УКР РУС

Моралес: Єдине на чому наголошую, що Росія - ворог!

18 січня 2016 Читать на русском

Відомий український коментатор Роберто Моралес, який зараз захищає цілісність України у зоні АТО, розповів про те, як стежить в армії за футбольним життям.

- Як пояснював дітям, куди ти йдеш?

- Більше батьків треба було заспокоювати. А діти?…Те, що країна воює, вони і до того знали. Єдине на чому наголошую, що Росія - ворог! Жодних компромісів і примирень з цим "совковим вурдалакою" бути не може. Нові покоління не повинні повторювати помилки попередніх.

- В армії є змога дивитися футбольні матчі?

- Футболу бачу вкрай мало, лише збірну та наші команди в єврокубках. Та й то, якщо не в наряді. З чемпіонату України тільки три гри бачив, з них повністю "Динамо" - "Шахтар". Так що нагулюю футбольний апетит.

- А як же улюблений чемпіонат Бразилії?

- За Бразилією дуже скучив. Починав дивитися сезон, а після мобілізації лише два матчі побачив. Тоді на кілька днів додому відпускали. Нині ж "облом" - їду у відпустку, та у "бразилів" міжсезоння. Буду дивитися Англію з Іспанією, за ними теж засумував.

- Як тобі група збірної України на Євро-2016? Керівництво ФФУ правильно вчинило, залишивши Михайла Фоменка на посаді на час Євро?

- Збірна вперше пройшла на Євро з відбору, тому Фоменко мав залишатися. Він дав результат. А чого ви ще чекали? А якщо чекали, то на що спираючись? Якщо і відправляти у відставку, то раніше треба було. Проте я взагалі не вірю, що ФФУ готова шукати тренера, який би будував гру збірної не за принципом "хоч тушкою, хоч опудалом...". На Євро ж у нас нормальна "робоча" група.

- А хто насправді наш суперник: Польща чи Північна Ірландія?

- За силою гравців - Польша.

- Наскільки правильний хід Артема Кравця піти в "Штутгарт", щоб заробити місце в збірній?

- Їхати у великий чемпіонат - безумовний плюс. А те, що він пішов на такий крок перед Євро, з ризиком втратити місце у збірній показує, що він не боягуз. Чемпіонат Німеччини - це справжній футбол, а не сурогат вітчизняного штибу чи російського, казахського, азербайджанського.

- А загалом як назвати оцей відтік міцних українських футболістів - середняків (Кравця, Малиновського, Кулача)? Які шанси в них почати грати закордоном?

- Відтік буде тривати і посилиться. Наш клубний футбол - явище штучне, абсолютно неприв’язане до комерції. Забавка інколи набридає багатіям. А їхати в Європу треба! Це єдина справжня перевірка якості гравця.

- А як щодо єврокубкового жеребу для "Динамо" та "Шахтаря"?

- "Манчестер Сіті" - найкращий варіант з можливих. Інших "смачних" таких не було. У "Ман Сіті" є ігрові проблеми. І є постійне очікування нового тренера. У Мануеля Пелегріні не вірять ні керівники, ні гравці. Тобто морально команда може бути на спаді. Але англійці - все одно фаворит. Оцінювати ж "Шальке" не візьмуся. Дуже давно не бачив його "у дії".