УКР РУС

Мосьє Скандал або Чому Платіні підтасував жеребкування перед ЧС-1998 і не жалкує про це

19 травня 2018 Читать на русском

Колишній президент УЄФА, легендарний Мішель Платіні, схоже, спричинився до чергового скандалу, який принесе іміджеві втрати світовому футболу.

Чемпіонат світу-1998 у Франції став неабияким видовищем для багатьох уболівальників по всій планеті, в т. ч. і в Україні. Дубль Зідана у фіналі, традиційний поцілунок голови Бартеза Бланом, сенсація від кривдників української національної команди хорватів – усе це разом ще довго гріло серця справжніх фанів у різних куточках світу. Але тепер уболівальники можуть поглянути на тодішній турнір під іншим кутом зору...

Жеребкування ЧС-1998 було підтасоване, щоб забезпечити фінальний поєдинок Франція – Бразилія, повідомляє Goal.com. Про це розповів один із керівників оргкомітету з проведення Мундіалю у Франції Мішель Платіні.

Сенсаційна Хорватія – бронзовий призер Кубка світу-1998. Де вони зараз?

В інтерв'ю скандальний функціонер зізнався, що "фінал мрії" за участі країни-господаря та чинного чемпіона світу був визначений наперед. За його словами, жеребкування перед стартом турніру влаштували так, щоб рідна для Платіні збірна Франції змогла зустрітися з бразильцями лише у вирішальному поєдинку.

У підсумку, майстерний виступ Зінедіна Зідана та Co став визначальним для тріумфу французів у фінальному матчі проти Бразилії, який завершився розгромною перемогою із рахунком 3:0. Платіні тепер не приховує – участь саме цих команд у фіналі й була запланована. Жереб "склався" так, що на французи та бразильці могли зустрітися лише на Стад де Франс, якщо, звісно, обидві збірні забронюють перші місця в своїх групах.

"Платіні називав мене "Мсьє Амбасадор". Маркіян Лубківський – про дружбу з Ібрагімовічем, патріотизм Лужного і закулісся Євро-2012

Скептик може дорікнути, що, мовляв, їм ще дійсно треба було перемогти в квартетах. Та справа в тому, що склад груп і "півнів", і тоді ще тетракампеонів не вражав. Бразильці потрапили на марокканців, шотландців і міцних норвежців, а французам взагалі дісталися аравійці, південноафриканці та ветерани з Данії на чолі зі Шмейхелем-старшим. Опоненти, відверто кажучи, не найважчі.

"Коли ми організовували розклад турніру, то трохи схитрували. Якщо Франція виграє групу C, а Бразилія – групу А, то вони не можуть зустрітися аж до фіналу. Варто розуміти, що ми не для того працювали шість нудних років над організацією чемпіонату, щоб не схитрувати наприкінці. Вважаєте, інші так не вчинили б? Франція з Бразилією у фіналі – всі про це мріяли", – відверто зізнався Платіні в інтерв'ю France Bleu.

Мішель Платіні. "Футбольна платина": людина, яка досягла всього

Нагадаємо, що вдало проведений французький Мундіаль став кар'єрним трампліном для Мішеля Платіні. Через 4 роки він став членом виконкомів УЄФА та ФІФА, а в 2007 році триразового володаря "Золотого м'яча" обрали президентом європейської спілки футбольних асоціацій. Три роки тому Платіні став підозрюваним у корупції. Швейцарські правоохоронці розпочали слідство за фактом грошового переказу на рахунок французької легенди, який не мав під собою легальних основ. За ці 1,8 млн доларів функціонер отримав бан на 6 років і не може займатися футбольною діяльністю. Пізніше термін дискваліфікації скоротили до 4-х років. Які ж наслідки матиме новий скандал та відверті зізнання Мішеля Платіні наразі залишається невідомим...