кардіфф". А ось Сем Аллардайс може про неї лише тихесенько мріяти - його "Вест Хем" їде до "Халла", який зараз в ударі.

Завершить програму суботнього дня поєдинок "Арсеналу" на "Ліберті Стедіум". "Каноніри" поки що приємно дивують, захопивши лідерство у чемпіонаті, однак ризикують його втратити вже сьогодні. На це є ряд причин. Насамперед, сила "Суонсі". Валлійці не поступаються у трьох поспіль поєдинках чемпіонату. Додайте сюди виїзні 3:0 над "Валенсією" і отримаєте цілісну картину дуже неприємного суперника (виліт з Кубка Ліги можна назвати радше випадковістю). Тим часом Арсену Венгеру вже у вівторок грати суперматч проти "Наполі" в Лізі чемпіонів. Француз змушений латати дірки в складі: у лазареті Волкотт, Касорла, Подольскі та ще ряд виконавців. Усе це може втілитися у втрату очок - мсьє Арсен, вочевидь, зробить ставку таки на гру в Лізі чемпіонів.

Завтра, якщо не станеться нічого екстраординарного, бідолашний "Сандерленд" виведе на гру з "Ліверпулем" Кевін Болл. "Чорні коти" можуть зітхнути з полегшенням: нестерпного їм Ді Каніо в команді вже немає. Зазвичай, коли команді вдається "сплавити" тренера, настає короткочасний підйом бойового духу. Та чи відбудеться це зі "Сандерлендом", командою, яка радше нагадує Вавилонську вежу, аніж колектив однодумців? "Ліверпуль" після двох поспіль поразок у чемпіонаті і Кубку Ліги налаштований розбити суперника вдрузки.

Продовжити свою безпрограшну серію може "Евертон". "Іриски" закриють 6-й тур у понеділок, і за ними знову буде цікаво спостерігати. Роберто Мартінес гармонійно влився у новий колектив, як і Ромелу Лукаку, який вже відкрив лік своїм голам за клуб із "Гудісона". В "Ньюкасла" справи йдуть доволі кепсько, хоча трохи краще, аніж могло б бути. І все ж оборона на чолі з талановитим Крулом не витримує жодної критики - більше від "сорок" пропустив лише "Сандерленд". Родючий грунт для форвардів, класу Лукаку, чи не так?

"Тоттенхем" - "Челсі"

Попередні матчі: 1:1 (Адебайор - Старрідж), 0:0, 2:4 (Галлас, Дефо - Кехілл, Мата-2, Старрідж), 2:2 (Адебайор, Сігурдсон - Оскар, Рамірес)

Прогноз "Футболу 24": 2:1

"Астон Вілла" - "Ман Сіті"

Попередні матчі: 1:4 (Уорнок - Балотеллі, Джонсон, Компані, Мілнер), 0:1 (Лескот), 0:5 (Сілва. Агуеро-2, Тевес-2), 0:1 (Тевес)

Прогноз "Футболу 24": 0:2

"Фулхем" - "Кардіфф"

Прогноз "Футболу 24": 2:1

"Халл Сіті" - "Вест Хем"

Прогноз "Футболу 24": 1:0

"МЮ" - "Вест Бромвіч"

Попередні матчі: 2:1 (Руні, Янг - Лонг), 2:0 (Руні-2), 2:0 (Макоулі, автогол, ван Персі), 5:5 (Кагава, Ольсон, автогол, Бюттнер, ван Персі, Чічаріто - Морісон, Лукаку-3, Мулумбу)

Прогноз "Футболу 24": 2:0

"Саутгемптон" - "Крістал Пелас"

Прогноз "Футболу 24": 3:1

"Суонсі" - "Арсенал"

Попередні матчі: 0:1 (Аршавін), 3:2 (Сінклейр, Дайєр, Грем - ван Персі, Волкот), 2:0 (Мічу-2), 0:2 (Монреаль, Жервіньо)

Прогноз "Футболу 24": 1:1

"Сток Сіті" - "Норвіч"

Попередні матчі: 1:1 (Джонс - да Лід), 1:0 (Етерінгтон), 0:1 (Джонсон), 1:0 (Адам)

Прогноз "Футболу 24": 1:0

"Сандерленд" - "Ліверпуль"

Попередні матчі: 1:1 (Ларсон - Суарес), 1:0 (Бендтнер), 1:1 (Флетчер - Суарес), 0:3 (Стерлінг, Суарес-2)

Прогноз "Футболу 24": 1:3

"Евертон" - "Ньюкасл"

Попередні матчі: 1:2 (Родвел - Хейтінга, автогол, Р. Тейлор), 3:1 (Пієнар, Єлавіч, Хейтінга - Хібберт, автогол), 2:2 (Бейнс, Анічебе - Ба-2). 2:1 (Бейнс, Анічебе - Сіссе)

Прогноз "Футболу 24": 2:1

Олег Бабій, Футбол 24

Twitter автора - @Gullit_87